![sezeryansonrasinormaldo.jpg](http://img204.imageshack.us/img204/4466/sezeryansonrasinormaldo.jpg)
Tüm Bayanların merak ettiği önemli bir konuya deyinmek istiyoruzbugünkü sağlık bölümümüzde Sezeryan Sonrası Normal Doğum yapılabilirmi hangi durumlarda Sezeryan sonrasında normal doğum tehlikeli değildir hemen bu konuda gerekli bilgileri konumuzdan öğreniyoruz..
İlk doğumunu sezaryenle yapan bir kadının uygun şartların sağlanması durumunda normal doğum yapabileceği söyleniyor..Bazı şartlarda anne ve bebek açısından risklerin arttığına dikkati çeken uzmanlar bunların başında bebeğin doğum kanalından geçmesini engelleyecek problem bulunması geliyor..
Bebeğin kafasının doğum kanalından geçmesini engelleyecek kadar büyük olması, iri olması, ters duruşu, özellikle yan gelişlerde veya çapraz duruşlarda sezaryenin kaçınılmaz olduğunu anlatan İngeç, daha önceden rahime yapılan bazı ameliyatlarda da sezaryen ihtimalinin artıyor.Rahimden ur alınması, şekil bozukluğunun düzeltilmesine yönelik yapılan ameliyatların da yine sezaryen gerekliliği oluşturduğunu söyleniyor.
Normal doğumun problem tespit edilmeyen gebelerde önerilen, fizyolojik olarak kabul edilen bir doğum şekli olduğunu belirten uzmanlar Ama normal doğum başında normal kelimesi olmasına rağmen her zaman normal gitmeyebilir. Sürprizlere açıktır doğumun son aşamasına kadar. Ancak çoğunlukla problemsiz sonuçlanır. Yine de doğumun son aşaması dahil sezaryene dönme ihtimalinin olması bebeğin doğum kanalından çıkarken sıkıntıya maruz kalması ihtimalleriyle beraberdir diyorlar...
Sezaryen sonrasındaki en önemli risk doğumda eski sezaryene bağlı kesilmiş olan yerin yırtılmasıdır -rüptür-. %1,52 dolaylarında olan rüptür şayet suni sancı verildiyse ya da doğum uzadıysa bu risk artacaktır. Rüptür oranı %1,52 civarındadır.
En kötü durum rahimdeki yırtılmanın başta fark edilmemesidir. Bu durumda meydana gelecek ciddi bir kanamayla annenin ve bebeğin hayatlarının tehlikeye girer. Acil ameliyat yapılması gerekebilir ve gerekirse rahim alınabilir. Riskleri en aza indirgemek için doğumun ameliyathane şartlarında yapılması gerekir. Genelde doğumun son evresini kolaylaştırmaya yönelik vakum veya forseps yapılır. Bu yardımcı kolaylaştırmaların beraberindeki riskleri de unutmamak gerekir.