Selüliti Tanıyormusunuz?

ßyAkSİyoη

Kayıtlı Üye
Selülit, yağ hücrelerinin etrafında sıvı toplanıp şişiklik oluşturarak, cilt yüzeyinin portakal kabuğu görünümünü almasına deniyor.

Selülit neden oluşuyor?
Selülit oluşumunun iki ana nedeni var. Öncelikle kadın vücudunun doğal yapısı selülite yatkın oluyor. Çünkü kadın cildindeki yağ birikimi, erkeklerin tersine dikey yönde gerçekleşiyor. Bu nedenle selülit, tüm kadınlarda görülebiliyor.
İkinci neden olarak, kadın vücudu doğal yapısı gereği erkek vücudundan daha fazla sıvı topluyor. Özellikle de bacak bölgelerinde. Suyun bu şekilde toplanması, yağ hücrelerinin etrafındaki atık sıvıdan oluşan yağ dokusunun yumuşaklığını artırıyor ve selülit tabakası şişiyor. Eğer uzun süre sıvı toplanmasını önleyici bir uygulama yapılmazsa, şişen yağ depoları sertleşiyor ve yumrular oluşuyor. Bu durumda selülit, giderek tedavi edilemez bir hale gelebiliyor. Selülitin durumunu belirlemek için sıkma ve çimdik şeklinde iki çeşit test uygulayabilirsiniz.

Sıkma testi

Selüliti belirlemenin en kolay yolu bu testtir. Kalçanızın üst tarafını hafifçe sıktığınızda, cildinizdeki yumrulu yağ birikimini görebilirsiniz.

Çimdik testi

Baldırınızın üst kısmını çimdikleyip, ayırmak ister gibi yavaşça yukarı doğru çekin. Eğer acı hissederseniz, bu, su toplanmasının ve selülit tabakasındaki şişmenin ilk belirtisi olabiliyor.

Neden daha çok kalça ve basenlerde oluşuyor?

Kalça ve basenlerde bulunan hücreler, vücudun diğer bölümlerine göre daha fazla yağ depoluyor. Dolayısıyla bu bölgelerde, daha önce de değindiğimiz gibi, selülit oluşumuna uygun bir ortam bulunuyor.

Selülite yol açan faktörler neler?

Selülit sadece fazla kilo veya kalıtımsal faktörler nedeniyle oluşmuyor. Bunların yanında, çay, kahve, alkol ve un, şeker gibi rafine maddelerin de selülit oluşumunu hızlandırdığı biliniyor. Su toplanmasını hızlandıran bu tür yiyeceklerden kaçınmak, selülitle savaşırken yardımcı olabiliyor.

Selülit tedavisinde neler yapılabilir?

Egzersiz yapmak selüliti önlemede bir derece etkileyebiliyor. Yürüme, yüzme gibi düşük tempolu egzersizler kan ve lenf yolları dolaşımını hızlandırıyor. Ancak egzersizin etkili olabilmesi için, selülitin sıklıkla görüldüğü bölgelere yönelik olması gerekiyor. Ve bunu başarmak da kolay değil.
Egzersizlerin yanısıra, diyet de selülit tedavisinde etkili olabiliyor. Fakat vücuttaki yağ tabakasının kalınlığı diyetle azalsa bile, kalça ve baldır bölgelerindeki yağı eritmek daha zor oluyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst