Seracılıkta Gelinen Son Nokta

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Sıcak iklime sahip ve bu tür bölgelerde yetişen kışın soğukluğuna dayanamayıp bozulan bitkilerin yer aldığı yer yer tamamen camla kaplı yer yer kısmen camla kaplı olan alanlarda yapılan tarım faaliyetlerine seracılık denmektedir. Bu alan da sera olarak bilinmektedir.

Ülkemizde sera tarımının çok uzun bir geçmişi yoktur. İlk olarak Bursa da başlayan seracılık faaliyetlerinin ülkemizde geçmişi 35-40 yılı geçmeyecek kadar kısadır. Bu alanda da tarımda olduğu gibi iyi ilerlemeler kaydedilmiştir. Genelde içlerinde portakal, limon gibi narenciye bitkileri yetiştirildiği için bu alanlara eskiden kullanılan bir tabir olan limonluk hala halk arasında söylenmektedir. Sera sebzeciliği üretiminde ülkemizde en çok dikkat çeken ve en çok yapılan bölgelerde ilk sırayı Akdeniz, daha sonra Ege ve en son ise Karadeniz yer almaktadır. Bu noktada iklim en etkili faktör olurken bunun yanı sıra taşımacılık da bu alandaki en önemli faktörlerden bir tanesidir. Taşımacılığın ve yetiştirilen ürünlerin taşımacılıkla en yakın yere ulaştırılması ve en az masraflar ile ulaştırılması üreticiler açısından oldukça önemlidir. Tarım bakanlığı da çiftçiye ve tarıma verdiği desteği bu alanda çalışanlardan da esirgememiş ve sera için kapalı tarım alanları desteğini de sağlamıştır. Aynı zaman da seracılık için dikkat edilen daha pek çok neden bulunmaktadır. Bunlardan bazıları iyi ısınan bir bölge olması ve su kaynaklarına yakın bölgeler olmasıdır.

Günümüz de en çok seracılığın yapıldığı yerin başında Antalya, Mersin ve daha sonra ise İzmir gelmektedir. Seracılığın hiç yapılamadığı yerlerden birisi ise İç Anadolu bölgesidir. Burada yapılamamasının nedeni ise kışların soğuk geçmesinden yani Karasal iklimin etkilerindendir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst