Şifreli Dijital Sistemler Nedir, Nasil Çalişirlar ?

Buğra1

Kayıtlı Üye

Ş
İFRELİ DİJİTAL SİSTEMLER NEDİR, NASIL ÇALIŞIRLAR
Kurulum:
Televizyonunuzda uydudan gelen görüntüleri almak için gerekli olanlar:
1. Uydudan gelen sinyalleri alabilecek bir çanak.
2. Bir LNB (bazen dönüstürücü/converter denir) gelen sinyalleri televizyon sinyallerine çevirebilen.
3. Bir uydu alicisi (stb /set top box, receiver) uydudan gelen sinyallerde tuner görevini yapan.
Ayrica istege bagli, hiç bir sınırı olmayan aksesuarlar:
4. Kodlanmış sinyalleri çözmek icin bir CI/CAM Common Interface/Conditional Access Module (Modül)- CAM Alıcı içerisine gömülü ya da dışardan takma olabilir
5. Bir smart (akilli) kart sifrelenmi
ş kanallari seyredebilmek icin.
Bunların hepsini veren ve kendisi kuran Yayıncı'lar bulunmaktadır.
Simdi biraz teorik bilgi :

1. çanak:
çanaginizin seçimi cok önemlidir, bulundugunuz bölgeye göre, seyretmek istediginiz uydulari alabilicek boyda olmasi gerekir. Biraz ufak ve ya çok daha büyük çaptaki olasiliklar ile ugrasmayin. çünkü çanak çok küçük olursa yeterli sinyal alamazsiniz. Eger çok ta büyük olursa bu sefer çok sinyal alirsiniz ve bu da TV görüntü kalitesi için iyi degildir.

2. LNB:
çanaginiza gelen sinyalleri toplar ve uydu aliciniza yollar. Bunlar da birçok çesittir. Problemsiz seyretmek istiyorsaniz terciniz universal olsun, bunlar çogu yayin yapan frekanslari alir.

3. Uydu alicisi (receiver, stb):
Bunlarin en basiti FTA (free to air) olanlaridir. Eger bu tür bir uydu alicisina sahipseniz, bütün yapmaniz gereken dua edip kodlanmamis/sifresiz yayin kanallarin ömrü uzun olmasi. En çok
şifresiz kanallar Almanların.
Ama genelde yayincilarin çogu sinyallerini kodlarlar. Eger bu tür kodlanmis kanallari izlemek istiyorsaniz, bu kodlari çözücüye (decoder) ihtiyaciniz olacaktir. Bu tür çözücülere Common Interface (CI) ortak arayüz ya da Conditional Access Module (CAM) kosullu eri
şim modülü diyoruz.

4. CI/CAM:
Bu terimler, bazen karıştırılirlar, ikisine de ayni anlam verilir. I
şin asli böyle degildir. CAM bir pcmcia(dizüstü bilgisayarlarda modem, ethernet kartlari gibi) modül ve uydu alicilarina göre hazirlanmistir. CI uydu alicisindaki CAM modulunun takilabilecegi yuva dir. Bazen CAM lar CI ye takilamazlar, ve uydu alicisinin (receiver) icine yerleşiktirler. Bunlara da embedded CAM (gömülü modül) diyoruz.
Kodlanmis bir sinyal varsa, çözebilmek için bir CAM gerekiyordur. Uydudan yayin yapan Tv lerin kullandigi Kod sistemlerine birkaç örnek verelim:
Alphacrypt, Conax, Cryptoworks, Irdeto, Nagravision, Seca, ve Viaccess. Bahsi geçen her kodlama sistemine ait bir CAM türü bulunmaktadir.

5. Smart kart:
Bir yayincinin kodlama sistemini çözmek, kanallari bize açmaz. Eger dogru key(anahtarlar) ler yoksa ekran karanliktir ve kanalin sifreli oldugunu söyleyen bir hata mesaji gelir ekrana. Genelde durum böyledir. Yayinci o kodlama sistemini kullanan bütün yayincilar için universal olan kodlama sistemini kullanmaktadir. Bütün bunlarin üzerinde ise her yayincinin kendine özel scrambling (karistirma, sifreleme) sistemi vardir. Iste burda smartcard devreye girer. Sinyaldeki görüntü ve sesi alabilmek, sinyali desifre edebilmek için Smart karttaki keyler (anahtarlar) gereklidir.

Kabaca nasil çalisiyor:
Kodlanmamis sinyaller her uygun uydu alicisi ile televizyona uygun sinyal haline gelirler. Eger uydu aliciniz bir yayincinin kodlama sistemine uygun ise sifrelenmemis yayinlari alabilirsiniz. Farzedelim ki bir yayinci Seca kodlama sistemini kullanmakta ve sifrelenmemis bir yayin sunmak istiyorlar, eger sizin uydu aliciniz Seca kodlamasina uygunsa yayini izlersiniz. Ama eger Irdeto uyumlu bir uydu aliciniz varsa seyredemezsiniz.
Seca türü yayin üzerine, birde yayincinin sinyali
şifrelerse, şifrelenmis gelen sinyallerin seyredilebilmesi, için Seca uyumlu uydu alicisinin yani sira, geçerli bir smart karta da ihtiyaciniz vardir.
Farzedelimki evinizde bir digital cihaz yok. Veya digital cihazı kendisi veren yayıncı kurulu
şa abone olmadınız. Yapmanız gereken şey kendinize bir digital kartlı cihaz almak olacak. Karttan kasıt CI (Common Interface= Ortak Arabirim) uyumlu digital cihaz. Şu an piyasada Humax, Hyundai, Nokia gibi dünya devleri ve Kyoto, Next gibi yan ürünler bulunmakta. Satın alırken dikkat edilmesi gereken cihazın sizlere sunduğu imkanlar. Mesela aynı çanak antenle birkaç uyduyu seyretmek için pozisyonerli bir alıcı alacaksınız. Siz Next veya Kyoto marka digital kartlı cihaz satın aldınız. Bu kartlı cihazlarda iki adet CI yuvası yani CAM modül girişi bulunmakta. Ama en fazla iki olmak üzere her yayın sistemi için ayrı CAM modül almanız gerekecek. Yakın zamanda alıcıların CI larının gömülü ve patchlı olanları çıktı, böylece ayrıca pahalı CAM modül almaya gerek kalmadı. Ama bir şifreli yayını izlemek yine de ucuz olmayacak. CAM modülün içine yerleşecek olan birde kart lazım olacak sizlere. Kimi yayınlar için bu kartlar sadece orijinal olmalıdır. Ama çoğu yayınlar hem fun kart hemde gold kartla izlenmekte. Şimdilerde sadece funkart kullanılıyor. Funkartlarla Astra, Türksat, Hotbird, uydularındaki paketler ve kanallar izleniyor. Eutelsat W3 uydusu için ise orijinal kart gerekiyor. Birde CAM modüllere bakalım. Kimisi için Cryptoworks modül, kimisi için Viaccess modül ve kimisi için ise Irdeto Freecam gerekir, bir de yeni çıkan Magic modül var. Bu son ikisi en yenisi ve fonksiyonel olanı. Bunlardan biri, ikisi elinizde mevcut olduktan sonra sıra karta yüklemeye geldi.

Elde olması gereken malzemeler: bilgisayar, kartla çalışan cihaz, modül ve kart. Yasal abonelikte orijinal kartlı cihaz, hatta sizde yoksa anten zaten gelmektedir. Sadece yayıncı kurulu
şun kartının olduğu ancak alıcı kutusunun elinizde olmadığı durumlarda o yayıncının şifreleme sistemine uygun (örneğin Cryptoworks) CAM modüllü bir alıcı gereklidir.
Humax ile modül olmadan da seyredilebilir bunun için de orijinal kart takarken Ircrypto blocker kullanmak lazım fakat sadece Avrupa kartı gibi kullanılabilir. Yayıncı kurulu
şun kendi cryptoworks alıcısında yayıncının orijinal kart olmadan özel programlanmış GW kart kullanarak FTA (şifresiz) yayınları izleyebilir log alabilirsiniz.


Karta yükleme yapabilmek için sizlere gerekli olan bilgisayar ve programmer. Bu programmerler piyasada 40 dolardan 150 dolara kadar bulunmakta. Piyasanın en iyisi Multiprog ama bütçesi dar olanlar Master CRD, Mastro (kutuludur) veya VP 20 alabilir. Programmerler için COM port kablosu ve 9-12 volt adaptör de gerekli. Programlayıcımız da geldikten sonra gerekli programları (Brutto, Isvedit, Cardwriter, Icprog, Chipcat, Alfa156 gibi) webden çekersiniz. Karta yükleme i
şlemi bu programlarla amaca göre yapılır.

Birde
şu 2 soru var tabi cevaplamadan geçilmez. Bir yayın sisteminin keylerini (şifreleriniz) nasıl öğrenebiliriz? Her zaman değişmekte. Bilgiyi nasıl alacağız. Ya internetten bulacağız, ya da kendimiz. İkinci şık için elinizde orijinal kart ya da goldcard varsa Seasons Interface 2 akla gelen ilk isim. Fiyatı 25 milyondan başlıyor. Bununla en güncel CH ID, Nano, key her şeyi bulmanız mümkün. Seasons da programmerin kullandığı kabloyu kullanır, ama genelde enerjiyi adaptörden değil alıcıdan alır. Seasons kartlı blocker ile alıcı arasına yerleştirilir. Funcard orijinal olmadığından şifreleri için interneti izlemekten başka çare yok. Fun, gold kartlarla yayın izlemek için seasons interface gerekli değildir.
Neyin gerekli olduğuna dair diğer bir soru ise fiyatı 25 milyondan ba
şlayan bloker olsa gerek. Sadece orijinal kartlar için gerekli olan blokerler şu an için yayıncının göndermiş olduğu yayın kesme, bloke etme gibi sinyalleri engeller. Böylelikle yayıncı sizin yayınınızı kesemez. ve kartınızı bloke edemez. Ayrıca kartınıza abuk sabuk bazı gereksiz bilgilerin girilmesini engeller. Bunların en başında A0 denilen bir kayıt sistemi vardır. kayıt sistemleri de iki türdür. biri 20 diğeri ise A0. 20 ler Yayıncı tarafından silinmektedir. Fakat biz A0 ile yüklediğimizde biz bu A0 ları silememekteyiz. Bu nedenle bir süre sonra kartlar dolmakta. Bunu engellemenin yolu blokerlerden geçmekte. 20 ile yüklendiğinde bloker kullanılırsa karttaki şifreler silinmez. Blocker hakkında daha fazla bilgi için Blocker Seasons bölümüne bakınız. Fun, gold kartlarla yayın izlemek için blocker gerekli değildir.

TERİMLER​
ACK: Acknowledgement
Alındığını bildirme. ACK 90 00 in kartan gelen cevaplarin program tarafindan OK lendiği dir. Baska ifade ile program karttan gelen cevaptan tatmin olmustur.
Activation -Aktivasyon:
Açma i
şlemi. Bir yayıncının bir servisine abobe olunca ilk yapılan işlemdir. Yayıncı kartınızı açmak için gerekli komutları gönderir.
ATR:
Answer To Reset, kisacasi ATR, kartin kendini cihaza (receiver-kutu) tanıtma amacıyla kullanilan nano.Bu her resetlemede (kartin aktif edilmesi) oluyor.
ATR ISO7816-3 anlasmasina göre yapilmistir. ATR de genellikle cihazin/CAM kart ile haberlesmesi nasıl olacagini söyler:programlama için Voltu Amperi, Bautrate, sinkron ve asinkron haberlesme vesayre.
Auto Update AU:
Auto update teknigi kart kendi kendini güncellemeye (dogru anahtarlari hesaplamaya) yariyor. Providerler belirli zamanlar keyleri (anahtarlar) degistiriyor ve AU teknigi yoksa ekraniniz kararir,veya keyleri kendiniz yüklüyceksiniz. Bu keylerin degisik ad altina bulursunuz Irdeto sisteminde Plainkey, Secadaysa operational key vesayre.
Blocker:
Blocker istenmiyen sinyallari filitreliyor. Kartin "kapatilmasi" engelleniyor.
Blockerler iki tip vardir software (kartin üstünde) veya hardware.
CH ID - Channel ID:
Kanal seçenegi içindir.
Dogru key ile channel ID kombinasyonu key´i aktiflestirir.
Common Interface CI:
Common Interface cihazinizda bir PCMCIA yuvasi içine CAM yerlesir. Common Interfaces multicrypt cihazlarda bulunur.
Conditional Access CA
Conditional access teknologisi kodlama ve tanimlama için kullaniliyor DVB sistemlerinde
Bir CA sistemi belirli standartlar ile olusuyor,bunlar: SMS ile SAS

Conditional Access Module CAM:
Bir conditional Access Module CA sistemini bir parçasidir. CAM´lar ayri bir modül olarak ,ama bazende cihazin (receiver) içinde hazir bulunuyor.Buna Embedded CAM deriz.
CAM´da kart ile haberlesme sagliyan bütün software (program) bulunuyor.Kart çünkü CAM´in içine sokuluyor.
Crypto Works:
En son gelen kod sistemlerinden biri.Crypto Works Philips firmasinin bir icati.
Deactivation - Deaktivasyon:
Kapama i
şlemi. Abonelik bitince veya yayıncının, sizin kartınızdaki bilgileri illegal olarak kullandığınızı keşfedince yapılan işlemdir.

DVB:
DVB´in anlami Digital Video Broadcasting, veya digital uydu TV.
Hexserial:
Bu bir (3 bytes hexadecimal) providerin karti yönlendirmeye kullanilan numara.
ECM:Electronic Control Message
Karta giden komutlar. ECM karta paket olarak gönderiliyor.
Böyle bir pakete Control Word de (CW) deniliyor. Ve bunun içinde kodlanmis anahtarlar, tanitim, vesayre bulunuyor sinyali açabilsin diye.
Yani ECM bir verilen servisin bir tanitma sistemi.
Providerler birçok zaman yalan ECM gönderiyor kaçak kartlari kapatmak için. Orijinal kartlar bundan etkilenmiyor.
EMM: Entitlement Management Messages
EMM Yetki Kazanım Yönetim Mesajları SAS in içindeki bilgiyle ECM ile beraber gönderiliyor. EMMín içinde abonenin genel bilgisi ve abonenin durumu bulunuyor ve keyleri gönderip,degistirip veya silmeye kullaniliyor.


Hexmasterkey:
Bu 10 bytes uzunlikta hexadecimal olarak kodlanmis hexserial numarasi.
Bu hexmastekeyi kartin masterkeyden, plainmaster keyini çikartma kodundan baska birsey degil.
Hexmasterkeysiz plainmaster keyini düzgün bir sekilde güncellemeye imkan yok.

Impulse Pay Per View:
Impulse pay per view veya interactive pay per view (ippv) sadece ppv´nin genisletilmisi.Komple bir film için ödeme yapmiyorsun ama sadece kullandigin zaman için.

INS - Instructions:
Instruction byte (INS) ile kart ve CAM´in arasinda komunikasyonu sagliyor. Bu instuctionlar kart- ve provider bilgileri,yetki, ECM ve EMM ve daha birçok seye kullaniliyor.
Kart grubu:
Provider grubu için degisik bir isim.

Keycompatible Kart grubu:
Bunlar ayni keyi kullanan kart grubu/provider grubu.

Loglama, Log alma :
Kart ile CAM arasindaki datayı ekrana yansıtma.
Bu datanin içinde providerin karti manipüle etmeye kullandigi keylerde bulunuyor. Loglama receiver ve kart (kart ve receiver) arasindaki data akışınin yakalanip görülür hale getirilme sürecidir.
Genelde bu datalari gormeyiz. Receiver ile kart arasinda bir haberlesme vardir. Bu haberlesme herhangi bir key in olupmamasindan daha kapsamlidir.
Aslinda kartiniz surekli guncellenir, bu bazen saat basi bile olabilir. bu da providerin sinyaller ile birlikte tekrar karti programlamasi demektir.


Nano kodları:
Nano karta degisiklik yapma amaciyla gönderilen emirlerdir.
PPV Pay Per View:
Pay per view (ppv) ile ödemeli televisyon deniliyor. Filimler,spor maçlari vesayre kismi olarak açiliyor bunun için ayri ödeme yaparsan.

Provider ID & Provider grubu:
Bir tane 3 byte´lik hexadecimal numarsi daha, bunula kartin kendisi tanimlaniliyor.
Ilk 2 byte provider grubunu tanimliyor.
Bir provider grubunda en fazla 256 tane ayri karttan olusabiliyor.
Iki tane provider ID vardir: Provider ID 00 ve provider ID 10.
Genellikle kartlarin çogu providerID 00 ile açiliyor.
Sadece Pemiere World,provider ID 10 ile açiliyor.
Reaktivation - Reaktivasyon:
Yeniden aktive etme. Deaktive olmu
ş kartın tekrar aktive edilmesidir.

Tarih:
Kartin üstündeki tarih provider tarafindan karti açıp kapatma amacıyla kullaniliyor.
SAS: Subscriber Authorization System.
SAS Abone Otorizasyon (Yetkilendirme) Sistemi (SMS´in ricasiyla) abonenin bilgilerini tercüme ediyor EMM´nin içine.
SAS ayni zamanda kanal açma için karta gelen müsadeyi sagliyor.
Signature: (Imza)
Signature (esasligini kontrol eden kod) 5 hexadecimal byte uzunlugunda bir numara, belirli güven islemleri için gerekiyor;
Signaturu datayi kontrol eden checksum (toplamı) olarak görebilirsiniz.
SMS Subscriber Management System:
SMS Abone Yönetim Sistemi CA nin yan sistemi ve abonenin bilgilerini SAS in içinden EMM i çikariyor.
Ülke kodu:
3 harften olusan kod, görevi CM/cihazı hangi kanal grubu mevcut olmasini bildirmek.

NANO YAPISI​
Nano değişiklik yapma amacıyla karta gönderilen emirler demetidir.
1. Salon nano
şablonunu inceleyelim:
A4 42 00 00 26
28 00 23 80 05 [XX XX XX XX XX] 83 01 [PP] 8C 03 (
ST CH ID) 96 04 00 00 60 00 D8 02 22 26 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00

Açıklamalar:
A4 42 00 00 26 : Burası INS yani instruction dur.
A4 : Sabittir.
42 : Karta yazdırma komutudur INS. Sabittir.
00 00 : Sabitir.
26 . Veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösterir Kanala göre farklı olabilir.
26 = bundan sonra 38 byt gelecek demektir
hex bin dec çevirileri için hazır programları kullanabilirsiniz. Örneğin
http://alfa156.freeservers.com/ sayfasındaki Çeviri programını download edip, açıp kullanabilirsiniz.

28 00 23 80 05 [XX XX XX XX XX] 83 01 [PP] 8C 03 (
ST CH ID) 96 04 00 00 60 00 D8 02 22 26 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00 : Burası nano bölümüdür.
28 00 : Kartı yazmak ve silmek için kullanılan nanodur. Sabittir.
23 : 26-3 dür.Veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösterir Insdeki veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösteren sayının 3 eksiğidir. Zira ikisinin arasında 2 byt vardır bir byt da kendisi e
şittir 3 byt.
80 05 : Kartı hex serial üzerinden kontrol eder. Sabittir.
XX XX XX XX XX : Kartın serial no.sudur. Her kart için sabittir. Brutto kendisi okur ve yazar.
83 01 : Provider ID si sabittir.
PP : Yayıncı kurulu
şun kodu C0. Sabittir. Bazan bunu yerine illegal kart yakmak için C1 gönderilir. Brutto kendisi okur ve yazar.
8C 03 : Status nanosu. Sabittir.
ST : Status. Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
CH ID : Channel ID. Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
96 04 : Salonlar için sabittir.
00 00 : Ba
şlangıç tarihi
60 00 : Biti
ş tarihi
D8 02 : Salonlar için sabittir.
22 26 : Deği
şken
DF 08 : Signature (imza) yollayan komut. Sabittir.
00 00 00 00 00 00 00 00 : Signature (imza) Sabittir.

