Sezaryenle doğum çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir

InnoCence

ÜLKÜ & UMAY
Webmaster
Prenses
224216_10151161226835199_1348548355_n.jpg


Sezaryenle doğumun, çocuğun beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

0 6 yas gelisimi ve egitimi Sezaryenle doğum çocuğun beyin gelişimini etkileyebilirYale Tıp Fakültesi bilim adamlarından Tamas Horvath ve ekibi, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, normal doğumun, beyin yapısının gelişiminde önemli rol oynayan bir proteinin üretimini tetiklediğini belirledi.

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Sonuçları PLoS ONE’da yayımlanan araştırmaya göre, normal doğumda, hipokampusta UCP2 proteini üretiliyor. Bilim adamları, sezaryenle dünyaya gelen farelerin hipokampusunda ise UCP2 proteininin miktarının çok az olduğunu tespit etti.

Bilim adamları, yaptıkları ikinci bir araştırmayla UCP2 proteininin, beyinde sinir hücrelerinin oluşumu ve bunlar arasındaki ağın kurulmasında önemli rol oynadığını gördü. Bu proteinin beynin gelişimi sırasındaki eksikliğinin, yetişkinlik dönemine kadar uzanan davranışsal sorunlara yol açabildiği belirlendi.

BEBEĞİNİZLE DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

UCP2 proteinine ait bilgilerin yer aldığı genleri çıkarılan veya bu proteinin çalışması engellenen farelerde beyindeki sinir hücrelerinin sayısının az, ebatının küçük, sinaps bağlarının da az gelişmiş olduğu görüldü.

Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde elde ettikleri bu sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini vurguladı.

Horvath, UCP2 proteininin muhtemelen, davranış şekillerinin de bağlantılı olduğu beyindeki iletişim ağının vazgeçilmezi olduğunu belirtti.

Tamas Horvath, toplumlarda, tıbbi gereklilik yerine rahatlık için giderek yaygınlaşan sezaryenle doğumların uzun vadede beyin gelişimi ve fonksiyonları üzerinde beklenmedik bir etki yaratabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst