Salvo
Kayıtlı Üye
Yaz mevsiminde hazirandan eylüle kadar pek sevilen meyveleri Şeftali ve Nektarin'i veren ağaçları
Gülgiller'dendir. Anayurdu Doğu Asya ve Çin olan şeftali ağaçları
3-5 m. kadar boylanabilir.
Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları
sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli
yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir. İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre hazirandan eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de 64 çeşit) vardır.
Meyve sarı
krem ya da yeşil üzerine morumsu kırmızı renkli
ince tüylü ve ince kabukludur. Beyaz
kırmızı (kana benzer lekeli) ya da sarı renkli olan eti bol sulu
tatlı ve hoş kokuludur. Meyvenin eti
ortasındaki iri ve sert çekirdeğine yapışık (et şeftalisi) ya da çekirdeğinden ayrı (yarma şeftali) cinsinde olur. Şeftali
taze olarak ya da derin dondurucuda dondurularak yenildiği gibi meyve suyu
şurubu
dondurması reçeli
marmeladı ve kompostosu yapılarak da tüketilir. Pastacılıkta da yeğlenerek kullanılır.
Nektarin
türlü doğal değişimler (mutasyonlar) sonucu
insan eliyle şeftaliden elde edilmiş tüysüz şeftali türüdür. 13 çeşidi vardır. Günümüzde taze olarak ve yeğlenerek tüketilmektedir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze şeftalinin içerdiği önemli besin değerleri şöyle sıralanabilir: 38 kalori; 0
6 gr. protein; 9
7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
1 gr. yağ; 0
6 gr. lif; 19 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0
5 gr. demir; 1 mgr. sodyum; 202 mgr. potasyum: 10 mgr. magnezyum; 1.330 IU A vitamini; 0.02 mgr. B1 vitamini; 0
05 B2 vitamini; 1 mgr. B3 vitamini; 0
024 mgr. B6 vitamini; 2.3 mcgr. folik asit ve 28 mgr. C vitamini. Beyaz etli şeftalinin A vitamini içeriği düşüktür.
100 gr. nektarinin içerdiği önemli besin değerleri ise şöyledir: 46 kalori; 11
4 karbonhidrat; 0 kolesterol; l gr. lif; 22 mgr. fosfor; 3
6 mgr. kalsiyum; 0
42 mgr. demir; 8
4 mgr. sodyum; 247 mgr. potasyum: 11
6 mgr. magnezyum; 1.650 IU A vitamini; 0
02 mgr. B6 vitamini; 20
1 mcgr. folik asit ve 23
1 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Şeftalinin çiçek ve yapraklarının
yumuşatıcı (hafif müşkil) ve hafif yatıştırıcı etkileri vardır: Bu etkileri sağlamak için şeftali ağacının körpe yaprakları ve çiçekleri alınıp karıştırılarak kıyılır. Bu karışımdan 3-4 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde 2-3 bardak içilir.
o Nektarinin bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için hastalık sonu nekahet döneminde
güçlenme diyeti yapan kişilere ve çocuklara yemeleri tavsiye edilir.
o Şeftali (ve nektarinin) cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir: Bunun için sabahları aç karnına bu meyvelerin bolca yenilmesi tavsiye edilir.
AĞACININ ÜRETİLMESİ
Şeftali (ve nektarin) ağaçlan
tohumuyla (yani çekirdeklerinin ekilmesiyle) çoğaltılabilir. Ancak bu yolla üretimde
ağacın meyve verme süresi uzar. Bunun yerine erik
badem ya da kayısı anaçlarına aşı yapılarak üretilir. Bizim için doğrusu
inanılır profesyonel fidan üreticisinden
türü belli ve sağlıklı fidanları alıp bahçemize 3-5 m. aralıklarla dikmektir.
AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçlan
ılıman iklimlerin bitkisidir. Bu ağaçların yetiştiriciliği
Türkiye'de bir-iki il dışında her yerde yapılabilir. Kış sıcaklığının -18 ila -20 dereceye düştüğü zamanlarda
ağaçların göz ve sürgünleri; sıcaklık -25 dereceye düştüğünde ise
tüm ağaç donar. Şeftali ağaçlarının kış mevsiminde soğuklama isteği çeşitlere göre 250 ila 1.250 saat arasında değişir.
Toprak isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçları süzek (suyu iyi akıntılı)
kumlu
killi
tınlı
milli
çakıllı
derin ve çabuk ısınan alüvyonlu toprakları sever. Yetiştiği toprağın pH'ı 6-7 arasında olmalıdır.
Sulama: Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi
şeftali (ve nektarin) ağaçları da yaz mevsiminde
yağışların çok yetersiz olduğu kurak günlerde
toprağı nemli kalacak şekilde yeterince sulanmalıdır.
Gübreleme: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çabuk büyür ve çok verimli olur. Bu nedenle iyi beslenmeleri gerekir. Ağaçlara ilkbaharda iyi yanmış çiftlik gübresi verilir. Kışın ağaç altına bakla ekilerek bakla ürünü alındıktan sonra tüm bitki
kökleriyle birlikte ağaçların altına yatırılır. Çapalanarak toprağa gömülür. Böylece yeşil gübreleme yapılmış olur. Ayrıca ağaçlara azot
fosfor ve potaslı kompoze fenni gübreler de verilir.
Budama: Şeftali (ve nektarin) ağaçları
diğer meyve ağaçlarına göre daha çok budama ister. Bunun nedeni
meyvelerinin bir yaşındaki dallarda oluşmasıdır
iyi budamayla
ağacın verimli ve uzun ömürlü oluşu sağlanır. Budama
yaz ve kış mevsimlerinde
şekil ve ürün budaması olarak bu işten anlayan kişiler tarafından uygulanır.
Meyvelerin seyreltilmesi: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çok sık meyve tutar. Bunların hepsi ağaçta kalırsa meyve irileşmez. Bu nedenle meyve seyreltmesi
büyük bahçelerde kimyasal maddelerle
küçük bahçelerde elle yapılır. Elle seyreltmede
her dalda 15-20 cm'de bir tek meyve bırakılır.
Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Şeftali (ve nektarin) ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak eksiksiz ve aksaksız mücadele yapılmalıdır.
Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları
Meyve sarı
Nektarin
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze şeftalinin içerdiği önemli besin değerleri şöyle sıralanabilir: 38 kalori; 0
100 gr. nektarinin içerdiği önemli besin değerleri ise şöyledir: 46 kalori; 11
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Şeftalinin çiçek ve yapraklarının
o Nektarinin bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için hastalık sonu nekahet döneminde
o Şeftali (ve nektarinin) cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir: Bunun için sabahları aç karnına bu meyvelerin bolca yenilmesi tavsiye edilir.
AĞACININ ÜRETİLMESİ
Şeftali (ve nektarin) ağaçlan
AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçlan
Toprak isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçları süzek (suyu iyi akıntılı)
Sulama: Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi
Gübreleme: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çabuk büyür ve çok verimli olur. Bu nedenle iyi beslenmeleri gerekir. Ağaçlara ilkbaharda iyi yanmış çiftlik gübresi verilir. Kışın ağaç altına bakla ekilerek bakla ürünü alındıktan sonra tüm bitki
Budama: Şeftali (ve nektarin) ağaçları
Meyvelerin seyreltilmesi: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çok sık meyve tutar. Bunların hepsi ağaçta kalırsa meyve irileşmez. Bu nedenle meyve seyreltmesi
Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Şeftali (ve nektarin) ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla