LoKuMuM<3
Bayan Üye
Türkiye'de, trafik kazalarında ve depremde ölenlerden daha fazla kişi, her yıl sigaraya bağlı nedenlerle yaşama veda ediyor.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik'in, TBMM Kanser Araştırma Komisyonuna sunduğu dokümana göre, her yıl dünyada 5 milyon kişi, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor, her 6 saniyede 1 kişi ölüyor.
Türkiye'deki tabloya göre ise 70 milyonun 20 milyonu sigara içiyor, her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor.
Türkiye'de sigaraya bağlı yıllık ölüm sayısı, bir yılda trafik kazalarında ölen 5 bin kişinin yaklaşık 25 katı, İzmit depreminde ölen 35 bin kişinin yaklaşık 4 katı, terörle mücadelede 30 yılda kaybedilen 40 bin kişinin 3 katı.
Akciğer kanseri dünyada giderek artış gösteriyor. Dünyada yıllık olarak 1 milyon yeni akciğer kanseri tanısı, her 30 saniyede bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi konuluyor.
Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 20 bin erkek, 4 bin kadına akciğer kanseri teşhisinde konuluyor. Bu da her 20 dakikada bir yeni bir akciğer kanseri teşhisi anlamına geliyor.
Sigara içmeyenler de çevresel tütün dumanına maruziyet, akciğer kanserini yüzde 30-40 artırıyor. Az ama devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 artıyor.
Sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yükseliyor. Menopoz öncesi kadınlarda meme kanserine yakalanma riski 2,6 kat daha fazla.
Kansere yakalanmada bir maddeye maruziyetin dozu ve süresi önem taşıyor. Günlük yaşantıda sorun olmayan maddeler, mesleksel olarak ve uzun yıllar boyunca maruz kalanlarda kansere yol açabiliyor.
Kanser tüm dünyada düzenli olarak artıyor ancak bunu genetik yatkınlıkla açıklamak mümkün değil. Genetik geçiş gösteren kanserler, tüm kanserlerin binde birinden daha az. Kanserin nedenleri, çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli.