Şartli Cümleler / If Conditionals - Wishes - Unreal Past

Mr.TyLér ||

Kayıtlı Üye
ŞARTLI CÜMLELER / IF CONDITIONALS - WISHES - UNREAL PAST

IF CONDITIONALS

İngilizcede şartlı ( conditional ) bir cümle ,bir ana cümle ve yardımcı cümlden oluşur.Yardımcı cümlenin başına " eğer" anlamında " if " getirilirse , bu cümle " if conditionlas " cümle olur.

Örnek ( example ) :

if I study hard , I will pass my exams.

Conditional cümleler genel olarak 3 sınıfa ayrılırlar :
1- Probable / Possible Condition ( Olumlu , Present / Future anlamı verir )

2- Improbable / Imaginary Condition ( Olumsuz ,Present / Future anlamı verir )

3- Unfulfilled / Unreal Condition ( Olumsuz ,Past anlam verir )

Probable / Possible Condition

Bu tip şartlı cümle "olabilir ,gerçekleşebilir" bir şartı gösterir.Zaman "present" ya da "future" olur ve yardımcı cümle ( if clause ) "future " olarak kurulur.

Örnekler ( examples ) :

If she goes to party tonight , she will have a good time. Eğer bu gece partiye giderse ,iyi vakit geçirecek.

If he has enough money , he will buy a car. Eğer yeterli parası olursa , bir araba satın alacak.

Improbable / Imaginary Condition
Bu tip şartlı cümle olması imkansız bir dilek , şart gösterir.Ana cümle "modal"ın "past" ı şeklinde ,yardımcı cümle de ( if clause ) " past " şeklinde olur.Ancak anlam "present" ya da "future" olur.

Örnekler ( examples ) :

If she invited me , I would go to her party tonight. Eğer beni davet etmiş olsa bu akşam onun partisine giderdim

If I had enough money ,I could buy this house. Eğer yeterli param olmuş olsa , bu evi alırdım.

Unfulfilled / Unreal Conditions
Bu tip şartlı cümle , geçmişte gerçekleşmemiş bir şartı gösterir.Ana cümle "modal perfect" yardımcı cümle ( if clause) " past perfect" olarak kurulur.Geçmişteki anlam kullanılan modal a göre elde edilir.

Örnekler ( examples ) :

If I had studied harder,I would have passed. Eğer daha çok çalışsaydım , geçerdim.

If you had been here ,I might have helped you. Eğer burada olsaydınız,size yardım edebilirdim

WISHES

Türkçede "keşke...." anlamına gelen dilek , istek bildiren cümleler İngilizce'de "wish" kullanarak yapılır.

1- Wish + Past Tense ( Present anlam için )

Örnekler ( examples ) :

I wish I had a new car now. Keşke şimdi yeni bir arabam olsa.
I wish I knew the answer. Keşke yanıtı bilsem.

2- Wish + Past Perfect Tense ( Past anlam için )

Örnekler ( examples ) :

I wish I had accepted the invitation. Keşke daveti kabul etseydim.
I wish I could have traveled with you. Keşke sizlerle beraber seyahat edebilseydim

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri