meridyen2
Kayıtlı Üye
Şeffaf Görünen Böcek Kanatlarındaki Kusursuz Desen ve Simetri
Şeffaf gibi görünen böcek kanatlarının gerçekte son derece estetik desenlere ve renklere sahip olduğunu biliyor muydunuz?
İnsan gözünün görmediği bu desenler, neden yaratılmıştır?
Kanatlardaki renkler ve desenler nasıl oluşur?
Birçok sinek ve arı türünün kanatlarını genellikle donuk ve şeffaf yapısı ile tanırız. Ancak Lund Üniversitesinden böcekbilimciler Ekaterina Shevt-sova ve Christer Hansson, bu böceklerin insanlar üzerinde hayranlık uyandıran kelebek ve kınkanatlıların sahip olduğu kanatlarda olduğu gibi göz alıcı şekil ve desenlere sahip olduğunu ortaya koymuşlardır.
Bilindiği gibi böceklerin vücutlarının dışını çevreleyen bir iskeletleri vardır. Bu dış iskelet yumuşak bir dokuya sahip olan sert tabakalardan oluşur ve zırhlı bir elbiseye benzer. Bu sert tabaka kitin maddesinden oluşmaktadır. Kitin maddesi aynı zamanda böceklerin kanatlarının üzerini de kaplayarak muhteşem desen ve renklerin oluşmasını sağlar.
Böceklerin Kanatları Mükemmel Kaplama Malzemesi Olan Kitinden Meydana Gelmiştir
Kitin son derece hafif ve incedir. Bu nedenle böcekler onu taşımakta hiçbir zaman zorlanmazlar. Kitin böceğin bedenini dışarıdan sarmasına karşın, iskelet işlevi görecek kadar sağlamdır. Ama aynı zamanda da son derece esnektir. Vücut içinden uçları kendine bağlı olan kasların kasılıp esnemesi ile hareket edebilir. Bu, böceklere hareketlerinde çabukluk kazandırdığı gibi, dışarıdan gelecek darbelerin etkisini de azaltır. Üzerindeki özel kaplama maddesi nedeniyle dışarıdan içeri su geçirmez. Vücut içindeki sıvıları da dışarı çıkarmaz. Sıcaktan hatta bazı türlerde radyasyondan etkilenmez. Çoğu zaman etrafa tam uyum sağlayacak bir renktedir. Bazen de caydırıcılık sağlayacak kadar parlak olabilir. İşte böceklerin kanatlarını da kaplayan bu benzersiz madde onlara bazı üstün özellikler kazandırır.
Kolay Uçma Yeteneği: Sinek ve bazı arı türlerinin kanatları sağlam ama son derece hafif ve ince olan bu kitin malzemesi ile kaplanmıştır. Eğer kitin bu derece ince ve hafif olmasaydı böceklerin uçması imkansız hale gelebilirdi. Ancak kitin maddesi, sağlamlığı, esnekliği, hafifliği, inceliği ve izolasyon gücüyle her yönden mükemmel bir malzemedir. Bu kadar dikkat çekici özelliklere sahip olan bir madde insanın aklına, Eğer uçaklar ve uzay gemileri kitinin özelliklerine sahip bir maddeden yapılsalardı nasıl olurdu? sorusunu getirecektir. Açıkçası bu malzeme havacılık uzmanlarının hayalini kurdukları bir yapıya sahiptir. Ancak insanlar teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen henüz kitine benzer bir malzeme yapmayı başaramamışlardır. Oysa, 21. yüzyıl teknolojisi ile benzeri üretilemeyen kitin maddesi böcekler ilk ortaya çıktıkları andan itibaren vardır. Ve bu madde, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir böceğin sahip olabileceği en ideal kaplama malzemesidir. Canlıyı her türlü tehlikeden koruyacak özelliklerdeki bu maddenin, tesadüfen ortaya çıkması ise elbette imkansızdır. Hiçbir böcek kendi iradesiyle karar verip kendine böyle ideal bir koruma malzemesi üretmiş olamaz. Özel bir yapıya sahip olan bu madde doğadaki taşın, toprağın kararıyla da ortaya çıkmamıştır. Bu maddeyi, kapladığı böceklerin tüm olağanüstü özellikleriyle birlikte tam bir uyum içinde Yüce Allah yaratmıştır.
