DesoLate
Kayıtlı Üye
Tansiyonu yüksek hastalarda yiyeceklerle alınan günlük sodyum miktarının 2-3 grama düşürülmesi faydalıdır, bu yaklaşım başlangıçta tansiyon düşürücü ilaç alınmasını geciktirebilir veya kullanılan ilaç sayısı ve dozlarının azaltılmasını sağlayabilir. Marketlerde satılan düşük sodyumlu ürünler yararlı, ancak çoğu kez pahalıdır. Hazır yiyeceklerin çoğunda (örn. Hazır çorbalarda) tuz miktarı fazladır. Ürün etiketinden bir porsiyondaki tuz miktarını okuyun. Taze sebze-meyve, işlenmemiş tahıl ürünleri, pirinç, bulgur, çiğ et ve et ürünlerinde ilave sodyum yoktur.
Ayrıca aşağıdaki hususları dikkate alın:
* Yemeklerinizi az tuzlu pişirin.
* Sofrada tuzluk kullanmayın.
* Sandviç yapacaksanız işlenmemiş peynir veya et kullanın.
* Konserve ürünler kullanmayın, kullanmak zorunda iseniz suyunu süzün, gerekirse temiz sudan geçirin veya suda bekletin.
* Hazır gıdalarla birlikte verilen sosları kullanmayın.
KAN YAĞLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN ÖĞÜN ATLAMAYIN
* Her gün en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapın; en azından hızlı tempoda yürüyün.
* Yiyeceklerinizdeki yağ miktarını, özellikle doymuş-katı yağ miktarını azaltın; et, süt, yumurta miktarlarını yüksek tutmayın.
* Posalı yiyeceklere; sebze ve meyvelere ağırlık verin.
* Öğünlerinizi atlamayın, öğün aralarını 4 saatin üzerinde tutmayın.
* Gerekiyorsa doktorunuzun önereceği tansiyon ve lipid düşürücü ilaçlarınızı kullanın.