Burada önemli olan
ST CH ID olup loglamadan ya da netten bunları alıp karta yazdırmak yeterlidir.

2.
Şimdi de Standard, Lig, NBA, Extra, 708, 709, Film arası reklamlarda kullanılan nano şablonunu inceleyelim.

A4 42 00 00 3A
28 00 37 80 05 XX XX XX XX XX 83 01 [PP] 8C 03
ST CH ID 8D 04 18 81 1F 9F 8F 01 YY 91 01 ZZ D5 10 48 41 43 4B 45 52 20 4C 49 47 54 56 00 00 00 70 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00

Açıklamalar:
A4 42 00 00 3A : Burası INS yani instruction dur.
A4 : Sabittir.
42 : Karta yazdırma komutudur INS. Sabittir.
00 00 : Sabitir.
3A . Veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösterir Kanala göre farklı olabilir.
3A= bundan sonra 58 byt gelecek demektir

28 00 37 80 05 XX XX XX XX XX 83 01 [PP] 8C 03
ST CH ID 8D 04 18 81 1F 9F 8F 01 YY 91 01 ZZ D5 10 48 41 43 4B 45 52 20 4C 49 47 54 56 00 00 00 70 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00 : Burası nano bölümüdür.
28 00 : Kartı yazmak ve silmek için kullanılan nanodur. Sabittir.
37 : 3A-3 dür.Veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösterir. Insdeki veride bundan sonra gelecek tüm byt ların sayısını gösteren sayının 3 eksiğidir. Zira ikisinin arasında 2 byt vardır bir byt da kendisi e
şittir 3 byt.
hex bin dec çevirileri için hazır programları kullanabilirsiniz. Örneğin
http://alfa156.freeservers.com/ sayfasındaki Çeviri programını download edip, açıp kullanabilirsiniz.

80 05 : Kartı hex serial üzerinden kontrol eder. Sabittir.
XX XX XX XX XX : Kartın serial no.sudur. Her kart için sabittir. Brutto kendisi okur ve yazar.
83 01 : Provider ID si sabittir.
PP : Yayıncı kurulu
şun kodu C0. Sabittir. Bazan bunu yerine illegal kart yakmak için C1 gönderilir. Brutto kendisi okur ve yazar.
8C 03 : Status nanosu. Sabittir.
ST : Status. Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
CH ID : Channel ID. Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
8D 04 : Standard ve paketler için sabittir.
18 81 : Ba
şlangıç tarihi yani 1.1.2002
1F 9F : Biti
ş tarihi yani 31.12.2005
8F 01 : CH Bitmap. Sabittir
YY: 8F 01 Değişkeni.Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
91 01 : CH Bitmap. Sabittir
ZZ: 91 01 Değişkeni.Yayıncı kuruluş tarafından sık sık değiştirilir
D5 10 : Paket ismi nanosu. Sabittir.
48 41 43 4B 45 52 20 4C 49 47 54 56 00 00 00 : Paket ismi. Logdan alınır. Deği
şken
70 : Versiyon
DF 08 : Signature (imza) yollayan komut. Sabittir.
00 00 00 00 00 00 00 00 : Signature (imza) Sabittir.

Burada önemli olan
ST CH ID YY ZZ olup loglamadan ya da netten bunları alıp karta yazdırmak yeterlidir.
Örnek:

İŞİ​
NİZE YARAYABİLECEK BAZI NANOLAR
STANDART:A4 42 00 00 3A
28 00 37 80 05 XX XX XX XX XX 83 01 C0 8C 03 09 19 19 8D 04 18 21 28 21 8F 01 A9 91 01 55 D5 10 53 54 41 4E 44 41 52 44 20 20 20 20 00 00 00 70 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
FİLM ARASI REKLAMA4 42 00 00 28
28 00 25 80 05 XX XX XX XX XX 83 01 C0 8C 03 0C 25 A5 8D 04 16 21 1F 9F 8F 01 00 91 01 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00

KREDI YETKISI KALDIR:
A4 42 00 00 1A
28 00 17 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 9C 01 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
KREDI YETKISI VER:
A4 42 00 00 1A
28 00 17 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 9C 01 FF DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
KREDI SIL:
A4 42 00 00 1B
28 00 18 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 9D 02 00 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
KREDI YUKLE 200 MİLYON:
A4 42 00 00 1B
28 00 18 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 9D 02 01 90 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
ULKE KODU1:
A4 42 00 00 1D
28 00 1A 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 99 04 11 11 11 11 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
ULKE KODU2:A4 42 00 00 1D28 00 1A 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 99 04 00 00 00 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00
PIN HAKKI RESET:A4 42 00 00 1D28 00 1A 80 05 xx xx xx xx xx 83 01 C0 8E 02 (Bugünün tarihi hex olarak) 97 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00 00


Sayı
sistemleri :

DESİMAL SİSTEM​
.
DEC (Desimal, Onlu sistem)DEC sistem, günlük hayatta kullandığımız sayı sistemidir. Onlu sistem denmesinin sebebi, 10 tane rakamının olmasıdır. Bu rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8 ve 9 dur.
0=sıfır, 1=bir, 2=iki, 3=üç, 4=dört, 5=beş, 6=altı, 7=yedi, 8=sekiz 9=dokuz sayılarını gösterir.
Eğer yazacağımız sayı 10'dan küçükse bunu tek bir rakam ile yazabiliriz.
Ama yazacağımız sayı 10 veya daha büyükse, o zaman birden fazla rakam kullanmamız gerekir.
O zaman rakamları yanyana yazarız.
Önce iki rakamlı bir örnek verelim:
23
Burada başta 2 rakamı, sonra 3 rakamı vardır.
Onluk sayı sisteminde her basamak bir öncekinin 10 katı değerdedir.
Bütün sayı sistemlerinde en sağdaki basamak birler basamağıdır. Sonraki basamaklar ise daima bir öncesinin on katı olur onlu sistem için. Yani onlar basamağı olur. Eğer bir üçüncü basamak olsaydı, bu da bir öncekinin (yani 10'un) on katı olacak, yüzler basamağı olacaktır.
Örnekte verdiğim sayıyı okurken katiyyen "yirmiüç" diye okumayın. iki-üç diye okuyun. Amerikalıların telefon numaralarını söyledikleri gibi.

Şimdi bu sayının kaç olduğunu bulalım:
Soldaki basamak onlar basamağı demiştik. Burada 2 yazdığına göre, on ile çarparsak, 20 olur. Yani sağ taraftaki 2 rakamı, "yirmi" sayısını ifade ediyor.
Sağ tarafta ise 3 rakamı var. Burası birler basamağı olduğu için direkt olarak 3 sayısını ifade eder. Bu ikisini toplarsak yirmiüç olur.

Üç basamaklı bir örnek verelim:
382
Bu sayıyı nasıl okuyacağız?
Üç-sekiz-iki
En sağdaki basamak bütün sayı sistemlerinde birler basamağıdır demiştik. Ortadaki bir öncekinin 10 katı olduğuna göre onlar basamağı, soldaki de bir öncekinin yani 10'un on katı, yani yüzler basamağı.
Şimdi bu sayının kaç olduğunu bulalım:
Yüzler basamağında 3 var. yani üçyüz (3 x 100). koyun kenara.
Onlar basamağında ise 8 var. Bu da seksendir (8 x 10) Bunu da kenara koyun.
Birler basamağında ise iki var.
Şimdi bunları toplayalım:
Üçyüz, seksen daha üçyüzseksen, iki daha üçyüzsekseniki.
demek ki üç-sekiz-iki şeklinde yazılan sayı "üçyüzsekseniki" oluyormuş.

HEXADESİMAL SİSTEM​
HEX (Heksadesimal, Onaltılı) sayı sistemi
Onlu sayı sistemini iyice anladınız mı
Anlamadıysanız bir daha okuyun. Onluyu anlamadan buraya geçerseniz, zor öğrenirsiniz. Hatta öğrenemezsiniz.
Eğer yukarıdakini okuduysanız sizi burada bir sürpriz bekliyor. Çünkü şu "anlaşılmaz sır" olan 16 lı sayı sistemi 10 lu ile neredeyse aynı

HEX sistem, CHID'lerde kullandığımız sayı sistemidir. Tek kullanım yeri burası değildir. Ama bizi burası ilgilendiriyor. Onaltılı sistem denmesinin sebebi, 16 tane rakamının olmasıdır. Bu rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E ve F dir.
0=sıfır, 1=bir, 2=iki, 3=üç, 4=dört, 5=beş, 6=altı, 7=yedi, 8=sekiz 9=dokuz A=on, B=onbir, C=onkiki, D=onüç, E=Ondört, F=Onbeş sayılarını gösterir.
Eğer yazacağımız sayı 16'dan küçükse bunu tek bir rakam ile yazabiliriz.
Ama yazacağımız sayı 16 veya daha büyükse, o zaman birden fazla rakam kullanmamız gerekir.
O zaman rakamları yanyana yazarız.
Önce iki rakamlı bir örnek verelim:
23
Burada başta 2 rakamı, sonra 3 rakamı vardır.
Onaltılık sayı sisteminde her basamak bir öncekinin 16 katı değerdedir.
Bütün sayı sistemlerinde en sağdaki basamak birler basamağıdır. Sonraki basamaklar ise daima bir öncesinin onaltı katı olur onaltılı sistem için. Yani onaltılar basamağı olur. Eğer bir üçüncü basamak olsaydı, bu da bir öncekinin (yani 16'nın) onaltı katı olacak, ikiyüzellialtılar basamağı olacaktır.
Örnekte verdiğim sayıyı okurken katiyyen "yirmiüç" diye okumayın. iki-üç diye okuyun. Amerikalıların telefon numaralarını söyledikleri gibi.

Şimdi bu sayının kaç olduğunu bulalım:
Soldaki basamak onaltılar basamağı demiştik. Burada 2 yazdığına göre, onaltı ile çarparsak, otuziki olur. Yani sağ taraftaki 2 rakamı, "otuziki" sayısını ifade ediyor.
Sağ tarafta ise 3 rakamı var. Burası birler basamağı olduğu için direkt olarak 3 sayısını ifade eder. Bu ikisini toplarsak otuzbeş olur.

Üç basamaklı bir örnek verelim:
382
Bu sayıyı nasıl okuyacağız?
Üç-sekiz-iki
En sağdaki basamak bütün sayı sistemlerinde birler basamağıdır demiştik. Ortadaki bir öncekinin 16 katı olduğuna göre onaltılar basamağı, soldaki de bir öncekinin yani 16'nın onaltı katı, yani ikiyüzellialtılar basamağı.
Şimdi bu sayının kaç olduğunu bulalım:
İkiyüzellialtılar basamağında 3 var. yani yediyüzaltmışsekiz (3 x 256). koyun kenara.
Onaltılar basamağında ise 8 var. Bu da yüzyirmisekiz (8 x 16) Bunu da kenara koyun.
Birler basamağında ise iki var.
Şimdi bunları toplayalım:
Yediyüzaltmışsekiz, yüzyirmisekiz daha sekizyüzdoksanaltı, iki daha sekizyüzdoksansekiz.
demek ki üç-sekiz-iki şeklinde yazılan sayı "sekizyüzdoksansekiz" oluyormuş.

Anlaşılmadıysa baştan okuyun. Gerekirse 10'lu sistemi bir daha okuyun.

BINARY SİSTEM​
BIN (Binary, İkili) sayı sistemi.
Bilgisayarların kullandığı sayı sistemidir. Biz bu sistemi mesela 8F 01 nanosunun değerini 90 00 dan elde ederken ya da tarih yazarken kullanıyoruz.
Biri onluk, diğer onaltılık iki sistem biliyorsunuz. Üçüncüsünü öğrenmek artık zor değil. Ancak 16lık sistemi tam anlamadıysanız buraya geçmeyin. Çünkü bu daha basit olduğu için iyice karıştırabilirsiniz. Espri yapmıyorum, gerçek. Gerçekten daha basit ve ötekini anlamadıysanız gerçekten kafanızı daha fazla karıştırır.

İKİLİ sayı sistemi olduğuna göre iki tane rakam var demektir:
0 ve 1.
Her basamak değeri onluk sistemde bir öncekinin on katı, onaltılık sistemde bir öncekinin 16 katı oluyordu. Bunda da doğal olarak biröncekinin iki katı olacak.
Sayı yazarken sadece 0 ve 1 rakamları var. ne güzel
Şimdi bir örnek yapalım:
101
Bir-sıfır-bir
en sağdaki basamak birler basamağı. Burada 1 olduğuna görei "bir" i kenara koyun.
Sonraki basamak bir'in iki katı olan "ikiler basmağı". Burada sıfır var. sıfır kere iki sıfır olduğu için kenara koyacak bir şey yok.
Soldaki basmak bir öncekinin (ikinin) iki katı olduğuna göre dörtler basamağıdır. Burada da "1" olduğuna göre, 1 x 4 = kenara dört koyalım.
Hepsini toplayalım: 4+0+1=5
demek ki ikili sistemde bir-sıfır-bir diye yazılan sayı beş oluyormuş

BYTE, BİT​
BYTE, BIT, HEX VE BIN ve karşınızdaaaa NIBBLE
Binary sayı sistemi, onaltılık sistemle çok güzel uyuşur.
Onaltılık sistemdeki bir rakam, binary (ikili) sistemdeki 4 basamaklı bir sayı ile ifade edilebilir.
Şöyle ki:
0=0000 8=1000
1=0001 9=1001
2=0010 A=1010
3=0011 B=1011
4=0100 C=1100
5=0101 D=1101
6=0110 E=1110
7=0111 F=1111
Belki de (belki değil, kesin) bilgisayarda onaltılı sayı sistemi kullanılmasının sebebi bu zaten...
Burada 4 basamaklı bir ikili sistem sayıdan oluşan ve bir onaltılı "rakam" ı (tek basamaklı sayı yani) ifade eden gruba, "nibble" denir.

İki rakamlı bir
HEX sayıya bir Byte denir. Yani bir Byte, 4+4 = 8 tane ikili rakamdan oluşan bir sayı ile ifade edilir. İkili sayının bir rakamının özel bir adı daha vardır : BIT yani "en küçük parça" anlamında kullanılır.

TARİHLER​
TARİH OLAYI
Eğer insler içerisinde verilen tarihin nasıl bulunduğunu anlarsanız, bu iş bitti demektir.
Şimdi bunu anlatalım:
Tarih olarak iki BYTE lık bir değer yazıyoruz.
Her byte iki tane
HEX (onaltılı) rakamdan oluştuğuna göre, toplam 4 adet onaltılı rakam sözkonusu demektir.
Tarihimiz: 19 9F olsun.
Öncelikle bunu binary'ye (ikili sisteme) çevireceğiz. Onluk sistemden ikili veya onaltılı sisteme dönmek biraz hesap - kitap ya da windowsun hesap makinasını gerektirir ama, HEX<>BIN dönüşümleri akıldan kolayca yapılabilir. Zaten bunun için onluk sistem kullanılmaz bu işlerde.
19 9F'i ikili sisteme çevirelim:
1 9 9 F
0001 1001 1001 1111
her nibble'ı ayrı ayrı çevirmek en kolayı. ben şimdi akıldan çevirdim. kısa bir süre sonra siz de akıldan çevirebilirsiniz.
Şimdi bu Binary sayıyı yanyana, 16 bit (rakam) olarak yazalım:
0001100110011111
şimdi ilk 7'sini, sonraki 4'ünü ve son 5'ini ayıralım. Tarih CW sistemde bu şekilde. Denir ki: "16 bitlik tarih verisinin ilk 7 bit'i yıl, sonraki 4 bit'i ay, son 5 bit'i de gün bilgisini verir" Buna göre de biz ayıralım.
0001100 1100 11111
İlk 7'si yıl, sonraki 4'ü ay,son 5'i de gündür.
Şimdi bunu nasıl bildiğimiz "onlu" sisteme çeviririz?
Yıl bilgisinin ilk 3 bit'i (rakamı) sıfır olduğu için, dikkate alınmaz. Onlu sistemde 175 ya da 0000175 yazılması gibi bir şey bu. Nasıl ki 0000175'in başındaki 5 sıfır hesaba katılmazsa (solda sıfır olayı) burada da DOĞAL OLARAK AYNI ŞARTLAR gerçerlidir.
O zaman YIL bilgimiz nasıl oluyor?
1100
Sağdan itibaren: Birincisi birler, ikincisi ikiler basamağıdır ve bunlar sıfırdır. Ondan sonra gelen dörtler ve 8'ler basamağı 1 olduğu için, 8+4=12 olur.
Yani yıl, 12'dir.
CW'de yıl verilirken, milat 1990'dır. Yani 0 yılı demek 1990 olur. Bu, bilinen bir şey (Siz de biliyorsunuz şu anda daha önce bilmiyordu iseniz)
O zaman 12 yılı da, bizim yıllarla 2002 olacaktır.
Şimdi gelelim AY bilgisine.
Aaaa o da ne? AY bilgisi de yıl bilgisinin aynı....
Demek ki 12. ay Yani aralık.
Son olarak gün:
11111
Burada hem birler, hem ikiler, hem dörtler, hem sekizler hem de onaltılar basamağı 1 dir. o zaman hepsini toplarsak:
1+2+4+8+16=31
gün de 31 oluyor demekki...
Neymiş tarihimiz?
31/12/2002

8F 01 BULMA​
90 20'dan 8F 01 değerinin hesaplanması:
Bu da şu şekilde ifade edilir:
"8F 01 olarak, 90 20'deki sayının en başındaki "1" olan BIT'inin sağında kalan "0" adedi verilir"
Hmmm
artık bu ne demektir anlıyoruz.
Neymiş bizim 90 20 değerimiz?
00 00 00 00 16 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

00
HEX sayısını ikili sisteme çevirince o da sıfır olur
0000 0000
16
HEX sayısını ikili sisteme çevirince
1 6
0001 0110 (Bulduğun hata için teşekkürler asustek)
Eğer bu 90 20 nanosunu komple BIN'e çevirirsek, 256 rakamlı bir sayı çıkar. yazalım mı?
00000000 00000000 00000000 00000000
000(1)0110 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000
00000000 00000000 00000000 00000000

Şimdi 90 20'de, 16'nın sağında kalan rakamları sayalım:
27 tane.
Bunların her birinde İkili sistemde düşünürsek, 8 tane 0 vardır. 0 zaman toplam 0 sayısı 8 x 27 = 216 dır.
Sonra 16
HEX sayısının BIN karşılığı neydi?
0001 1010
Burada en baştaki "1"'in sağında kaç tane rakam var?
4 tane.
216 tane de diğerleri,
topam 220 tane 0 var. (Üşenmezseniz Binary'den direkt sayın)
o zaman 8F 01'e, 220 DESİMAL sayısının
HEX karşılığını yazacağız.
Peki 220'nin
HEX karşılığını nasıl bulacağız?
220'yi 16'6a bölersek, 13 küsur çıkar.
Demek ki bu sayının 16'lar basamağında 13 var.
13 rakamı nasıl yazılıyordu? Hatırlatayım:
"D" olarak yazılıyordu.
Yani bu sayının 16'lar basamağı D imiş.
Peki birler basamağı nedir?
16'lar basamağındaki D, 13*16=ikiyüzsekiz'e karşılık gelir. Bizim sayımız 220 olduğuna göre, 220-208=12 Demek ki birler basamağında da oniki yani C varmış.
Nasıl olacak o zaman 8F 01 nanosu?
Yazalım:
8F 01 DC

KUTU RESETLEME VE OKUMA​
Temizlenmiş kartı blockersiz tak.
Kutu standbydayken kumandanın info tu
şuna bas.
Ekrana cihaz bilgilerini veren bir menü gelince kutunun (kumandanın değil) sağ sol < > tu
şlarına aynı anda bas bir müddet (cihaz kitleninceye kadar) basılı tut.
Gelen ekrandan kumanda ile ok seç.
Resetleme bitince:
kar
şına gelen PHILIPS menüsünden Türkçeyi seç.
Anten ayarlarını seç. Ortak anten varsa kapalı, kendi antenin varsa açık olacak.
ağ ayarları ok.
uydu arama (sarı çizgi dolunca) ok. Kanal taraması yapabilmesi için en az % 50 sinyal alması lazım.
kanal arama ok.
Bu arada sinyal alamama nedeniyle kanal taramaya geçememe sorunu ya
şarsan menünün Anten Ayarları bölümünde LNB ton anahtarlarına bak. Açıksa kapalı, kapalıysa açık hale getirip bir de öyle dene.
Resetten sonra kartı blockerli takarsanız Kutu kredi miktarını tanımaz.

Kutudaki bilgilerin okunması:
Kutu açıkken
kumandadan opts a bas,
OK e bas
"digital kart bilgisi" seçeneğinden kredi yetki durumunu ve miktarına bak
""satın alma bilgisi"" seçeneğinden satın alma olup olmadığına bak.

PİN HAKKI​
Pin kodu başkalarınca (çocuklar gibi) seyredilmesi istenmeyen kanalların kilitlenmesi içindir. Değiştirilmediği taldirde pin numarası 0000 dır.Kilitllenen kanallara girilmek istendiğinde ve 5 kez farklı pin girildiğinde pin kodu hakkı dolar ve kilitlenir. O takdirde ya Brutto da Diğer bölümünde ya da aşağıdaki nano yüklenerek kilit açılabilir.
A4 42 00 00 1D
28 00 1A 80 05 XX XX XX XX XX 83 01 C0 8E 02
00 0097 00 DF 08 00 00 00 00 00 00 00
Burada DF 08 den önceki
97 00 reset komutudur, ondan önceki 00 00 ise pin hakkı şifresidir.

ACK NEDİR?​
ACK İngilizce Acknowledgment kelimesinin kısaltılmışıdır. Bir işlemin sonucunu onaylama, doğrulama, işlemin yapıldığını, mesajın alındığının haber verme anlamına gelir. Bunlardan sadece ACK 90 00 yani işlem tamam hoşumuza gidenidir.
Brutto da çe
şitli ACK mesajlarının anlamları aşağıda verilmiştir. Burada olmayan ACK 00 00 işlem yapılmadı anlamına gelmektedir.
Cryptoworks 'ün gönderdiğ
i ACK komutları. (Madmax'tan - Beceriksizler alıntı)
Aşağıda bilinen ACK cevaplarını yazdım.
Eğer sizlerde deği
şik ACK cevapları varsa yazıp çoğaltabiliriz.

6E 00 : Bilinmeyen sınıf
67 XX : İşlemde LEN tahmini (beklenen) XX'tir.
90 00 : İşlem tamamlandı.
94 02 : Bilgilerin sonuna gönderilecek hiçbir
şey yok.
94 04 : Kart tarafından kabul edilmeyen i
şlem ya da eldeki bilgiler beklenen doğrultusunda değil.
98 04 : Yanlış Pin Kodu
98 05 : Yanlış Hesaplanmış Signatür
98 40 : Limiti a
şılmış pin
9F XX : A2'deki XX'ler daha sonraki i
şlemdeki B2 uzunluğudur.
9F 11 : Files deği
şimi tamamlandı.
9F 1C : İşlemdeki 4C'den sonraki C0'ın uzunluğudur.

Bunlar da İngilizceleri.

6B xx - Bad parameter P1 or in instruction P2
6D 00 - Unknown instruction
6E 00 - Unknown class
6F 04 - If it was unidentified it technical error [ 00 [ be 6F
67 xx - In instruction - as it expect LENA (LINEN) xx
90 00 - Errand executed, OK
94 00 - It has not been chosen - no FILE
94 02 - Beyond range -, end for dispatch -nothing data < give > ( e.g. in instruction ) B8
94 04 - It find by card - instruction rejected ( FILE, it find ) kordu
98 04 - Bad PIN code
98 05 - Enumerated (accounted for) signature - evil poorly) < evil >
98 40 - Limit surpass introduced - ( 6x ) verification evil poorly) < evil > PINu
9F xx - In instruction – A2 there is length in next instruction - xx B2
9F 11 - There is for instruction length - change " " – OK ( FILES C0, informations of can collect
which (who) ) FILES
9F 1C - In instruction – 4C; there is length in next instruction C0

Türkçeleri bad_access tarafından sağlanmıştır.
Deği
ştiren MADMAX tarih: 03.06.2002 saat 19:00

PROGRAMMER NEDİR?​
Değişik Programmerler için http://programmerlar.cjb.net sayfasına bakınız.
Programlama hakkinda genel bilgiler:
Burada kullanilan siniflandirma, programlayicilarin hangi amac icin uretildigine dayanarak yapilmistir:
- Universel Kart Programlayicilari, bir cok degisik kart tipini programlayabilirler
- Universel Chip Programlayicilari, bir cok degisik chip tipini programlayabilirler
- Ozel Kart Programlayicilari, bir tip kart programlamaya uygundur
- Uzmanlasmis Kopyalama Istasyonlari, bunlar tam anlamiyla programlayici olmayip, kartlari kopyalamak icin kullanilir.
Phoenix ve Smartmouse arayuzleri, istisna bir kategori olustururlar. Ben onlari burada Universel Chip Programlayicilari kategorisine koydum. Bunlar aslinda programlayici olmayip,kartiniz icin bilgisayar arayuzleridir seklinde calisirlar. Karttaki islemcide loader dosyasi kullanilarak ,bu loader dosyasi uzerinden(icinden) karttaki eepromu programlamak icin gereklidirler. Bu yuzden her universel programlayici da bu Phoenix-ve/veya Smartmouse a uygun mode'u destekler. Obur turlu kartta eeprom icin
direct programlama cizgilerinde - yoksa, karti programlayamazlar.


Genel programlama uzerine:
Smart Kart bolumunde anlatildigi gibi, kartinizi ince bir bilgisayar gibi dusunulebilirsiniz. Sadece 2 donanimli bir bilgisayar:
- islemci (PIC ve ya Atmel)
- external memory (hafiza) (eeprom)

Karttaki external memory, direkt olarak, ancak kartta direkt programlama cizgileri varsa, ya da "pic uzerinden programlama" denilen teknik kullanilarak programlanabilir. Bu durumda, islemci once ozel bir loader dosyasi ile programlanir. Sonra eeprom datasi bu loader dosyasi uzerinden programlanir (yazilir). Pic uzerinden programlama en yaygin tekniktir. Her gecen gun sayisi artarak gelen software'lerin kendilerine ait ic loaderlari vardir.

Phoenix mode(kipi):
Pic uzerinden programlama teknigin de eeprom'u programlamak icin Phoenix denilen arayuze ihtiyac vardir. Bazi universel programlayicilarda, mode'lar, uygunluk mode'larina gore adlandirilmamislardir. Ornegin MasterCRD proglamlayicilarda 6 MHz Smartmouse mode'u icin "Modus 0", ve 3.58 MHz Phoenix mode icin "Modus 1" bulunur.
Butun bu karisikliga eklenilen bir sey daha vardir: 6 MHz Smartmouse mode'u bazen, 6 MHz Phoenix mode olarak ima edilir. Bunun nedeni ise aslinda Smartmouse mode'u, 6 Mhz calisma frekansinda inverted reset (ters cevrilmis yeniden baslangic) kullanan Phoenix mode'udur.
Kullandiginiz software ,size kullanmaniz gereken frekansi zaten soyler. Ayrica, bazi software ler calisma frekanslarini 3.58 den 6 Mhz ye veya tam tersine gecis imkanini size tanirlar.

Islemci mode'u:
Bu tam olarak taninan bir isim degildir. Bazi teknikleri aydinliga cikartabilecegini dusunerek, bu ismi ben uydurdum:))
Oncelikle UYDU lar icin yaygin olarak kullanilan smart kartlarda 2 tur islemci oldugunu bilmeniz gerekir:
- PIC tipi islemci (en cok kullanilanlar 16F84, 16F628, 16F876 veya 16F877)
- AVR tipi islemci (en cok kullanilanlar 90S4323, 90S8515 ve ya 90S8535)
AVR tipi islemcilere, ayni zamanda, Atmel islemciler de denir.

Bu PIC- ve AVR tipi islemcilerin degisik comptability (uygunluk) mode'larinda programlanmasi gerektigi icin, universel programlayicilarda, PIC programlama mode'u ve Atmel veya AVR programlama mode'u icin PIC, JDM, Ludi vs. gibi isimler kullanirlar.

Guc kaynaklari hakkinda:
Cogu GW tipi kartlar, SMD tipi esitlerinden daha fazla voltaj ve Amper'e ihtiyac duyarlar. GW tipi kartlari programlarken gereken minimum: stabilize 13.5 Volt/500 mAamp gereklidir. Bu da guc kaynaginin yuklerken Amper dusurmemesi demektir. Cogu programlama sorunlarinin nedeni kotu guc kaynaklaridir.

Assagi daki programlayicilarin iclerinde Voltaj regulatorleri vardir, ve bunlar daha az hassastir:
- MasterA-I ve MasterA-II , L7805CV kullanirlar
- MasterCRD-I ve MasterCRD-II , 7805CT kullanirlar
- VP-20 ve DL-20 , L7805CV kullanirlar

Sunu unutmayin, Voltaji arttirmak,sadece yuku arttirir, istenilenden fazla tansiyon isiyi yukseltir.
Voltaj regulatorlerinin ozellikleri ile ilgilenen ler icin ;Download bolumunde, butun 78xx aygitlar ile ilgili bir PDF dosyasi vardir.

Brutto Kullanım Bilgileri​
Nedir BRUTTO?​
Cyrptworks kartlara müdahale edebileceğiniz ve Türk patentli en iyi programlardan biri. Cyrptworks kartları okuma/yazma gibi tüm işlemlerinizi brutto ile yapabilirsiniz.
Önceleri Polonya yapımı olan Cyrpto 9.x serisi basit bir arayüzü olan fakat pek o kadar kullanışlı olmayan bir program kullanırdı cyrpt şifre yayınlarını izlemek isteyenler. Cyrptoda chid ve nano girmek biraz zahmetliydi. Gerçi Khan arkadaşımız bu tip zahmetlere karşı ilave programlar yaptı ama yine de zahmetli sayılırdı. Ayrıca cyrptoda her salon veya paketi yüklemek için bilgisayarın başına dikiliyor ve sonraki paketi yüklüyorduk. Raporlama olayında kes, kopyala ve yapıştır komutlarını fazlasıyla kullanıp bir filmi raporlatmak için 5 işlemi yapıyorduk. Elbette ki bilgisayarın başından ayrılmadan.
sacası neden Brutto diyeyim size:
1. Daha hı
zlı. Cyrpto FF 'ye kadar gidiyor. Brutto ise bulduğu yerde signatur yazıyor.
2. Brutto'da Raporlama kolay. Bir kere ilk filmi silerken 1. 2. 3. adımların signaturelerini bulup kaydediyor. Sonra diğer kayıtları silerken yaklaşık 2 dk.'da her bir filmi siliyor. Tek dokunuşta zahmetsiz.
3. sig_cache özelliği sayesinde bazı nanoları (kredi yükleme, kredi silme, ülke kodu değiştirme) ilk defasında bekliyorsun, sonraki tekrarlarda anında görüntü. Hiç bekleme yok.
4. Yüklediğin salon ve paketleride silmek çok kolay. Hiç chid'le falan uğraşmak yok. Hatta mecbur kalırsan Ağaç görünümü yapıp sağ tıkla ve delete de Brutto sana silsin.
Brutto geldikten sonra bilgisayarın başında bekleme derdi sona erdi adeta. Yüklemek istediğin paketi işaretliyorsun Brutto yüklüyor; Tek tuşla tüm kartı raporluyor. Belki biraz eksik yanları var. Mesela log alabilir.

BRUTTODA AYARLAR BÖLÜMÜ​
Şekil - Ayarlar Ekranı

Ayarlara Kayıt Yaz bölümünden girilmektedir. TimeOut ayarı gibi önemli bir ayar yapilabiliyor. Bu herhangi bir problem anında bilgisayarinizin RealTime Priority'de takılıp kalmasını önleyecektir. Yine de iptal etmek isterseniz "0" girebilirsiniz.
Brutto 1.07 versiyonunda sorun ya
şayanlar bir önceki 1.06 versiyonunu Ayarlar bölümünden işaretleyip deneyebilirler.
Buradaki sig cache kutucuğu i
şaretli tutulmalıdır (raporlama ile ilgili bir istisnası hariç- bkz raporlama bölümü).
Önce programmerımizin bulunduğu portu seçiyoruz. Yanlış port seçildiğinde kart takılı değil veya kartı okuyamıyor gibi bir ibare çıkacaktır. Hız ayarını size kalmış. Bazen okuma yazma yaparken 19200 hata verebilir. Genelde 9600 hızda çalışılıyor. Ama şöyle bir şey olsa mesela “maçtan 5 dakika önce nano değişti ve acil yükleme gerekiyor” ise ... Tabi dediğim gibi hız size kalmış. Diğer ayarları aynen ekranda görüldüğü gibi yapmanız menfaatinizedir. Gerekli ayarları yaptıktan sonra “tamam “ butonuna tıklayıp ayarları o an için kaydediyoruz.

BRUTTODA AYRINTILI KART BİLGİLERİ BÖLÜMÜ​
Ayrıntılı Kart okuma bölümü aşağıdaki gibidir. Kart okuma bölümüne girdikten sonra üstte Kartı oku (Tam) butonuna basınız program kartın içindeki tüm bilgiyi okuyup ekrana yazacaktır.
Cyrpto kartı
okuduğu zaman sadece yüklü paketleri gösterirdi. Fakat Brutto kart okurken kredi satın alarak izlemiş olduğunuz tüm filmlerin adını, kaç tane olduğunu, chidini,ve tarihini verir. Elbette diğer paketleride sıralar.
Bu bölümde silmek istediğiniz kaydın üzerine sağ tıklayıp sil komutunu seçebilirsiniz. Kaydet butonu ile bilgileri .txt formatinda Brutto klasörüne kaydedebilirsiniz: Print ettiğinizde (yazdırdığınızda) a
şağıdakine benzer bilgileri görebilirsiniz:
1. TEXT DOSYASI ÖRNEĞİ
A
şağıda KART BİLGİLERİ XX KONARAK GİZLENMİŞTİR. Aslında burada kartınıza ait rakam ve harfler vardır. Bazı uzun bilgiler de ..... olarak gösterilmiştir.
Generated by Brutto V1.0
Read Time : 02.08.2002 - 14:26:40
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ATR : 3B 78 12 00 00..... ..................
Serial : XX XX XX XX XX - X XXXX XXXX XXXX x
Issuer : "Yayıncı kurulu
şun adı"
Wrong PIN Allowed : 05
BIOSVersion : 02
Provider : "Yayıncı kurulu
şun adı" - C0

[Type/Version Subscription]
=== =============== ==== == ===================== ===============
#No Name CHID ST Start Date-End Date [8F]<91 01>[91]
=== =============== ==== == ===================== ===============
#01 lig tv ECED 0F 01.02.2002-31.12.2003 DF <91 01> 1E
#02 nba 60AD 08 01.02.2002-31.12.2003 05 <91 01> 15
#03 Extra 8BD9 0E 01.02.2002-31.12.2003 0E <91 01> BF
#
04 DT_1020 1919 89 27.06.2002-02.08.2002 A9 <91 01> 55
#05 Kanal 708 4FC7 08 01.02.2002-31.12.2003 69 <91 01> 85
#06 Kanal 709 BF56 0C 01.02.2002-31.12.2003 E9 <91 01> 84
#07 STANDARD 1919 09 01.01.2002-01.01.2010 A9 <91 01> 55
#08 Film arası Reklam 25A5 0C 01.01.2002-01.01.2010 00 <91 01> 00

[Class/Link Subscription]
=== ================= ==== == ===================== ================================================== ==============
#No Name CHID ST Start Date-End Date CLBitmap
=== ================= ==== == ===================== ================================================== ==============
#
01 DT_3... 0DEF A0 13.07.2001-19.07.2001 00000000000................
#
02 DT_2... 1A3F A0 11.10.2001-11.10.2001 00000000 ..........................
#
03 DT_3... 0A75 A0 17.08.2001-17.08.2001 00000000 ..............................

[PPV events]
=== ================= ==== == ==========
#No Name CHID ST Date
=== ================= ==== == ==========
#01 E57E 57 06.01.2007
#02 6B88 53 06.01.2007
#03 4A87 53 06.01.2007
#04 4473 53 06.01.2007
#05 2228 54 06.01.2007
#06 BF11 52 06.01.2007
#07 CA79 56 06.01.2007
2. BRUTTO DA YA DA TEXT DOSYASINDAKİ LİSTELERİN AÇIKLAMALARI
2.1 Type version subscription
Sizin karta yazdırdığınız Standard, extra, Nba, ligtv, 708, 709 ile
Yayıncının yazdırdığı ve silinmeyen DT 1919 89 nanosu, ST CH ID 8F01 ve 9101 değişkenleri, tarihlerini gösterir. Burada olmayanları izleyemezsiniz. Burada olanların ST CH ID leri YY ve ZZ değişkenleri güncel olanları izleyebilirsiniz.
2.2. Class/Link Subscription Y
ayıncının silinmeyen A0 lı nanolarını gösterir. Yeni abolarda bu 3 adettir, eskilerde ise 4.
2.3 PPV events
Sizin karta yüklediğiniz salonların yani kanal 201, 202, 203, 204, 205, 208 ve 209 ların nanolarının ve biti
ş tarihlerinin listesidir ve toplam 7 adet olması gerekmektedir. Burada olmayanları satın almasız izleyemezsiniz. Burada olanların ST CH ID leri güncel olanları satın almasız izleyebilirsiniz.
2.4 PPV records
Satın alınan filmlerin kaydını içerir.
Düz görünüm ile ağaç görünüm arasında temelde fark olmasa da, ağaç görünüm kullanım acısından daha kolay ve kullanışlıdır.

BRUTTODA KAYIT YAZ BÖLÜMÜ​
Ekranın üst tarafında kartı okuttuğumuzda kart ile ilgili bilgilerin geldiği bölüm, orta tarafında paket isimleri, biraz aşağısında nano bölümü ve en altta ise signatur kısmı var. Yani ilk arayüz 4 bölümden meydana gelmekte.Ayrıca 5 tanede işlev menüsü bulunuyor. Bunlar kayıt yaz, kart okuma, raporlama, diğer, hakkında.
Kayıt Yazma ekranındaki ana unsur Template (
şablon) ve Değişkenlerdir. Bunlarla dinamik olarak güncellenebilen akıllı nanolar yaratabilirsiniz.
Örnegin kartı oku butonuna tıklayarak takilan kart okutuldugunda programmer aracığıyla Kart'in seri numarası otomatik olarak Brutto'nun ve nanonun icindeki yerini alır. Ya da Provider ID aynı
şekilde nanoya otomatik eklenir. Sadece seçili olan nano icin Signature aratabileceginiz gibi yanindaki check boxları işaretlenmiş olanlarını arka arkaya otomatik yazdirmak icin "Başlat (Çoklu)" butonunu kullanabilirsiniz. Sadece tek bir kanalı yazmak için ise Başlat (tekli) yi kullacaksınız.
Kart okuma ekranı haricinde yapilacak okumalar sadece kart bilgilerini okur, kayıtları okumaz. KayıtlarI okuyabilmek için Kart Okuma ekranına geçmeniz ve Kart Oku Ayrıntılı yı tıklamanız gerekir.
er herhangi bir bilgi görmeden sadece kartınızla işlem yapmak istiyorsanız, ayrıca kartınızı okutmanıza gerek yok. Brutto komut verdiğiniz anda gereken okumayı yapar.
Bu bölümde varsa gördüğünüz nano bilgileri ins. dosyasından gelmektedir. ins dosyasını klasörde değiştirdiğinizde bu bilgiler de değişecektir. Ancak bunlar karta yazılı olanlardan farklı olabilir. brutto.ins.info ya basarak ins dosyanızın versiyonunu görebilirsiniz.
er nano kısmında bir şey görmüyorsanız nanoları sizin girmeniz gerekli. Nano bölümünden yeni butonuna basarak yeni nano yükleme menüsünü açın. KKAT SAKIN SİLİNMEYEN NANO (STATUS'U 8 VEYA 9 VEYA HARFLE BAŞLAYAN NANO) YAZMAYIN. Brutto "Bas düğmesine , sonra gel keyfim gel" turu bir program gibi görünebilir.. Öyle , ama herşeyi iki kere kontrol ettikten ve ne yapıp ne yapmadığımızı tam olarak öğrendikten sonra. Genelde kartınızda silinemeyecek bir kayıt oluşması nanoların yanlış yazılmasından kaynaklanıyor.
Bu bölümde yeni yi tıklayarak orada açılan yerlere copy paste (kes-yapıştır) yapabilirsiniz. Wordpaddden text dosyasını açıp da istediğiniz copy paste veya değişiklikleri yapabilirsiniz.
Bunları yaparken Nanolardaki Brutto nun kendi koyduğu değerler ve değişkenler yapısını korumakta fayda var.
Kart okuturken Kart okunamadı yada kart hatalı mesajı ile karsılaşırsanız

a) Doğru portun seçili olduğundan emin olun
b) Programmerın jumper, mandal, düğmelerinin v.b. doğru konumda olduğundan emin olun (norm-inv, 3,5-6 vb, VP 20 de mandal yukarı kalkık, jumperlar 2. pozisyonda, Mastroda sadece orta düğme basılı)
c) Programmerın bilgisayara bağlantısından emin olun.
d) Eğer programmer da gösterge yada lambası yoksa, elektrik aldığından emin olun.
e) Herşey tamamsa daha önce çalışan programmerın entegrelerinde arıza olabilir.

BRUTTODA NANO​
ŞABLONLARI
Eğer klasörünüzde varsa ins dosyasında size gerekli olan nanolar mevcuttur, ancak bunların güncel olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Zira çok sık değişmektedirler.
Yeni bir
şablon oluşturulurken dikkat edilecek nokta her şeyin, değişkenlerinin doğru yazılması ve nanodaki yerleşimlerinin doğru belirlenmesidir.
Sistem Deği
şkenleri :
Bunlar otomatik olarak kart okundugu anda yerini alır, ondan sonra deği
şken olarak tanımlanmaz.
1 - [XX XX XX XX XX] = Program bu ifadeyi gördüğ
ü yere kart seri numarasıni otomatik olarak kendisi yazar. Ayrıca sizin yazdırmanıza gerek yoktur.
2 - [PP] = Program bu ifadeyi gordugu yere kart Provider ID'sini otomatik olarak kendisi yazar. Ayrıca sizin yazdırmanıza gerek yoktur.
*Sistem deği
şkenlerine [ ] işaretleri dahildir . Bakınız Şekil -2
*Kart okunana kadar sistem deği
şkenleri tanımlanmış olan bölgeler "?" şeklinde kalır.


BRUTTODA ST CHID LERDE DEĞİŞİ​
KLİK YAPMA

NANO EKRANI​
er nano kısmında bir şey görmüyorsanız nanoları sizin girmeniz gerekli. Nano bölümünden yeni butonuna basarak yeni nano yükleme menüsünü açın.
İsim yazan yere Salon, Lig Extra, Film Arası Reklamlar gibi hangi nanoyu yazacaksanız onu yazın. İns kısmına ilgili nanonun insini yazın. Alttaki kısma ise gerekli nanoyu girin. Nano ve insler için çeşitli web sitelerinin Güncel chid ve Nanolar kısmına bakın. Dikkat sakın Statusu 8,9 veya harfle başlayan nano yazmayın.Nanolar hakkında geniş bilgi edinmek isterseniz burayı tıklayın
Nanoları yüklediğinizde karşınızdaki ekran şuna benzer olacaktır...
Burada önemli olan 3 yer var. Cyrpto 9.x kullananlar bilirler. Yukarıdaki XX XX XX XX XX yazan 5 byte lık alana kart seri numarası girerlerdi. Burada Brutto devreye girerek kart seri nosunu o kısma otomatikman ekliyor. Yani kartı okuttuğunuz zaman Brutto XX yazan kısıma okuduğu kartın serialini yerleştiriyor. Fakat siz bunu nanoya bakarken göremiyorsunuz.,
2. kısımda PP yazan yere Brutto kart serialinde olduğu gibi otomatikman CO/C1 ekliyor. Bunlar yayın kuruluşunun yayın sistemini teşkil ediyor.
(SL_CH_ID)= Status, ve Chid anlamına gelmektedir. 1 byte status ve 2 byte chiddir. Bir yayın kuruluşu bir pakete ait şifreleri değiştiği zaman direkt olarak nanolarla oynar. Fakat nanonu belli kısımlar değişmez. Ne kadar değiştirse değişsin bazı kısımlar sabit kalır. Bazı kısımlar ise sürekli olarak değişirler. Brutto bu değişen kısımları değişkenler olarak adlandırmaktadır. Ana menüde nano kısmının sağ tarafındaki bölüm değişken yaratmak, düzenlemek, silmek için yapılmıştır. Kısacası değişken diye tabir edilen kısım Status ve Chiddir. Çünkü bir paketin nanosu içinde sadece status ve chid değiştiği zaman yayın alınmaz.

DEĞİŞKENLER EKRANI​
Bir değişkeni düzenlemek için değişenin üzerine gelip düzenle butonuna tıkladığımızda karşımıza alttaki ekran gelir. Ve oradan yine düzenle dediğimizde bir alttaki değişken başlıklı menü ekrana gelir.

Şekil - Değişken ekleme / değiştirme penceresi (sağ pencere)
Örnek olarak elimizdeki status değerini yukarıda görünen 5D kısmına chid değerini ise 4E 54 yazan kısma girerek değişkenimizin değerlerini değişiriz. Tamam butonuna tıkladığımızda değişkenimiz hafızaya alınmış olacaktır.
Brutto nanoları ve değişkenleri brutto.ins adında ve programın bulunduğu klasörde bulunan bir dosya içinde saklar. Eğer ki değişken ve nanoları girmek size zor geliyorsa web sitelerinden hazır brutto.ins dosyalarını çekerek nanoları direkt olarak Bruttoda görebilirsiniz. Dikkat bu dosyalarda Statusu 8,9 veya harfle başlayanlar olabilir, bunları sakın kartınıza yazdırmayın. Unutmamanız gereken şey ister kendi hazırladığınız olsun ister netten indirdiğiniz olsun brutto.ins dosyasını programın bulunduğu klasöre kopyalamanızdır.
Burada nano içerisinde tanımlanmış değişkenlerin ayarlanması aşağıda daha ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
1. DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMASI
Önemli: Brutto ile çalışırken Karta yazmada ACK 90 00 elde etmede sorun yaşıyorsanız bilgisayarınızı başka işlemlere (application) kapalı tutun, internete bağlı olmayın, surf yapmayın. Programmer ve bilgisayar yakınında cep telefonu ya da benzeri yayın yayan cihaz bulundurmayın.
1.1 Klasörünüzdeki ins dosyanızı güncelleyerek değişiklik yapmak istiyorsanız bu bölümü atlayıp 1.2 bölümüne geçin
Örnek olarak sadece Lig Tv de değişiklik yapılması anlatılmıştır.
Kayıt Yaz bölümünde sol pencerede Lig TV ye gelin. Sağ ve sol pencerede sadece Lig TV kutucukları işaretli olsun. Diğer tüm paket ve kanal işaretlerini kaldırın. Sağ pencerede değişkenlere gelin. Düzenleyi tıklayın tekrar Düzenleyi tıklayın.
Diyelim ki loglamadan ya da netten ST CH ID olarak OF EC ED, YY ve ZZ olarak DF ve 1E buldunuz. Bunlardan ilk üçünü Deği
şken penceresindeki üzerinde Değer yazılı kutucuğa OF EC ED şeklinde yazıp Tamam ı tıklayın. Çıkan Değişkenler penceresinde 02 - 'YY' ile başlayan ikinci satıra geçin. Düzenle yi tıklayın. Az önce yaptığınız gibi Değişken penceresindeki üzerinde Değer yazılı kutucuğa DF yazıp Tamam ı tıklayın. Çıkan Değişkenler penceresinde 03 - 'ZZ' ile başlayan ikinci satıra geçin. Düzenle yi tıklayın. Az önce yaptığınız gibi Değişken penceresindeki üzerinde Değer yazılı kutucuğa 1E yazıp Tamam ı tıklayın. Bir daha Tamam ı tıklayıp bu işlemi bitiriyorsunuz. Unutmayın verdiğim OF EC ED DF 1E örnektir. Siz elbette ki bunların yerine kendi bulduklarınızı yazacaksınız.
1.2 DEĞİŞİKLİKLERİN KARTA YAZILMASI
Örnek olarak sadece Lig Tv anlatılmıştır.
Brutto nun Kayıt Yaz bölümünde Sol ve sağ penceredeki tüm kutucuklarda sadece Lig Tv i
şaretli olacak. Değilse öyle yapın. Başlat (Tek) e basıyorsunuz. 2- 3 dakika sonra ACK 90 00 mesajı alırsanız yeni şifreler Karta geçmiş demektir.
Brutto karta yazarken kendi yazma sistemine göre yazar ve bir signatur bulduğ
u zaman direkt olarak diğer signatura geçer. 8 signatur da tarandıktan sonra bilgilerin karta başarı ile yazıldığını belirten ACK 90 00 ya da hata olduğunu ve karta yazılamadığını belirten ACK 98 05 (yanlış hesaplanan signature) ya da başka bir mesaj verip (Bkz ACK nedir bölümü) diğer pakete geçer.
Eğer ACK 90 00 mesajı alamazsanız önce tüm paketleri temizlemek zorundasınız. Zira Brutto genelde bir kanalı silmeden onu yeniden yüklemekte zorlanıyor. Ama bu sorunu da aşağıda açıklandığı şekilde saniyeler içinde çözebilirsiniz.
Brutto da paketleri ve salonları
yüklerken Ayarlar bölümünde sig cache kutucuğu işaretli olduğunda paket yüklemesi sonunda Brutto klasörünüzde cache dosyası oluşur. Bunun büyük faydası vardır. İlk silmeden sonraki komple paket silmelerini ve eğer ST CH ID, değişkenler ve diğer veriler değişmediyse tüm paketleri yeniden yüklenmesini birkaç saniyede bu cache dosyasından bilgileri alarak Brutto kolayca yapar. İlk komple paket silme sırasında Bruttonun Diğer Kayıt Silme İşlemleri bölümünde tarihi ileri bir tarihe örneğin 01.12.2060 a getirip Tarihe Göre Kayıt Sil i tıkladığınızda Brutto birkaç dakika içerisinde signature oluşturur. Bu tarihi değiştirmeden sonraki tıklamalarınızda bu signaturu kullandığından bundan sonraki silmelerde bir saniyede tüm paketleri siler. Örneğin hiç bir şey değişmediğinde ikinci ve sonraki silmeler ve tekrar karta yüklemeler saniyeler içerisinde gerçekleşir. Diyelim ki sadece Lig Tv nin CH ID lerini değiştirmişseniz Brutto tüm paketleri 1 saniyede silecek tekrar yüklerken Lig Tv yi 2-3 dakikada diğer paket ve salonları saniyeler içerisinde karta tekrar yazacaktır. Unutmayın tüm bu işlemler sırasında Ayarlar bölümünde sig cache kutucuğu işaretli olacak. Bu şekilde komple silme işlemini 01.12.2060 tarihini vererek (ve elbette ki Kayıt yazBaşlat çoklu ile tekrar karta yazarak) daha önce yapmış olun ki signature cacheniz hazır olsun.
ST CH ID YY ve ZZ leri olabildiğince güncel tutarak satın alma yapmamaya çalışın. Satın alma bilgilerini silmek bazan sorun yaratabiliyor.
Eğer ara
ştırma/deneme yapmıyorsanız Brutto dan çıkarken Karta yazdıklarınızı mutlaka kaydedin (save). Bu dosya Brutto klasörünüz içerisinde aynen silme de olduğu gibi cache oluşturacak ve nano ST CH ID YY ZZ lerde değişiklik olmadıkça paket silmeden sonra tüm paketler 1 er saniyede tekrar karta yazılacaktır. Kaydetme sayesinde ins dosyanız da güncellenecektir.
Zaten Brutto da:

1- ins, nano yada değ
işkenlerde bir değişiklik yapmışsanız
2- program ayarlarında bir değişiklik yapmışsanız
3- yazılacak paketler ve/veya salonlar da bir değişiklik yapmışsanız (yazılsın/yazılmasın)
Bruttodan çıkarken program kayıt ediyim mi uyarısı ile karşılaşırsınız
program bu yaptığınız değişiklikleri kayıt edip etmek istemediğinizi, programı bir daha calıştırdığınızda bu değişiklikleri tekrar kullanıp kullanmamak istediğinizi sormaktadır.

Önemli not: brutto.ins dosyasını oluşturan, ins, nano ve değişkenlerde yapacağınız değişiklikler, eğer kayıt ederseniz ve elinizde dosyanın yedeği yok ise geri çevrilemez.
Karta yazmada 2-3 denemeden sonra da ACK 90 00 elde edemeyenler bilgisayarı kapatıp tekrar açarak yeniden denemelidirler.
BRUTTODA DİĞER BÖLÜMÜ​
Bu ekranda PIN öğrenme, Pin hakkı sıfırlama , Ülke kodu belirleme , Kredi yetkisi verme ve kredi yükleme , kayıt silme gibi fonksiyonlar yer alıyor.
Pin oku kartınızın o anki pin kodunu okur ve görüntüler. Alt taraftaki pencerede Yeni pin kısmına yeni bir 4 haneli pin girip PIN YAZ butonuna basarsak pin kodumuz otomatikman değişir. Pin hakkımız tükendiğinde PİN HAKKI VER butonuna basarak tekrar 5 pin hakkı alırız. Gerek yoksa pin ile oynamamanız tavsiye olunur. Pin hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayın.
Ülke kodu belki TR dekilerden bazıları ne olduğunu bilmez 1” Bölgesel uygulama” ibaresi olan yayınları izlemenize olanak sağlar. Genelde ve sadece Avrupadakiler ülke kodu yükler. Kartınızın hangi ülke kodu yüklü oldugunu görmek için ÜLKE KODU OKU butonuna bastığınız zaman yan pencereden hangi kod yüklü oldugu yazacaktır. Buradan kartınızı AVRUPA ya da TÜRKİYE kartı olarak degiştirebilirsiniz.
Kredi. Bir yayını satın alarak izleyebilmemiz için hem kredimizin hemde yetkimizin olması gerekir kredi bölümü bize bu olanakları sağlar. Hem yükler, hem denetler, hemde silebilir. Kartın içerisinde SALONLARDAN FİLM SATIN ALMAK için kredi vermeye yarar. KREDİ YÜKLEMEK için kredi yaz butonun yanındaki pencereye miktarı MİLYON TL cinsinden yazıp sol tarafındaki KREDİ YAZ butonuna basın.Kredi yükleme işi bittimi hemen
altındaki YETKİ YAZ butonundan da kartınızı yetkilendirmeniz gerekmektedir. Bunu unutmayın.Yazılan kodu ve yetkiyi
KREDİ VE YETKİ OKU butonuna basarak okuyabilirsiniz.yazılan yetki ve krediyi silmek için KREDİ ve YETKİ SİL butonuna basmanız
yeterli.
Paket Silme. Bruttoda paket silmede dilerseniz tarihe göre dilerseniz belli paketleri chide göre silebilirsiniz. Yanlız AO ve benzeri STATUS lu kayıtlar ve satın alınan filmler buradan silinmez. İsterseniz STATUS ve CH ID degerini alıp DİGER kısmında CH ID ye göre sil hanesine yazıp silebilirsiniz.
Bunun yanında alternatif olarak herşeyin silinmesi istemiyor da
kendiniz seçmek istiyorsanız Kart okuma yapılan yere giderek yüklü paketlere bakın. Silmek istediğiniz paketi sağ tıklayarak bunu sil dediğinizde o paketi yine siler.
İ
lk kez paketleri silerken Ayarlar bölümünde sig.cache aktif işaretli iken Kayıt silme işlemlerinde tarihi 01.12.2060 veya başka epey ileri bir tarih yapın ve bir daha değiştirmeyin. Bu şekilde Tarihe Göre kayıt sil e basıp ilk kez paketleri silerken epey zaman harcayacak ve bir sig cachesi oluşturacaktır. Ancak bundan sonraki her paket silmeler tarih aynı kaldığı ve sig.cache aktif işaretli olduğu sürece 1 saniye içerisinde gerçekleşecektir.

BRUTTODA RAPORLAMA NASIL YAPILIR?​
Raporlama salonlardan kredi ile satın alınarak izlenen bir filmin PPV bilgilerinin karttan silinmesi işlemidir. Raporlama kısmına gelip raporlamayı başlat butonuna bastıktan sonra Brutto tüm işleri kendisi yapar ve size hangi film yada maçı sildiğini kaçıncı aşamada olduğunu tek tek bildirir.
PPV Pay Per View kelimelerinin kısaltılmışı, yani seyrettiğin kadar öde demektir. Sadece Salonlarda geçerlidir. Salon 205 de maçlar için satın alma yapılamaktadır. Salonlarda paket abonelik uygulaması yoktur. Seyretmek için mutlaka ayrı ödeme yapılması gerekmektedir.
Bruttoda PPV kayı
tlarını sildiğinizde yazdığınız bütün paketler de siliniyor. PPV kayıtlarının silinmesi işleminin yapısı itibari ile bu olmaktadır. Fakat programın sig. cache özelliği sayesinde ayni paketleri saniyeler ile ölçülebilen sürelerde tekrar yazabilirsiniz.
Raporlama soyle calisiyor (Dvbchallenge den ve forumlardan alıntı):
1 - Raporlama sayfasına geç
2 - Kartı okut
3 - Raporlamayi ba
şlat butonuna bas
4 - Biraz bekle ~15 dk. (ilk film için 9 dk. sonrakiler için 3 dk. kadar).
5 - 5. Adımda SIG buldugu zaman (durdurmadan) SIGNATURE kaydet..
6- Bayaa bekle (Raporlama Tamamlandı mesaji görünene kadar) Bu a
şamada karttaki tüm PPV Kayiltarinin silinmiş olması lazım.
Ba
şka zaman : (Aynı kart için)
1 - Raporlama sayfasına geç
2 - Kartı okut
3 - Kaydettiğin SIGNATURE dosyasını yukle (1,2, ve 5, SIG. leri yerine oturtacak)
4 - Raporlamayı Ba
şlat butonuna bas
6- Bayaa bekle (Raporlama Tamamlandı mesajı görünene kadar)
Raporlama ile sadece kart üzerindeki filmleri silersiniz. Tam bir temizleme için Kutuyu da resetlemeniz gerekir. Kredi ve Yetki silme i
şlemini ise Diğer bölümünden yapmalısınız.
ALTERNATİF SİLME YÖNTEMİ
Kayıt Yaz bölümünde Ayarlara gir, sig.cache aktif kutusunu işaretsiz (boş) yap. Raporlama bölümüne gir. Yarın'ı tıkla, Raporlamayı başlat' ı tıkla.
Bu şekilde paketlerin silinmediği ifade ediliyor. Ben bu bölümde yazılı olanları denemedim. Bu arada işiniz bittiğinde sig.cache aktif kutusunu tekrar işaretli yapmayı unutmayın.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst