Sakız çiğne dişini koru!

` Nur ~

Bayan Üye
Bayramda tüketimi artan şeker, çikolata ve tatlı gibi şekerli gıdaların dişler üzerindeki olumsuz etkilerinin şekersiz ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakız çiğnenerek azaltılabileceği bildirildi.


Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ülker, yaptığı açıklamada, bayramlarda şeker, çikolata, lokum, baklava, şekerlemenin tüketimin arttığına vurgu yaparak, yapılan bilimsel araştırmalarda diş çürüğü ile şeker tüketimi arasında çok ciddi bir ilişkinin saptandığını kaydetti.

Diş çürüğü nedeniyle ağrıların oluştuğunu, daha ileri dönemlerde de diş kayıplarının yaşanabildiğini ifade eden Ülker, diş çürüğünün en sık rastlanılan kronik rahatsızlıklardan birisi olduğuna dikkati çekerek, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ya da gelişmemiş toplumlarda diş sağlığıyla ilgili ciddi problemler olduğunu vurguladı.

Bayramların diş çürüğüne dikkat çekmek için bir fırsat olduğunu dile getiren Ülker, "Diş sağlığında ağız temizliği çok önemli. Ağız temizliğinin yeterince yapılmaması durumunda dişte çürükler oluşabilir. Tüketilen şekerin uzun süre diş üzerinde kalması halinde mikroorganizmalar bunları parçalayarak asit üretiyor ve bu asitler de mineden, dentine ilerleyerek dişte çürümeye neden oluyor" dedi.

ŞEKERİN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Şekerin dişler üzerindeki olumsuz etkisinden kurtulabilmek için mümkün olduğu kadar çabuk, şekerin dişten uzaklaştırılması gerektiğine dikkati çeken Ülker, şunları kaydetti:

"Şekerin dişlerimiz üzerinde tutunma süresinin azaltılması için belki bazı önlemler olabilir. Mümkünse şeker yedikten sonra fırçalama uygun olacaktır. Dişlerimizin sabah-akşam hatta mümkünse öğleyin fırçalanması, diş aralarının da diş ipliğiyle temizlenmesi şekerin olumsuz etkilerinden bizi koruyacaktır. Ama tabi misafirliğe gittiğimiz zaman bu durum kolayolmayabilir. Bu gibi durumlarda
en azından ağzımızı bir suyla çalkalamak faydalı olacaktır. Yine tükürük, diş üzerinde kalan şekerlerin ve gıdaların dişten uzaklaştırılmasında çok önemli bir etkendir. Tükürüğün akışını ve kalitesini artırmak için sakız çiğnenebilir. Sakız çiğnerken tükürük akışı normalden daha fazla olur. Burada biz şekersiz sakızlarla ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakızlarla tükürük akışını artırabilir ve dişlerimizi şekerin olumsuz etkilerinden koruyabiliriz."

Ülker, şeker yedikten sonra daha sert şeyler tüketerek de şeker kalıntılarını dişten uzaklaştırmanın mümkün olabileceğini söyleyerek, "Mesela daha az şekerli olan bir salatalık, havuç veya elma yemek faydalı olabilir. Aslında biz yemeklerden sonra peyniri de öneriyoruz. Peynirin içerisinde çürüğü engelleyecek maddeler var. Mümkünse yemekten sonra bir dilim peynir tüketmek dişlerin koruması açısından faydalı olacaktır" dedi.
 
---> Sakız çiğne dişini koru!

sürekli çiğniyoruz o konuda sıkıntı yok :)
 
---> Sakız çiğne dişini koru!

ağız kokusu için de sakız iyi bir çözümmü? Başka bir tavsiyeniz var mı???

Ağız kokusundan sakız çiğneyerek kurtulun


Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yoludur. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur. Nane şekerleri ve tatlı sakızlar genellikle işe yaramaz ve durumu daha da kötüleştirir. Ancak xylitol içeren sakızlar da bu konuda size yardımcı olabilir.

Tarçın kullanın

İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Eğer varsa tarçınlı şekersiz sakızlar da uygun bir öneri olabilir.

Daha fazla su için

Özellikle yaşla artan vücut kuruması pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıca tükürük salgısını artırarak da yardımcı olur.

Basit şeker tüketiminizi azaltın

Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için inanılmaz bir hazinedir. Bu tür şekerleri çok kolay kullanarak hızla çoğalırlar. Basit şekerler (atıştırmalık tüm şekerli gıdalarda olduğu gibi) diş çürüklerine neden olur ve ağız sağlığını büyük bir süratle bozarlar. Bu nedenle basit şeker tüketiminizi azaltmalısınız. Bu da su içmek gibi size onlarca yararın yanında ağız kokunuzun azalmasına da yardım edecektir.

Lokmaları iyi çiğneyin

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst