ashli
Bayan Üye
...Saka Kuşunun Takvimi...
(İtalyan Masalı)
"Çabuk,çabuk"diye bağırdı yavrukuş yaşlı serçeye.ébana bu ayı çabuk anlat,çünkü arkadaşım yaralandı.Ormana bir an önce geri dönmem gerek."
Yaşlı ve bile serçe bu ayın adının Ekim olduğunu,Ekim ayının sonbaharın ikinci ayı olduğunu söyledi.Yavrukuş da hemen ormana,avcının ateş ettiği sırada yanındaki daldan yere düşen kuşun yanına döndü.
Bu serçe kuşu, avcı ateş ettiğinde fişekten çıkan saçmalardan biriyle yaralanmıştı.Avcının asıl hedefi bıldırcınlardı elbet,ama uçuşan saçmalardan biri de tesadüfen serçe kuşuna isabet etmişti.Yavru kuş,kanatları zor hareket eden arkadaşına yardım etti.Onun ormanın kıyısında bulduğu bir ağaç kovuğuna yerleştirdi.Hergün ona yiyecek taşıdı,besledi.Cicelle,adlı bu serçe tam iki yaşındaydı.Kendisinden büyüktü.
Birkaç gün sonra Cicelleiyileşti.Artık beraber çıkıp dolaşabiliyorlardı.Çok iyi dost oldular,birbirlerini sevdiler.
Cicelle'nin ailesi,artık güneye göç ettiğğinden ikisi birlikte yaşamaya karar verdiler.
Bu arada sonbahar hızla yerleşiyordu ormana: Dallardaki yapraklar sararıp kahverengileşiyor,sonra bu renk cümbüşüsoğuk rüzgarların etkisiyle dallardan kopup ormana uçuşuyordu.Yaprakları dökülen ağaçların çıplak dalları göğe yükseliyordu.Ağaçların altında ise kahverengi hakim olduğu bir halı oluşuyordu sanki.
Kuzeyden son göçmen kuşlar da geliyordu.Oralarda kış hüküm sürüyor olsa gerekti.
Ama Ekim ayı sadece soğukları ve hırçın rüzgarları değil,açık ve güneşli günleri de getiriyordu bazen.Böylesi günlerde benzi iyice soluklaşan güneş giderek uykuya dalan ormana vedalaşıyor gibiydi.
Avcı ve çocuk bir daha görünmediler ormanda.
İki saka kuşu ise ağaçların diplerinde biriken yapraklar arasında eşelenmeye bayılıyorlardı Börtü böcek topluyorlar,lezzetli salyangoz arıyorlardı.Bir gün ağacın arkasından beyaz lekeli,hiç görmedikleri bir hayvan çıktı.
Yavrukuş kaçmaya çoktan hazırdı,ama cicelle yabancı hayvana direndi:
"Kimsin sen yanabcı!Seni hiç buralarda görmedik!"
"Aman beni tanımadınız mı?Bense sizden korktum"dedi tir tir titreyerek."Ben beyaz tavşanım.Buralarda nedenböyle hoplayıp zıplarsınız?Sizin gürültünüzü duyunca tilki geliyor sandım.Az kalsın yüreğime inecekti."
"Yalan söylüyorsun "diye haykırdı Yavrukuş."Beyaz tavşan benim arkadaşımdır.Ben onu tanırım.O yazın gri,kışın beyazdır.Sen ise ne grisin nede beyaz!"
"Çünkü şimdi ne yaz var nede kış!"dedi tavşan."Bu nedenle de korkuyorum.Daha kar yağmadıama benimkürkümde beyaz lekeler belirmeye başladı bile.Toprak kara,yapraklar kahverengi ve ben beyazlaşmaya başladım.Herkes farkedecek diye aklım çıkıyor!Ne kadar sessiz olursam olayım,bu kuru yapraklar ayaklarımın altında çıtırdıyor!"
"Gördünmü ne kadar korkuyor zavallı"dedi Cicelle Yavrukuş'a."Bu tavşandan bize zarar gelmez."
Tavşan gözden kaybolmuştu bile.