Göklerin ve yerin yaratılması ile onlarda her canlıdan türetip-yayması Onun ayetlerindendir. Ve O, dileyeceği zaman onların hepsini toplamaya güç yetirendir. (Şura Suresi, 29)
Benzersiz Bir Renk Şöleni: İki şeffaf kitin tabakasından meydana gelen arı ve sinek kanatları uygun ışık koşulları oluştuğunda her iki tabakadan seken ışınların etkisiyle adeta sabun köpüğündekine benzer bir renk şöleni sunarlar. Bu renk şöleni kitin yüzeyi boyunca var olan farklılıklar nedeniyle yanardöner etki meydana getirir. Üstelik renkler her zaman sabit kalırken, hangi yönden bakılırsa bakılsın yanardöner görüntü devam eder. Bu renk şöleni ve yanardöner etki kanatlardaki elmas benzeri prizmatik yapıdan kaynaklanır. Çıplak gözle görülemeyen bu elmas benzeri kristal yapı, Yüce Allahın son derece ince böcek kanatlarında yarattığı estetik sanatını gösterir. Allahın kanatları kusursuz bir komplekslikle yaratması çok önemli bir hikmet üzerinedir. Allah, var olan herşeyin en küçük zerresine kadar Kendi üstün sanatının eseri olduğunu göstermektedir. Bu o kadar önemli bir gerçektir ki, Yaratılış gerçeğini kabul etmek istemeyen kişiler bu mükemmellik karşısında bir açıklama getirememekte, çaresizliğe düşmekte ve karşılarındaki yaratılışa hayranlık duymaktan kendilerini alamamaktadırlar. En küçük bir zerrede bile böyle üstün bir sanatın var olması, insanların tümüne Allahın dışında hiçbir gücün olamayacağını açıkça kanıtlamaktadır. Yüce Allah bu gerçeği ayetlerinde şöyle bildirmiştir:
Şu halde hamd, göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve alemlerin Rabbi Allahındır. Göklerde ve yerde büyüklük Onundur. O, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Casiye Suresi, 36-37)
Böceklerin Kanatlarındaki Renkler Bir Hikmet Üzere Yaratılmıştır
Böceklerin kanatlarındaki kristallerin yapısı, düzeni, yansıma, kırılma gibi ışık olaylarının ortaya çıkmasına ve muhteşem güzellikteki renklerin doğmasına neden olur. Böyle olağanüstü güzellikteki bir görünümün varlığı hiç kuşkusuz tüm bunları yaratan Allahın üstün kudretinin ve sonsuz sanatının delillerinden biridir. Ayrıca böceklerin kanatlarındaki renklerin ve desenlerin bir süs olarak yaratılmış olmalarının yanında, bu canlılar için başka pek çok hayati fonksiyonu vardır.
Açık renk zeminde neredeyse görünmez olan ancak siyah zeminde veya mikroskop altında görünen renkler ve kanat desenlerinin yaratılmasındaki bazı hikmetleri bilim adamları şöyle açıklamaktadırlar (Doğrusunu Allah bilir).
Kanatlardaki renk ve desenler tıpkı başka canlılarda olduğu gibi eş seçiminde önemli rol oynar.
Böcek türlerinin birbirlerinden ayrılmalarını sağlar. Nitekim bu yöntemle üç yeni yabani arı türü tespit edilmiştir.
Böceklerin sahip oldukları bu çeşitlilik sonsuz güç sahibi olan Yüce Allaha aittir. Allah her canlıya ihtiyacı olan özellikleri verendir.
Allah. Ondan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. Onu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Onundur. İzni olmaksızın Onun Katında şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, Onun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp kuşatamazlar. Onun Kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kavrayıp-kuşatmıştır. Onların korunması Ona güç gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür. (Bakara Suresi, 255)
Böceklerin Kanatlarını Mükemmel Renk ve Desenlerle Süsleyen Yüce Allahtır
Herşeyin kendi kendine gelişen tesadüflerin sonucunda ortaya çıktığını iddia eden evrim teorisi, böceklerin kanatlarında sergilenen sanat, renk çeşitliliği ve uyum karşısında tam bir çıkmaz içindedir. Mikroskop altında veya siyah bir zemin üzerinde şeffaf ve çok ince görülen ve küçük olan bu kanatlar, her türde kendine özgü renk ve desenlere sahiptirler. Evrendeki herşeyin kendi kendine gelişen tesadüfler neticesinde ortaya çıktığını iddia eden evrim teorisi savunucuları, bu renk çeşitliliği ve desenler karşısında açıklama getirememektedirler. Böylesine kusursuz bir düzenin kendiliğinden kör tesadüfler ile ortaya çıkmayacağı açıktır. Evrimciler öne sürdükleri hiçbir iddia ile böcek kanatlarındaki renklerin, desenlerin, simetrinin oluşumunu açıklayamazlar. Bu akıl sahibi her insanın hemen göreceği çok açık bir gerçektir. Böcek kanatlarındaki bu güzellik ve estetik Yüce Allahın Müzeyyin (süsleyen) isminin tecellisidir. Yüce Allahın ilmi her şeyi kuşatmıştır. Ondan başka ilah yoktur. Ayetlerde şöyle buyrulur:
Şüphesiz müminler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır. (Casiye Suresi, 3-4)
Yüce Allah Böcek Kanatlarındaki Estetik Görüntüyü Kelebek Kanatlarında da Yaratmıştır
Kelebekler aslında saydam olan bir çift zar kanada sahiptirler. Bunlar, yoğunlukları farklı pullarla kaplı olduğu için zar kanatların saydamlıkları belli olmaz. Kelebek kanatlarının aerodinamiğini (hava akımlarından faydalanarak yapılan hareketler) artıran, onlara rengini veren işte bu pullardır. Dokunulduğu anda yerlerinden kopacak kadar hassas olan pulların, kelebeğin kanadına saplanan sivri uçları vardır. Bu sayede pullar dökülmeden durabilirler. Kanadın üstüne bir damın kiremitleri gibi dizilmiş olan her pulcuk ya kimyasal pigmentlerle ya da sabun köpüğündeki gibi, üstüne düşen ışığı gökkuşağı renklerine kıran yapısı ile renk kazanır. Ayrıca laboratuvar araştırmaları, farklı renklerin farklı kimyasal maddelere bağlı olduklarını da göstermiştir. Örneğin pteridin denilen boya maddesinin türevleri kelebeklerde genelde görülen pembe, beyaz ve sarı renkleri sağlayan maddelerdir. Çok sık rastlanan melanin adlı boya maddesi ise kanatlardaki siyah beneklerde bulunur. Ayrıca kelebeklerin kanatlarındaki renkler her zaman göründükleri gibi değildirler. Örneğin yeşil renkli pullar, siyah ve sarı pulların karışımından oluşmaktadır. Kele-beklerin kanatları üzerinde yapılan son incelemeler, pigmentlerin pulcuklarda sentezlendiğini ve melanin üretimi için gerekli olan enzimlerin pulcukların üst derisinde bulunduğunu göstermiştir. Kelebek kanatlarındaki bu renk, desen ve simetri kesinlikle üstün bir akıl ve ilim gerektirmektedir ve Yüce Rabbimizin Sani (sanatçı) isminin tecellileridir.
RESİM ALTI YAZILARI
Böceklerin incecik ve şeffaf kanatlarına mikroskop altında veya siyah bir zeminde baktığınızda ne kadar karmaşık olursa olsun, her iki taraftaki desenin ve renklerin tıpatıp birbirleriyle aynı olduğunu fark edebilirsiniz. En ufak bir çizgi dahi her iki kanatta birden yer alır, dolayısıyla ortaya kusursuz bir düzen ve simetri çıkar. Bu desen ve renkler, diğerine hiçbir şekilde karışmaz ve var olan renkler keskin çizgilerle birbirlerinden ayrılır. Oysa bu renkler, sadece elmas benzeri kristal yapının oluşturduğu geometrik şekillere ışığın yansıması ile oluşur. Sadece geometrik bir şekil ve ışığın yansıması ile oluşan bu kusursuz renk ve desenler, sonsuz akıl, sanat ve ilim sahibi Yüce Allahın eseridir.
Helikopter böcekleri, çekirgeler ve hamamböcekleri gibi çok fazla sayıdaki böcek türünün kanatlarında da tıpkı sinek ve arılarda olduğu gibi kusursuz bir dizayn ve çeşitlilik vardır. Böceklerin sahip oldukları bu çeşitlilik, sonsuz güç sahibi olan Yüce Allaha aittir. Allah her canlıya ihtiyacı olan özellikleri kusursuzca verendir.
(makale harun yahya)
Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 82. sayı (Nisan 2011) 52. sayfada yayınlanmıştır.
Şeffaf gibi görünen böcek kanatlarının gerçekte son derece estetik desenlere ve renklere sahip olduğunu biliyor muydunuz?
İnsan gözünün görmediği bu desenler, neden yaratılmıştır?
Kanatlardaki renkler ve desenler nasıl oluşur?
Birçok sinek ve arı türünün kanatlarını genellikle donuk ve şeffaf yapısı ile tanırız. Ancak Lund Üniversitesinden böcekbilimciler Ekaterina Shevt-sova ve Christer Hansson, bu böceklerin insanlar üzerinde hayranlık uyandıran kelebek ve kınkanatlıların sahip olduğu kanatlarda olduğu gibi göz alıcı şekil ve desenlere sahip olduğunu ortaya koymuşlardır.
Bilindiği gibi böceklerin vücutlarının dışını çevreleyen bir iskeletleri vardır. Bu dış iskelet yumuşak bir dokuya sahip olan sert tabakalardan oluşur ve zırhlı bir elbiseye benzer. Bu sert tabaka kitin maddesinden oluşmaktadır. Kitin maddesi aynı zamanda böceklerin kanatlarının üzerini de kaplayarak muhteşem desen ve renklerin oluşmasını sağlar.
Böceklerin Kanatları Mükemmel Kaplama Malzemesi Olan Kitinden Meydana Gelmiştir
Kitin son derece hafif ve incedir. Bu nedenle böcekler onu taşımakta hiçbir zaman zorlanmazlar. Kitin böceğin bedenini dışarıdan sarmasına karşın, iskelet işlevi görecek kadar sağlamdır. Ama aynı zamanda da son derece esnektir. Vücut içinden uçları kendine bağlı olan kasların kasılıp esnemesi ile hareket edebilir. Bu, böceklere hareketlerinde çabukluk kazandırdığı gibi, dışarıdan gelecek darbelerin etkisini de azaltır. Üzerindeki özel kaplama maddesi nedeniyle dışarıdan içeri su geçirmez. Vücut içindeki sıvıları da dışarı çıkarmaz. Sıcaktan hatta bazı türlerde radyasyondan etkilenmez. Çoğu zaman etrafa tam uyum sağlayacak bir renktedir. Bazen de caydırıcılık sağlayacak kadar parlak olabilir. İşte böceklerin kanatlarını da kaplayan bu benzersiz madde onlara bazı üstün özellikler kazandırır.
Kolay Uçma Yeteneği: Sinek ve bazı arı türlerinin kanatları sağlam ama son derece hafif ve ince olan bu kitin malzemesi ile kaplanmıştır. Eğer kitin bu derece ince ve hafif olmasaydı böceklerin uçması imkansız hale gelebilirdi. Ancak kitin maddesi, sağlamlığı, esnekliği, hafifliği, inceliği ve izolasyon gücüyle her yönden mükemmel bir malzemedir. Bu kadar dikkat çekici özelliklere sahip olan bir madde insanın aklına, Eğer uçaklar ve uzay gemileri kitinin özelliklerine sahip bir maddeden yapılsalardı nasıl olurdu? sorusunu getirecektir. Açıkçası bu malzeme havacılık uzmanlarının hayalini kurdukları bir yapıya sahiptir. Ancak insanlar teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen henüz kitine benzer bir malzeme yapmayı başaramamışlardır. Oysa, 21. yüzyıl teknolojisi ile benzeri üretilemeyen kitin maddesi böcekler ilk ortaya çıktıkları andan itibaren vardır. Ve bu madde, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir böceğin sahip olabileceği en ideal kaplama malzemesidir. Canlıyı her türlü tehlikeden koruyacak özelliklerdeki bu maddenin, tesadüfen ortaya çıkması ise elbette imkansızdır. Hiçbir böcek kendi iradesiyle karar verip kendine böyle ideal bir koruma malzemesi üretmiş olamaz. Özel bir yapıya sahip olan bu madde doğadaki taşın, toprağın kararıyla da ortaya çıkmamıştır. Bu maddeyi, kapladığı böceklerin tüm olağanüstü özellikleriyle birlikte tam bir uyum içinde Yüce Allah yaratmıştır.
Göklerin ve yerin yaratılması ile onlarda her canlıdan türetip-yayması Onun ayetlerindendir. Ve O, dileyeceği zaman onların hepsini toplamaya güç yetirendir. (Şura Suresi, 29)
Benzersiz Bir Renk Şöleni: İki şeffaf kitin tabakasından meydana gelen arı ve sinek kanatları uygun ışık koşulları oluştuğunda her iki tabakadan seken ışınların etkisiyle adeta sabun köpüğündekine benzer bir renk şöleni sunarlar. Bu renk şöleni kitin yüzeyi boyunca var olan farklılıklar nedeniyle yanardöner etki meydana getirir. Üstelik renkler her zaman sabit kalırken, hangi yönden bakılırsa bakılsın yanardöner görüntü devam eder. Bu renk şöleni ve yanardöner etki kanatlardaki elmas benzeri prizmatik yapıdan kaynaklanır. Çıplak gözle görülemeyen bu elmas benzeri kristal yapı, Yüce Allahın son derece ince böcek kanatlarında yarattığı estetik sanatını gösterir. Allahın kanatları kusursuz bir komplekslikle yaratması çok önemli bir hikmet üzerinedir. Allah, var olan herşeyin en küçük zerresine kadar Kendi üstün sanatının eseri olduğunu göstermektedir. Bu o kadar önemli bir gerçektir ki, Yaratılış gerçeğini kabul etmek istemeyen kişiler bu mükemmellik karşısında bir açıklama getirememekte, çaresizliğe düşmekte ve karşılarındaki yaratılışa hayranlık duymaktan kendilerini alamamaktadırlar. En küçük bir zerrede bile böyle üstün bir sanatın var olması, insanların tümüne Allahın dışında hiçbir gücün olamayacağını açıkça kanıtlamaktadır. Yüce Allah bu gerçeği ayetlerinde şöyle bildirmiştir:
Şu halde hamd, göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve alemlerin Rabbi Allahındır. Göklerde ve yerde büyüklük Onundur. O, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Casiye Suresi, 36-37)
Böceklerin Kanatlarındaki Renkler Bir Hikmet Üzere Yaratılmıştır
Böceklerin kanatlarındaki kristallerin yapısı, düzeni, yansıma, kırılma gibi ışık olaylarının ortaya çıkmasına ve muhteşem güzellikteki renklerin doğmasına neden olur. Böyle olağanüstü güzellikteki bir görünümün varlığı hiç kuşkusuz tüm bunları yaratan Allahın üstün kudretinin ve sonsuz sanatının delillerinden biridir. Ayrıca böceklerin kanatlarındaki renklerin ve desenlerin bir süs olarak yaratılmış olmalarının yanında, bu canlılar için başka pek çok hayati fonksiyonu vardır.
Açık renk zeminde neredeyse görünmez olan ancak siyah zeminde veya mikroskop altında görünen renkler ve kanat desenlerinin yaratılmasındaki bazı hikmetleri bilim adamları şöyle açıklamaktadırlar (Doğrusunu Allah bilir).
Kanatlardaki renk ve desenler tıpkı başka canlılarda olduğu gibi eş seçiminde önemli rol oynar.
Böcek türlerinin birbirlerinden ayrılmalarını sağlar. Nitekim bu yöntemle üç yeni yabani arı türü tespit edilmiştir.
Böceklerin sahip oldukları bu çeşitlilik sonsuz güç sahibi olan Yüce Allaha aittir. Allah her canlıya ihtiyacı olan özellikleri verendir.
Allah. Ondan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. Onu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Onundur. İzni olmaksızın Onun Katında şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, Onun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp kuşatamazlar. Onun Kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kavrayıp-kuşatmıştır. Onların korunması Ona güç gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür. (Bakara Suresi, 255)
Böceklerin Kanatlarını Mükemmel Renk ve Desenlerle Süsleyen Yüce Allahtır
Herşeyin kendi kendine gelişen tesadüflerin sonucunda ortaya çıktığını iddia eden evrim teorisi, böceklerin kanatlarında sergilenen sanat, renk çeşitliliği ve uyum karşısında tam bir çıkmaz içindedir. Mikroskop altında veya siyah bir zemin üzerinde şeffaf ve çok ince görülen ve küçük olan bu kanatlar, her türde kendine özgü renk ve desenlere sahiptirler. Evrendeki herşeyin kendi kendine gelişen tesadüfler neticesinde ortaya çıktığını iddia eden evrim teorisi savunucuları, bu renk çeşitliliği ve desenler karşısında açıklama getirememektedirler. Böylesine kusursuz bir düzenin kendiliğinden kör tesadüfler ile ortaya çıkmayacağı açıktır. Evrimciler öne sürdükleri hiçbir iddia ile böcek kanatlarındaki renklerin, desenlerin, simetrinin oluşumunu açıklayamazlar. Bu akıl sahibi her insanın hemen göreceği çok açık bir gerçektir. Böcek kanatlarındaki bu güzellik ve estetik Yüce Allahın Müzeyyin (süsleyen) isminin tecellisidir. Yüce Allahın ilmi her şeyi kuşatmıştır. Ondan başka ilah yoktur. Ayetlerde şöyle buyrulur:
Şüphesiz müminler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır. (Casiye Suresi, 3-4)
Yüce Allah Böcek Kanatlarındaki Estetik Görüntüyü Kelebek Kanatlarında da Yaratmıştır
Kelebekler aslında saydam olan bir çift zar kanada sahiptirler. Bunlar, yoğunlukları farklı pullarla kaplı olduğu için zar kanatların saydamlıkları belli olmaz. Kelebek kanatlarının aerodinamiğini (hava akımlarından faydalanarak yapılan hareketler) artıran, onlara rengini veren işte bu pullardır. Dokunulduğu anda yerlerinden kopacak kadar hassas olan pulların, kelebeğin kanadına saplanan sivri uçları vardır. Bu sayede pullar dökülmeden durabilirler. Kanadın üstüne bir damın kiremitleri gibi dizilmiş olan her pulcuk ya kimyasal pigmentlerle ya da sabun köpüğündeki gibi, üstüne düşen ışığı gökkuşağı renklerine kıran yapısı ile renk kazanır. Ayrıca laboratuvar araştırmaları, farklı renklerin farklı kimyasal maddelere bağlı olduklarını da göstermiştir. Örneğin pteridin denilen boya maddesinin türevleri kelebeklerde genelde görülen pembe, beyaz ve sarı renkleri sağlayan maddelerdir. Çok sık rastlanan melanin adlı boya maddesi ise kanatlardaki siyah beneklerde bulunur. Ayrıca kelebeklerin kanatlarındaki renkler her zaman göründükleri gibi değildirler. Örneğin yeşil renkli pullar, siyah ve sarı pulların karışımından oluşmaktadır. Kele-beklerin kanatları üzerinde yapılan son incelemeler, pigmentlerin pulcuklarda sentezlendiğini ve melanin üretimi için gerekli olan enzimlerin pulcukların üst derisinde bulunduğunu göstermiştir. Kelebek kanatlarındaki bu renk, desen ve simetri kesinlikle üstün bir akıl ve ilim gerektirmektedir ve Yüce Rabbimizin Sani (sanatçı) isminin tecellileridir.
RESİM ALTI YAZILARI
Böceklerin incecik ve şeffaf kanatlarına mikroskop altında veya siyah bir zeminde baktığınızda ne kadar karmaşık olursa olsun, her iki taraftaki desenin ve renklerin tıpatıp birbirleriyle aynı olduğunu fark edebilirsiniz. En ufak bir çizgi dahi her iki kanatta birden yer alır, dolayısıyla ortaya kusursuz bir düzen ve simetri çıkar. Bu desen ve renkler, diğerine hiçbir şekilde karışmaz ve var olan renkler keskin çizgilerle birbirlerinden ayrılır. Oysa bu renkler, sadece elmas benzeri kristal yapının oluşturduğu geometrik şekillere ışığın yansıması ile oluşur. Sadece geometrik bir şekil ve ışığın yansıması ile oluşan bu kusursuz renk ve desenler, sonsuz akıl, sanat ve ilim sahibi Yüce Allahın eseridir.
Helikopter böcekleri, çekirgeler ve hamamböcekleri gibi çok fazla sayıdaki böcek türünün kanatlarında da tıpkı sinek ve arılarda olduğu gibi kusursuz bir dizayn ve çeşitlilik vardır. Böceklerin sahip oldukları bu çeşitlilik, sonsuz güç sahibi olan Yüce Allaha aittir. Allah her canlıya ihtiyacı olan özellikleri kusursuzca verendir.
(makale harun yahya)
Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 82. sayı (Nisan 2011) 52. sayfada yayınlanmıştır.