Sıcak sıcak 7 milyar dolar geldi

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Faiz indiriminde geciken Merkez, sıcak paraya tarihinin rekorunu kırdırdı. Temmuzda gelen tutar, aylık bazda rekor kırarak 7 milyar $ oldu. Böylece Başçı'nın döneminde ülkeye giren sıcak para miktarı 25 milyar $'a yaklaştı
Merkez Bankası'nın faiz indiriminde gecikmesi büyümeyi düşürürken sıcak paraya da tarihi rekor kırdırdı. Temmuz ayında ülkeye giren sıcak para miktarı 7 milyar doları buldu. Bu aylık bazda en yüksek giriş oldu. İlk 7 ayda bono ve borsaya akın eden sıcak para miktarı 17.5 milyar doları buldu. Merkez Bankası temmuz ayı Ödemeler Dengesi bilançosunu dün açıkladı. Buna göre, ocakta 1.4 milyar dolar, şubatta 802 milyar dolar, martta 3 milyar dolar, nisanda 1.2 milyar dolar, mayısta 376 milyon dolar, haziranda 3.7 milyar dolar olan sıcak para girişi temmuzda 7 milyar dolara çıktı.

SERDENGEÇTİ'Yİ GEÇTİ
Başkan Erdem Başçı'nın göreve geldiği günden bu yana ülkeye giren sıcak para miktarı da 25 milyar dolara yaklaştı. Bu rakamla Başçı 5 yıllık başkanlığı döneminde uyguladığı yüksek faiz-düşük kur politikasıyla bankacılık hariç her kesimin tepkisini çeken Süreyya Serdengeçti'yi de geride bıraktı. Serdengeçti döneminde Türkiye'ye 24.2 milyar dolar, Durmuş Yılmaz döneminde de 31.2 milyar dolar sıcak para girişi olmuştu.

SYH'ye oranı % 7.9
Hesa plamalara göre 12 aylık cari açığın 61.42 milyar dolara gerilemesiyle yılbaşında yüzde 10 olan cari açığın GSYH'ye oranı da temmuz itibarıyla yüzde 7.9'a düştü. Enerji dışı cari açık 10.4 milyar dolar seviyesine geriledi. 2010 Kasım ayından bu yana en düşük seviye yakalandı.

Tarihin en büyük sıcak para girişini yaşadık
Başkan: Erdem Başçı
Görev dönemi: Mayıs 2011-Ağustos 2012
Çektiği sıcak para miktarı: 24.7 milyar $
Başkan: Durmuş Yılmaz
Görev dönemi: Mayıs 2006-Nisan 2011
Çektiği sıcak para miktarı: 31.2 milyar $
l Başkan: Süreyya Serdengeçti
Görev dönemi: Şubat 2001-Nisan 2006
Çektiği sıcak para miktarı: 24.2 milyar $

Cari açık 1.5 yılın en düşüğünde
İhracatt aki artış, ithalattaki düşüş ve ekonomideki yavaşlamayla cari açık da temmuzda son 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Cari açık temmuzda 3.8 milyar dolar, yedi ayda ise geçen yıla göre yüzde 31.3 gerileyerek 34.4 milyar dolar oldu. Haziran ayında ilk kez OVP'de yer alan 65 milyar dolarlık hedefin altına inerek 62.98 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık ise temmuzda 61.42 milyar dolara geriledi ve en son Mart 2011'de görülen seviyeye düştü. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada yılın ilk yedi ayında cari işlemler dengesindeki azalışta dış ticaret açığının gerilemesinin, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin artmasının, giderlerin de azalmasının etkili olduğu bildirildi.

Merkez Bankası dikkatli olsun
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açıklanan büyüme rakamlarını olumlu bulduğunu belirterek faiz uyarısı yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi faiz konusunun önemli olduğuna dikkati çeken Arınç, "Bu konuda Bankalar Birliği'nin de, özerk çalışmalarını yürüten Merkez Bankası'nın da çok dikkatli olması gerekir. Bu gelişmelere anında ayak uydurabilmeliyiz ki piyasadaki sıkıntılar giderilebilsin, kredi döndürme konusunda rahatlama olabilsin" dedi.

Yüzde 7.7'ye iner
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin bazılarının dediği gibi ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklandığını bildirdi. Cari açığın aylık bazda son 21 ayın en düşük rakamı olduğunu belirten Çağlayan, "Ekonomi Bakanlığı olarak tahminimiz, büyüme hızının fazla gerilememesi kaydıyla, yıl sonunda cari açık/GSYİH oranının yüzde 7.7-7.8 civarına ineceği yönünde. Fakat büyümede geri kalmamalıyız" dedi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst