Sıcak Yaz Gecelerinde Bebeğiniz Mışıl Mışıl Uyusun

ashli

Bayan Üye
Yaz sıcakları bebeklerde uyku problemini arttırıyor. Siz de bebeğinizi uyutabilmek için sabahı sabah ediyorsanız, dünyaca ünlü uyku uzmanı Dr. Robert Oexman'ın önerilerine göz atın.

Anneler iyi bilir, özellikle küçük bebeklerde uyku düzenini oturtmak için epey çaba sarf etmek gerekir. Kimi bebekler bu süreçte daha çabuk teslim olurken, kimileri de aylarca hatta yıllarca anne ve babalarını uykusuz bırakır. Bizim Defne işte bu ikinci gruba giriyordu. Hiç abartmıyorum, Defne'nin uyku düzeninin oturması tam üç yılımızı aldı. Şimdi geriye dönüp baktığımda aslında bu uykusuzluk sorununda bir anne olarak benim de payım varmış. İlk günleri düşünüyorum da, Defne uyurken sürekli başında bekler, 'ya nefessiz kalırsa' diye endişelenir, 'karnı acıkmıştır' diye uyandırırdım. Ne büyük hataymış. Aslında o beni değil ben onu uykusuz bırakıyormuşum. Ben bu kadar panik olmayıp, sakinliğimi koruyabilseydim belki de Defne'nin uykusu bir iki ay içinde düzene girebilirdi. Neyse ikimiz de artık uyuyabiliyoruz. Ancak birçok ebeveyn bebek büyütürken benzer sıkıntılar yaşıyor. Bu zorlu dönemi kolayca atlatmak için uzmanların önerilerine kulak vermek gerekiyor. Merkezi Amerika'da olan bir uyku enstitüsü olan Sleep to Live'ın Direktörü, dünyaca ünlü Uyku Uzmanı Dr. Robert Oexman geçtiğimiz günlerde Türkiye'deydi ve bebeklerde uyku düzeni konusundaki sorularımızı yanıtladı.

Yeni doğan bebeklerde uyku düzensizliğinin çoğu zaman kısa süreli olduğunu söyleyen Oexman, şunları ekliyor: "Başlangıçta dış dünyaya adaptasyon süreci yaşarlar ve bazı bebeklerde ise gaz problemi uykusuzluk yaratabilir. Daha büyük çocuklarda görülen uyku düzensizliği ise genelde benimsenmiş bir alışkanlık anlamına gelir. Uyku, sağlığımız için en önemli gerekliliklerden biri. Çoğu zaman ebeveynler kısa süreli de olsa çocuklarının uyku düzenini bozduklarında, bu durum ileride kronik hale gelmektedir. Eğer çocuklarınızı 2 hafta boyunca doğru bir uyku düzenine alırsanız ve bu zamanlamadan şaşmazsanız genelde bu sorun ortadan kalkar. Bu ebeveyn ve çocuk için çoğu zaman zor bir durumdur ancak işe yarar."

SERİN VE KARANLIK ODA UYKU İÇİN İDEAL

"Bebeğin huzur içinde uyuyabilmesi için nasıl bir ortam gerekiyor?" diye sorduğumuz Dr. Oexman, tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin de doğru ortam ve koşullarda uyumasının sağlıkları açısından çok önemli olduğu görüşünde: "Bebeğinizin uyuduğu odanın sıcaklığını serin tutun (18-21 derece), odayı karartın, ortamdaki sesi azaltın ve bebeğinizin omurga gelişimini destekleyen, nefes almasını engellemeyen, hassas cildini yıpratmayan ve terletmeyen kumaşlara sahip doğru bir yatak seçimi yapmaya özen gösterin."

Oexman'ın da söylediği gibi bebeğin iyi bir uyku uyuyabilmesi için yattığı yatağın özellikleri de çok önemli. Bunun farkına varan yatak üreticileri artık bebeklere özel yataklar üretiyor. Bu firmalardan biri de Yataş. Firma yetkilisi Şölen Altop Shafer, dünyada uyku konusunda yapılan araştırmaların, çocuklarda yeterli ve sağlıklı uykunun hastalıklardan korunmada en önemli etkenlerden biri olduğunu gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: "Doğru uyku yüzeyi ve ortamı da en az yeterli uyku saati kadar önemli bir etken. Büyüme çağındaki çocuklarda büyüme hormonu da derin uyku sırasında açığa çıkıyor. Bu nedenlerle yatak kalitesi bebek ve çocukların uyku sağlığı için son derece etkili.

Ülkemizde bebek ve çocukların uyku sağlığı konusundaki özel koşulları sağlayacak yatakların eksikliğini fark ederek, uyku sağlığı konusundaki tecrübe ve teknolojimizi bu yönde de kullanmaya karar verdik. Yeni yataklarımızda, farklı uyku yüzeylerine ve cilt yapılarına uygun hassaslıkta kumaşlar kullanılıyor. Ayrıca hava geçirgenliği ile bebek cildinin rahat nefes almasına olanak sağlayan ve omurga gelişimini destekleyen bir ergonomi standardına sahip."

KENDİ ODASINDA YATMASI EN İYİSİ

Bebek büyütürken yapılan en büyük hatalardan biri de bebeğin ebeveynleriyle aynı odada hatta aynı yatakta yatması. Uyku Uzmanı Dr. Robert Oexman, küçük bebeklerin asla ve asla ebeveynleri ile aynı yatakta uyumamaları gerektiğine dikkat çekiyor: "Ebeveynlerin uyku sırasında çocuklarının üzerlerine yuvarlanarak bebeklerinin nefes almalarını engelleme riski mevcut. Bu gibi vakaların birçoğunun ölümle sonuçlandığını bilmekte ve bu konuya hassasiyet göstermekte fayda var."

"Peki bebek geceleri her ağladığında kucağa almak gerekiyor mu?" diye sorduğumuz Dr. Oexman bunu "Aslında hayır" diyerek yanıtlıyor: "Eğer yeni doğan bir bebeği uyutmaya çalışırsanız çoğunlukla ağlayacaktır. Bunu çözmek için bebeği battaniye tarzı bir örtüyle sıkıca örtebilir ve sırt üstü yatırabilirsiniz. Yeni ebeveyn olmuş bir kişi için bebeğinin ağlamasına müsaade etmek zor olabilir, ancak kısa bir süre için bunu yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sadece bebeğinizin güvenli ve tehlikeli bir durumda olmadığına emin olmalısınız. Ayrıca bebeğinizin altını kirletmediğine de dikkat edin. Bebeğin sallanan beşikte yatırılması ebeveynin seçimi ile ilgilidir. Eğer bebek sallanma hareketine daha olumlu tepki veriyorsa beşik kullanmak faydalı. Normal yatağa geçiş süreci de iki haftayı bulmalıdır."

Uyuyan bebeği emzirmek için uyandırmanın da özel durumlar dışında gereksiz olduğu görüşünde Oexman: "Eğer bebek sağlıklıysa ve kilo alıyorsa buna gerek yok. Bebeğin uyumasına izin vermek daha doğru olacaktır. Eğer bebeğin sağlık sorunları varsa ve kilo almıyorsa ebeveynler gece beslenme programlarını düzenlemek için doktorları ile görüşmelidirler.
 
---> Sıcak Yaz Gecelerinde Bebeğiniz Mışıl Mışıl Uyusun

allah rahatlık versin...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst