Şehir ve Bölge Planlama Nasıl Kazanılır?

Heulwen

Kayıtlı Üye
Şehir ve Bölge Planlama Nasıl Kazanılır?

Şehir ve Bölge Planlama bölümü tam anlamıyla bir şehir plancısı yetiştirir. Şehir plancısı; kentlerin korunmasını, geliştirilmesi sağlar ve geleceğe yönelik planlamasını çevre ve insan ilişkileri bağlamında yapar. İmar ve kalkınma planlarının hazırlanmasında etkin rol oynar. Şehir plancılığı disiplinler arası bir sektördür ve farklı meslek erbapları ile grup çalışması yapılmasına uygundur. Şehir ve Bölge Planlaması bölümü Türkiye'de birçok üniversitede, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi saygın üniversitelerde bulunur.

İTÜ, YTÜ ve İYTE’de Türkçe eğitimin yanı sıra, İngilizce eğitim de verilmektedir. ODTܒde ise yalnızca İngilizce eğitim verilmektedir. Bölümde eğitim temel olarak proje dersleri üzerinden yürütülmektedir. 7 dönem projesi ve bir bitirme projesi olmak üzere toplam 8 proje ile lisans eğitimi tamamlanır. Proje, uygulama dersidir ve lisans eğitimi boyunca öğrenilen diğer derslerinin pekiştirilmesi açısından önemli yer sahibidir. Projelerde el çizimi önemlidir. Kişilerin bol bol eskiz yaparak el çizimlerini geliştirmeleri beklenir.

Bilgisayar ile de analiz, çizim ve tasarım yapılabilir. Genellikle analiz için ArcGIS, çizim için AutoCad, tasarım için Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator kullanılır. Eğitim alan öğrenciler temel Matematik, Ekonomi, İstatistik ve Olasılık, İngilizce, Türkçe, Atatürk ve İnkılap Tarihi gibi havuz derslerini de alırlar. Öğrenciler lisans eğitimi boyunca Şehir Planlama, Arazi Kullanım Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Şehir Sosyolojisi, Şehir Ekonomisi, Şehir ve Çevre Mühendisliği, Planlama Kuramı, Şehir Hukuku ve Şehir Yönetimi gibi temel şehircilik dersleri adı verilen dersleri alırlar. Farklı disiplinler hakkında (mimarlık, peyzaj mimarlığı, coğrafya, sosyoloji, ekonomi ve jeoloji) da temel bilgiler alırlar.

Şehir plancıları, kamu kuruluşları ve özel sektörde çalışabilir. Kamuya örnek olarak Belediyelerin şehir planlama departmanlarında ve gerekli bölümlerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda çalışabilme ihtimali vardır. Özel sektörde ise planlama ofisleri, kentsel tasarım ve dönüşüm ofisleri örnek olarak verilebilir. Lisans eğitiminin üzerine yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler temel olarak Şehir Planlama, Bölge Planlama ve Şehir ve Bölge planlama olarak üç farklı kategoride eğitimine devam ederek uzmanlık sahibi olabilir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri