Sıcak Günlerde Besinleri Doğru Saklayın!

ashli

Bayan Üye
Yaz aylarında zehirlenme vakalarında ciddi bir artış oluyor. Bunun altında yatan en önemli etkenlerin başında ise gıdaların saklanmasında yapılan hatalar geliyor.

Kusma ve ishalle başlayan zehirlenme vakaları soluğu hastanelerin acil servislerinde alıyor. Yaz aylarında besin zehirlenmesi görülme oranında artış olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Endokrinoloji Beslenme Diyet ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, bozuk ve mikroplu gıdaların tüketilmesiyle aşırı ishal, kusma ve ateş yükselmesi şikayetleri ile hastaneye gidenlerin sayısının arttığını belirtiyor. Prof. Dr. Mücahit Özyazar gıda zehirlenmesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

- Neden özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesinde artış görülüyor?

Yazın sıcaklığın artmasıyla birlikte, yiyecekler daha kolay bozulabilir hale geliyor. Hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmeyen yiyecek ve içecekler özellikle çocuklar için aşırı sıvı ve elektrolit kaybına neden oluyor. Bu kaybedilen sıvı yerine konulmadığında hayati tehlike oluşturabiliyor.

- Gıdaları en uygun biçimde nasıl saklayabiliriz?

Tüketilen yiyeceklerin uygun biçimde saklanması için, öncelikle gıdaların üretim tarihlerinin bilinmesi gerekiyor. Paketlenmiş gıdaların çoğunun üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılı. Çoğunun üzerinde mevcut gıdanın, saklama koşulları da not edilmiş. Ayrıca mutfağımızda bulunan çabuk tüketemeyeceğimiz gıdaları uygun koşullarda saklamanın, aile bütçesine fazlasıyla katkısı olur. Mutfaklarda, dondurucu ve buzdolabında gıdaların saklanması ya da açık alanlarda gıdaların saklanması şeklinde, iki tür saklama koşulu var. Yapılabilecek en büyük yanlış ise açıkta satılan ve kolay bozulan besinleri tüketmek.

- Yaz aylarında en kolay bozulan yiyecekler hangileridir?

Beyaz et, yumurta, çiğ süt, pasta gibi tatlı ve tuzlu yiyecekler, mayonez, domates ve marullu hamburger sayılabilir. Marketlerde, özellikle yaz aylarında alışveriş sırasında, soğukta muhafaza edilen et, balık ve doymuş gıda gibi ürünlerin, marketten çıkmadan hemen önce buzdolabından alınması besin bozulmasını önlemek açısından önemlidir. Böylece sıcaklığın artması ve soğuk zincirin kırılması önlenmiş olur.

- Yiyecekler bozuk olarak tüketildiğinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?

Şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma ve ateş görülebilir. Besin zehirlenmesi, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi hayatı tehdit eden duruma neden olabilir. Bu durumda mutlaka acile başvurulmalı ve uygun bir şekilde tedavi olunmalıdır. Hasta çok iyi bir şekilde tedavi edilmeli, uygun sıvı, antibiyotik ve istirahat tedavisi gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozuk olan yaşlı ve çocuklarda sağlık sorunları daha ağır olabilir.

Yaz Aylarında Besinlerin Bozulmasını Engellemek İçin

Et, süt gibi riskli ürünleri oda sıcaklığında fazla bekletmemeye özen gösterin.

Yiyecekleri buzdolabına yerleştirirken erken zamanda tüketilecekleri öne ve kolay görülebilecek yere yerleştirin.

Yumurtaları buzdolabına yıkamadan ve marketten alınan ambalajla birlikte koyun.

Buzdolabının sıcaklığını sık sık kontrol edin.

Gıdaların tamamen pişmiş olduğundan emin olun.

Besinleri soğuduktan sonra tekrar ısıtırken mutlaka pişirme sıcaklığına kadar getirin.

Her yiyeceği çeşidine göre, buzdolabı poşetinde ağzı kapalı olarak saklayın.

Sebzeleri buzdolabına koymadan önce sirkeli suda bekletin ve daha sonra türüne göre yerleştirin.

kaynak : Sabah

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst