Salvo
Kayıtlı Üye
Tekstil
Sürekli değişen moda, farklı alışveriş sezonları, değişik malzemeler, farklılaştırıcı süslemeler, renkler, bedenler… Bunlar tekstildeki süreçleri etkileyen dış faktörler. Bunun yanı sıra sürekli artan rekabet, fiyat baskısı, ürünlerin pazara sunulma süresinde kısalma, ihracat/ithalat, karmaşık üretim yapıları, üçüncü partilerle çalışma gibi operasyonel faktörleri de düşünürsek tekstil sektörünün yapısını sanırız ki tariflemiş oluruz.
Tekstil gibi dinamik ve hızlı bir sektörde ayakta kalmanın tek bir yolu var: Operasyonun nasıl ilerlediğinden her an haberdar olmak ve işi kontrol edebilmek. Müşterilerin beklentilerinin bu kadar hızlı değiştiği, moda ve diğer trendlerin çok fazla etkisinde olan bu sektörde süreçlerin herhangi bir anda hangi noktada olduğunu bilmek kadar pazarın ve rakiplerin nasıl ilerlediğini öngörmek de önem kazanıyor. Taleplerin ne yönde değişeceğini öngörmek ve o yünde konumlanmak için de bu talepleri yaratanları yani müşterileri çok iyi tanımak gerekiyor.
Diğer önemli bir nokta tekstilde artan rekabetin karlılığın sınırlarını oldukça aşağılara çekmesi. Bu sektörde karlı kalmak ve karlılığını artırmak isteyen şirketler, üretim süreçlerini mümkün olduğunca akıcı ve kısa süreli kılmak durumunda. Eldeki kaynakları en iyi şekilde kullanmak, tedarik ve stok süreçlerini olabildiğinde etkinleştirmek, maliyetleri en alt seviyede tutmak kısacası daha kaliteli ürünü daha kısa sürede ve daha az maliyetle üretmek bu sektörün oyuncularının en önemli çabası.
Müşterileri beklentilerini öngörmek
Bundan 2 yıl önce en sevdiğiniz pantolonunuz veya bluzunuz bugün hala gardrobunuzda mı? Bu sorunun cevabı birçok kişi için “hayır”. Moda trendleri ve ona bağlı olarak tekstil sektörü o kadar hızlı değişmeye başladı ki bazı üreticiler artık yılda 2 değil birkaç kez sezon değişikliği yapar oldu. Böylesi bir ortamda öne çıkan tek konu pazarda satılacak ve trend olacak ürünü “nasıl üretirim ve satarım” şeklinde gelişmekte.
Tekstil sektörü gerek kurumsal gerekse bireysel satışlarda artık müşterilerini çok daha yakından tanımak zorunda. Hatta kurumsal pazarda yer alan şirketler müşterilerinin müşterilerini de net biçimde tanımak durumunda. Böylesi bir ortamda müşteriler ait bilgilerin, geçmişte yapılan satışların bilgilerinin ve genel pazar eğilimlerinin bir bütün içerisinde analiz edilmesi gerekiyor. Örneğin sipariş kayıtlarının çok daha etkinleştirilmesi satışları da arttırabiliyor. Avrupa’nın önde gelen tekstil malzemesi üreticilerinden bir tanesi, gerçekleştirdiği CRM sistemi sayesinde satış temsilcilerine müşteri ve ürünler hakkındaki bilgilere uzaktan erişim imkanı verdi. Satış temsilcileri, müşteri ziyaretlerinde bu bilgilere anında ulaşarak teklifleri çok daha özelleştirilmiş biçimde sundular ve bunun sonucunda müşterinin yanında ve anında teklifler üreterek satış şansını yükselttiler. Bu uygulama sonucunda şirketin satışlarında önemli bir artış görüldü.
Global iş
Tekstil sektörünün çok önemli bir özelliği vardır ki bu sektör uluslararası ilişkilerin en yoğun olarak yaşandığı sektörlerden biridir. Birçok üretici çeşitli ülkelerde tesislere sahiptir ve tekstil şirketlerinin önemli çoğunluğu ihracata yönelik çalışmalarda bulunur. Bu durumda tekstil şirketleri sadece yerli değil, global birer oyuncu olmanın çabasını da vermek orunda kalıyor. Bu şirketler, uluslararası değer zincirlerindeki iş ortaklarıyla aynı dili konuşmak, finansal işlemlerde çakışmaların önüne geçmek, yabancı bir pazarda iş yapma araçlarına sahip olmak ve coğrafi sınırlardan bağımsız, etkin bir bilgi paylaşımı ortamı geliştirmek zorunda.
Diğer yandan her ülkenin kendine has yasal düzenlemeleri ve kanuni gereklilikleri olduğu da bir gerçek. 50 ayrı ülke ile iş yapan bir tekstil şirketinin bunların hepsine bir anda hakim olması, işlemlerini hataları yapmaması da gerekiyor.
Etkin üretim doğru planlama
Zamanın çok değerli olduğu bu sektörde üretim süreçlerinin girdi aşamasından mamulün sevkiyatına dek olabildiğince hızlı ve verimli kılınması gerekiyor. Maliyetleri en alt seviyede tutmak için stok planlamasının çok iyi yapılması, pazardan gelecek ilave siparişlerin etkin biçimde yönetilmesi, üretim planının doğru ve verimli yapılması tekstilde başarının en önemli unsurları.
Microsoft CRM: İlişkileri İnce Dokuyun
Tekstil sektörünün hızlı ve renkli dünyasına Microsoft CRM ile ayak uydurun. Müşteri ilişkilerinde en detaylı analizleri yapmanıza, bilgi paylaşımını etkin kılmanıza ve en önemlisi müşteri beklentilerini öngörerek zamanında cevap vermenize imkan verecek olan Microsoft CRM, tekstilde en büyük rekabet silahınız olacak. Kolay kullanımı, uyumlu yapısı ve uygun toplam sahip olma maliyetleri ile Microsoft CRM, tekstilin renklerini ilişkilerinize yansıtmanıza imkân verecek. Detaylı bilgi için:MSCRM
İplikten Müşteriye: Microsoft Dynamics AX ve Microsoft Dynamics NAV
Tekstil sektörünün ince dokumalara benzeyen kapsamlı süreçlerinde Microsoft Dynamics AX ve Microsoft Dynamics NAV ERP çözümlerinin sağlayacağı verimli ve etkin yapıya büyük ihtiyaç var. Malzeme tedariğinden üretim planlamasına, insan kaynaklarından finansa, proje yönetiminden tedarik zinciri yönetimine her alanda uçtan uca bir yönetim ortamı oluşturan bu çözümler, tekstil sektörünün dünyaya açılmasında en önemli yardımcısı olacak.