sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Husky olarak da bilinen Sibirya kurtları sıcağı sevmeyen bir ırktır. -60 derece soğuğa kadar dayanıklıdırlar. Ortalama 13-14 yıl yaşarlar. Erkekleri 25-30, dişileri 15-25 kilo arası olabilir. Diğer büyük ırklara göre çok kilo almazlar. Genellikle buz mavisi gözleri olur. Özgürlüklerine çok düşkündürler. Kapalı ve bağlı kalmayı çok sevmezler. Asla gereksiz yere havlamazlar.
Genel bakım
Sibirya kurtları apartman köpeği değillerdir. Apartmanda beslendikleri zaman çok mutsuz bir köpek olabilirler. Bahçe köpeğidirler. Zeki, ailelerine bağlı, fazlasıyla sosyal bir köpek ırkıdır. Çok zekidirler, kolay öğrenirler. Ama kendilerine göre bir mantıkları vardır ve bu mantığın dışında verilen komutları uygulamama konusunda ısrarcıdırlar. Eğitim verilmesi oldukça zor bir ırktır. Hava sıcak olmadığı zaman çok neşeli köpeklerdir. Koşup oynamayı çok severler. Çok sıcak geçen bir yerde bakılıyorsa sıcaklardan korunmalılar. Genel karakter olarak havlamayı sevmedikleri için bekçi köpeği olamazlar. Tüylerinin kısalığı dolayısıyla sürekli taranmaları gerekir. Oldukça koşturma ve egzersiz isterler. Yalnız kalmayı hiç sevmezler. Yalnızlık fobileri vardır. Hep aileleriyle olmak isterler. O yüzden yalnız kaldıklarında etrafa zarar vermeye meyillidirler.
Eğitim
Sibirya kurdu eğitimindeki en önemli etken eğitimin verildiği mekandır. Sibirya kurtları genel olarak farklı mekanlarda eğitim verilmesini isterler. Mekanın aynı olması eğitimin olumlu olmasını engelleyebilir. Mekanın farklı olması hem sizin hem köpeğiniz açısından iyi olacaktır. Sibirya köpeklerine tek heceli bir isim seçilmelidir. Çağrıldığında anlaması kolay olmalıdır. Yemek verirken, oynarken, bir şeyi yapmasını istemezken hep adıyla hitap edilmeli ki adını öğrensin. Sibirya köpekleri düdük sesiyle eğitilmeye meyillidirler. Yapmasını istediğiniz komutları düdük sesiyle öğretmenizde fayda vardır. İlk komutları verdiğinizde yaptıklarında ödüllendirme yoluna gidin. Bu çoğu köpekte olduğu gibi Sibirya kurtlarında da yararlı olacaktır. Fakat düdükle otur kalk eğitimi verebilir, bunu daha sonra hayır komutuna çevirebilirsiniz. Eğitim seanslarını kısa ve sık tutun ve sonlarında mutlaka bir tür koşturmayla bitirin.
Not: Eğitim sürecini köpeğiniz için zevkli hale getirirseniz çok daha verimli bir sonuç alırsınız.