ashli
Bayan Üye
Görüntüsüyle sizi kendine hayran bırakır. Gövdesinden elde edilen sakızla sofranıza neşe katar. Sakız Adası ve Çeşme yöresinde doğal olarak yaşayan ve reçinesinden yararlanılan bir bitkidir.
TOPRAK
Taşlı toprak sever. Dikilecek toprağa yüzde 70 oranında gübre konulmalıdır. Hafif nemli yerlerde iyi gelişir.
BAKIM
Budama çok önemlidir. Zamansız budamalar sakız miktarını azaltır. Her yıl 15 Haziran’dan itibaren hafif budama yapılarak, gövde açılmalı ve güneş ışınlarının girmesi sağlanmalıdır. Ayrıca yine 15 Haziran’dan itibaren gövdeye derin olmayan çizikler atılmalıdır. Aşırı çizikler bitkinin erken yaşlanmasına sebep olur. Gövde uygun bir şekilde çizildiğinde, reçine kıvamında bir sıvı akar. Bu madde pıhtılaştığında sakız elde edilir. Başlangıçta donuk yeşil renkte olan sakız reçinesi, daha sonra sarı renk alır. Çizim öncesi ağacın dip kısmı temizlenir ve zemin, kireçli beyaz toprakla örtülür. Beyaz zemine dökülen sakız damlaları, elle ya da süpürgeyle toplanır. Çiziklerdeki donmuş reçineyse özel spatulayla hasat edilir. Hasat edilen sakız, toz, toprak, taş gibi yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra sakızlar, içine sabun tozu konmuş olan soğuk suda çalkalanır. Temiz suda durulanarak, bez üzerinde kurutulur.
ÜRETİM
Tohum, çelik ya da aşı yoluyla üretebilirsiniz. Sakız ağacı dikildikten 7-8 yıl sonra ürün vermeye başlar.
ÇİÇEKLERİ
Nisan-mayıs ayları arasında, yeşil renkte çiçekler açar. 1-3 metre yüksekliğinde, sık dallı, çalı görünüşündedir ve kışın yapraklarını dökmez.