Sağlıklı Sebze ve Meyve Rehberi

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Sağlıklı Sebze ve Meyve Rehberi
Günümüzde hemen hemen tüm marketlerde ambalajlanmış şekilde satılan ve "biyolojik" ibaresini taşıyan sebze ve meyveler de mevcut. Bunlar tamamen doğal gübre kullanılarak doğal şartlarda üretilen ürünler. Ancak bu doğal şartların sağlanması için pek çok kıstas var...

Temizlerken

* Hijyeninden emin değilseniz çiğ sebze ve meyveleri yemekten kaçınmalısınız. Özellikle sıcak ülkelerde dikkatli olmanızda yarar var.
* Sebze ve meyveler derin bir kapta bol su içinde yıkanmalı. Ancak yüzeylerinin yıpranmamasına dikkat edilmeli.
* Yıkama işlemi esnasında gerekiyorsa bazı sebzelerde kalan toprak artıklarını bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
* Sebzeleri ve kalın kabuklu meyveleri ilk yıkamadan sonra 20 dakika limonlu ya da sirkeli suda bekletmeniz iyi bir hijyen sağlar.
* Sebzeleri ve meyveleri su içinde kesmeniz besin değerlerinin kayba uğramasını engeller.



Saklarken
* Aslında sebze ve meyveleri buzdolabına kaldırmadan hemen önce tüketmek en mükemmeli!
* İçerdikleri vitamin ve mineralleri kaybetmemeleri için tüm sebze ve meyveleri bir bütün olarak saklamalıyız; parçalara bölerek değil.
* Sebze ve meyvelerin derin dondurucuya konmaları son derece sağlıksız. Çünkü özel yöntemlerle dondurulmadıkları zaman vitamin kaybı yaşanıyor.
* Tüm sebze ve meyveler kullanımdan hemen önce yıkanmalı alışverişten döndükten ve kullanmadan saatler önce değil.
* Yapraklı sebzeler ve üzüm çilek gibi meyveler bir kese kağıdına sarılarak buzdolabının çekmecelerinde saklanmalı. Hava geçirmez kaplar da yine uzun süre saklamayı sağlayan alternatif bir yöntem.
* Sebze ve meyveler saklanırken metalle temas etmemelerine özen gösterilmeli.
* Kabuğu soyulacak olan sebze ve meyveler bile iyice yıkanmalı çünkü soyma işlemi sırasında kabuktaki toksik maddeler yenilen kısma bulaşabilir.



Pişirirken ve Yerken
* Sebzeleri pişirirken izlenebilecek en iyi yöntem buharda pişirmek. Sebzeler buharda piştiklerinde içerdikleri zengin vitamin ve mineralleri suda kaybetmiyor ve özlerinde tutuyorlar.
* Sebzeleri ağzı sıkıca kapalı bir tencerenin içinde haşlamak da vitamin değerini koruyor. Ancak sebzeleri tencereye su soğukken değil tam kaynamak üzereyken atmak gerek.


* Tam anlamıyla pişmemiş ve hala sert görünümlü sebzeler daha besleyicidir. Pişirme süresi uzadıkça vitamin kaybı oranı da yüzde 80'lere kadar çıkar
* Meyveler suda pişirilecekse süre 5-10; buharda pişirilecekse 20; düdüklü tenceredeyse 8 dakikayı geçmemeli.
* Komposto yapılırken önce su ve şeker kaynatılıp meyveler en son ilave edilmeli.
* Ülseri olanlar ve şeker hastaları kesinlikle aç karnına meyve tüketmemeli. Aslında bu durumda olanlar için en uygunu meyveleri komposto olarak yemeleridir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst