AVCILIĞI:
Her ne kadar Sazan avcılığı basit gibi gözükse de, skor yapacak
balıkları avlamak oldukça maharet ister. Yem hazırlama sürecini de
göz önünde bulunduracak olursak, Sazan avcılığını evden başlayan
bir süreç olarak düşünebiliriz.
Sazan avı için en uygun takım 3.20m teleskopik kamış ve 1:3 turlu
bir makara ile 0.35mm ana misina, orta veya kücük boy bir fırdöndü,
0.30mm beden ve kullanılacak yeme göre 2-6 Nr. iğneden oluşur.
Yemin ağırlığına bağlı olarak uzak mesafelere atışı sağlayacak bir
hareketli iskandil de zaman zaman kullanılabilir.(Şekil 1.)
Şekil 1.
Sazan avcılığında eğer yakın mesafelerde veya suda eriyebilir
yemlerle avlanılacaksa, iskandil kullanmaya gerek yoktur. Bu
durumda ya yakın mesafeye olta indirilir, ya da yemin ağırlığından
faydalanılır (Şekil.2.). Suda eriyebilen yemler eğer özel bir taktik
kullanılmazsa, iskandil yardımı ile uzağa atış sırasında bozulabilir.
Şekil.2.
EKMEK:
Ekmek olduğu gibi kullanılabildiği gibi (Kabuk kısmı), bütün bir ekmek
evde hafif şekerli suya ıslanıp, iyice yumuşadıktan sonra, bir
tülbentten suyu sıkılıp hamur haline getirilerek de
kullanılabilir.Genelde kolay elde edilebilen bir yem olması
bakımından belirtilmiştir. Dezavantajı; küçük balıklar tarafından
kolayca didiklenmesidir, ancak yemleme için kullanılabilir.
Uzun süreli yemlemeler (1 hafta gibi) yapılabilecekse, en uygun
yemdir denebilir. Kanımca büyük balık yakalayabilme yüzdesi hiç bir
zaman %10 oranını geçemez.
DANE:
Bakla, bezelye, mısır, keten tohumu ve nohut gibi daneler iğne
geçecek, ancak yem dağılmayacak kıvama kadar kaynatılıp soğuk
suda bekletildikten sonra kullanılır. Bu tür yem kullanımında en
önemli unsur yoğun ve düzenli yemlemedir. Yaygın yemleme için
kendi imalatınız bir sapandan yararlanabilirsiniz. Sapan vasıtası ile
yemleri uzak mesafelere, dolayısı ile oltanızın olduğu bölgeye kadar
yayabilirsiniz.
Bu tür yemleri şamandıralı beden ile kullanmakta yarar vardır.
Bunun için geçerli iki yöntem söz konusudur.
I. Yüzdürme yöntemi:
Bu yöntemde şamandıra yüzdürücü bir unsur olarak kullanılır, yani
yem ve kıstırmaların ağırlıkları şamandırayı batırmaya yeterli
değildir. Ancak yem balık tarafından kapıldığında şamandıra batar.
Bu yöntemde, balığın yemleneceği derinlik tesbit edilip, ona göre bir
beden uzunluğu bırakmak gerekir. Beden uzunluğunun kamıştan
uzun olması durumunda ve/veya fırlatma sırasında zorlukları
önleme acısından, her iki yöntemde de hareketli şamandıra
kullanmakta fayda vardır.
II. Batırma yöntemi:
Söz konusu yöntemde öbürünün tam tersine şamandıra, yem ve
kıstırmaların ağırlığını taşıyamaz durumda ve suya tam olarak
batmış haldedir. Son kıstırmadan sonra kısa bir beden parcası ile
yem dibe yatmış durumdadır. Balığın yemi kapıp, yem ve iskandili
dipten kesmesi sonucu üzerindeki yük azalan şamandıra yüzer hale
geçer ve balıkçı tarafından görülür. Bu yöntem için, su derinliğinin
tam olarak bilinmesi gerekir. Yem ve balık ilişkisinin tüm detaylarını
fark edebilmek için kıstırma ağırlıklarının iyi ayarlanmış ve
şamandıranın en üst noktasının, derinlik iyi hesaplanarak, yüzeyden
ancak 1-2cm. kadar batık olması gerekmektedir. Bu da ancak
hareketli şamandıra ile yapılabilir.
KURTÇUKLAR; SOLUCAN ve DİĞER BÖCEKLER:
Sazan balığının menüsünde her zaman (öz:İlkbaharda) bu tür
yemlere yer vardır. Ancak bu tür yemlerin sunumundaki zorluk, yani
bir oltanın ucunda bir solucan veya çekirge ve etrafında koca bir göl
olarak düşünecek olursak, bu yeme istediğimiz gibi bir sazanın
rastlama olasılığı çok düşüktür. Ancak küçük boy sazanların
avlanmasında iyi bir yöntemdir.
LÜTFEN GEREĞİNDEN UFAK BOY BALIKLARI ÖLDÜRMEYELİM, AMATÖR OLMANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRELİM.
KISA AV BİLGİLERİ
TAKIM
2.40- 3.20m teleskopik uçtan yaylanabilir tip.
3-5m halkasız teleskopik kamış.
MAKARA
1:3 turlu, orta boy makara
MİSİNA
El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil
Makara için: 0.30-0.45mm beyaz veya yeşil min.20kg testli.
İĞNE
Kahverengi dövme (forged) halkalı;
6-8 Nr., Dane yemler için 4 Nr.
YEM
Kurtçuklar, solucan, peynir, işlenmiş et (sucuk sosis), doğal yemler
(çift kabuklular, böcekler) tohumlar, daneler (bezelye, bakla mısır),
patates, hamur ve yüksek roteinli hazırlama yemler
TEKNİKLER
Yemli avcılık, şamandıralı beden.