Şerefe Kadeh Kaldırmayı kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Ev sahibinin konuğunun sağlığına kadeh kaldırması Eski Yunanlarla İÖ 6. yüzyılda başlamış bir adettir. Geleneğe göre bunun nedeni zehirlenme kuşkusunun ortadan kaldırılmasıdır. İçki kadehleri cam değilken, şerefe kadeh kaldırmaktaki amaç kadehlerin tokuşturulması değil, içini göstermektir. Bu hareket içilenin ne olduğunu göstermek kadar kadehin dolu ve herkesin eşit içki sahibi olduğunu vurgulamak, saygı ve eşitlik temelindeki toplantıyı bir kez daha teyit etmek amacını taşır.

Örneğin, kadeh kaldıran İskandinavlar kol kola girer ve birbirlerinin gözüne bakarak içkilerini içerler. Böylece kadeh kaldırmak saygı ve dostluğun simgesi oldu.

1700’lerde masalar kurulduğunda, Batı Avrupa’da kadeh kaldırma çok yaygınlaştı ve yalnızca konuklara değil, toplanmaya neden olan kişiye ve özellikle masada bulunan kadınlara kadeh kaldırılır oldu.

1800’lere gelindiğinde her içişte birinin şerefine kadeh kaldırma geleneği yerleşmiş, davete uymamak açık düşmanlık göstergesi, en azından “Sizinle içmeye değmez,” anlamına gelmeye başlamıştı. Batı’da bu günler geride kalmakla birlikte, Ruslarda ve eski Sovyet topraklarında her kadehte bir söylev vererek masada bulunanlardan birini yüceltme veya daha soyut, hamasi buluşma nedenlerini anma geleneği tüm canlılığıyla yaşıyor.

Bizde içki kültürünün gelişimi başka yollar izlediği için şerefe, Çin cheers, prosit gibi tercüme adetlere katılan “yarasın”, “sağlığına” deyişlerinden daha yerlisi, içkiye ilk başlanıldığında haram olan katresinin parmakla ayrılıp atılmasıdır.

Aleviler ise bade, dem, dolu, mey içerken kadehleri değil kadeh tutan ellerinin sırtlarını birbirine değdirerek “cam cama değil, can cana” deyişiyle içkide daha usta olduklarını gösteriyorlardı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst