seytan cin midir melek mi?

yesil83

Bayan Üye
daha onceleri bende meleklerden diye biliyordum bir forumda bu konu hakkinda tartisma olmustu ama diger arkadas ayetlerle yazinca cinlerden oldugunu ogrenmis oldum. ama ordaki yazilani simdi bulmam cok uzun sureceginden internetten arastirdim birazicik.

aslinda bu konuya dair cok uzun yazilarda var, yazilar buldum ama okunmayinca eklemeninde bir anlami kalmiyor o yuzden kisa bir yazi buldum onu ekleyecegim.

Şeytan cinlerdendir. Karşısına insan gibi bir halife-i ruy-i zemin çıkıncaya kadar ibadet hususunda kusuru bulunmadığı rivayet edilen şeytan, âyetlerde Hazret-i Âdem’e (as) secde emrinde kibirlenerek secde etmediği için Allah’ın rahmetinden kovulduğu belirtilir. İşte bir âyet:

“İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne fena bir değişmedir!”

Dipnotlar:

1- Kehf Sûresi: 50.

sizlerde bildiklerinizi yada bulduklarinizi ekleyebilirsiniz.

---> seytan cin midir melek mi?

Forumda bir konuda bu konu geçmiş az önce gördüm ben de...
Kanıtım yok ama yıllardır bize sölenenler var biz melek die biliyorduk

biliyorum, bir bilmece konusunda gecmisti o yuzden konu acma geregi duydum.

aslinda melek diye bilmiyoruz kulaktan dolma seyler.

yani hani geciyor ya, biz meleklere adem a.s. secde edin dedik iblis haric hepsi secde etti diye... iblis haric diye gectigi icin himm demekki iblis meleklerden diye insanin beyninde yer ediyor.

Cin diye geçen ayette var. Melek diye geçen ayette. Hangisine inanacağız?

hocalara sormak gerek, internette yazan herseyede inanmamak lazim

Bende meLek diye biLiyorumm hatta önceden en gösterişLi en büyük meLekmişş ama insanLar yaratıLdıktan sonra Allah onLara itaat etmesini isteyince karşı çıkmışş o da cennetten kovuLmuşş diye biLiyorum ben

Bende meLek diye biLiyorumm hatta önceden en gösterişLi en büyük meLekmişş ama insanLar yaratıLdıktan sonra Allah onLara itaat etmesini isteyince karşı çıkmışş o da cennetten kovuLmuşş diye biLiyorum ben

:) Daha öncede konusunu açmıştım. Meleklerin iradesi yoktur. İradesi olmayan bir Melek Tanrı' ya nasıl karşı çıkabilir?

Şeytan’ın kelime anlamıyla ilgili olarak iki görüş söz konusudur. Bunlardan birincisi, “ş-t-n” kökünden türemiş olup uzak olmak, muhalefet etmek anlamına gelir. İkincisi, “ş-y-t” kökünden olup öfkeyle yanmak manâsını ifade eder. İslâmî literatürde ise şeytan, verdiği vesveselerle sürekli olarak insanları saptırmaya çalışan, ateşten yaratılmış, azgın ve kibirli varlıklara verilen addır.

Kur’an’da ilk şeytandan “İblis” diye söz edilir ve “… İblis cinlerdendi, Rabbinin emrinin dışına çıktı”(1) denilerek onun aslında bir cin olduğu belirtilir. İblis’in cin olduğunu ortaya koyan diğer bir delil de onun da diğer cinler gibi ateşten yaratıldığının belirtilmesidir.(2)

Bir zamanlar kendisine melekler arasında yer verilen bu ilk ve en büyük şeytan olan İblis, sonradan kibrine yenilerek Allah’a muhalefet eden bir varlık konumuna düşmüştür: Nitekim “O vakit meleklere: “Âdem için secde edin!” dedik. İblis dışındaki bütün melekler secde ettiler. İblis bunu yapmadı, kibrine yediremedi ve kâfirlerden oldu.”(3) ayet-i kerimesi bu hakikati ifade etmektedir.
kafami bu paragraf karistirdi acikcasi

Şeytan, mantıksızlık mantığı diyebileceğimiz bir diyalektik ile Cenab-ı Hakk’ın “Sana emrettiğim hâlde seni secdeden alıkoyan neydi?” sorusunu, “Ben ondan daha üstünüm, beni ateşten onu çamurdan yarattın.”(4) şeklinde cevaplandırmıştır. Bu durumda, İblis’in yaratılışı cebrî olmasına karşılık, onun şeytanlaşması kendi irade ve hatasıyla olmuştur.

iblisin cin olduguna bir baska delilde atesten yaratilmasi sanirim. Melekler nurdan yaratilmistir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri