Meyvelerde olduğu gibi sebzelerin dondurulmasında da iyi sonuç alabilmek için, taze ve kaliteli sebzeyi, usulünce ve hızla işlemek şarttır. Dondurulacak sebzeler, haşlama, soğutma ve doldurma gibi işlemlerden geçer.
1) Haşlama: Dondurulacak sebzeler soğuk su içinde iyice yıkandıktan sonra süzülüp kaynar su içinde veya buhar içinde haşlanır. Haşlamanın gayesi, sebzelerde bulunan enzimlerin etkisini yok etmektir. Haşlama süresi sebzelerin, durumlarına göre 1-5 dakikadır. 1 kilo sebze, tülbent, tel sepet veya file içine konularak, 10 litre kaynar suyun içinde haşlanır. Buharla haşlama 1-2 dakika-fazla sürer.
2) Soğutma: Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için, hemen temiz soğuk suya daldırılarak soğutulması gerekir. Sudan çıkarılan sebzeler iyice süzdürülür.
3) Doldurma: Soğumuş ve suyu süzülmüş sebzeler bekletilmeden dondurulacakları kaplara doldurulur. Sebzeler susuz olarak kavanozlara doldurulur. Doldurma sonucunda kabın üst kısmında 1-2 cm. boşluk bırakılır ve kap, ağzı kapanarak dondurucuya konulur
1) Haşlama: Dondurulacak sebzeler soğuk su içinde iyice yıkandıktan sonra süzülüp kaynar su içinde veya buhar içinde haşlanır. Haşlamanın gayesi, sebzelerde bulunan enzimlerin etkisini yok etmektir. Haşlama süresi sebzelerin, durumlarına göre 1-5 dakikadır. 1 kilo sebze, tülbent, tel sepet veya file içine konularak, 10 litre kaynar suyun içinde haşlanır. Buharla haşlama 1-2 dakika-fazla sürer.
2) Soğutma: Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için, hemen temiz soğuk suya daldırılarak soğutulması gerekir. Sudan çıkarılan sebzeler iyice süzdürülür.
3) Doldurma: Soğumuş ve suyu süzülmüş sebzeler bekletilmeden dondurulacakları kaplara doldurulur. Sebzeler susuz olarak kavanozlara doldurulur. Doldurma sonucunda kabın üst kısmında 1-2 cm. boşluk bırakılır ve kap, ağzı kapanarak dondurucuya konulur