Şafilik Mezhebi Hakkında Bilgiler

Debresif

Bayan Üye
Şafilik Mezhebi

Şafii mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiilik bir İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi..

İmam-ı Şafii'nin (Hicri 150 (M.S. 767) Gazze - Hicri 204 (M.S. 820) Kahire) kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Şafii Mezhebi denir. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan amellerini yani ibadet ve işlerini bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Şafii denir. Şafiilik olarak da anılır. Şafii mezhebi dört sünni fıkıh mezhebinden birisidir.

Şafii mezhebi Türkiye ve diğer yakın ülkelerde yaygındır ve Sünni bir mezhepdir. Şafii mezhebinin kurucusu İmam-ı şafii Maliki ve Hanefi mezheplerinin usulleri yayılmaya başladığı ilk zamanlarda yetişti. Bu yüzden İmam-ı şafii mezheplerin yollarını izleme fırsatı buldu. Ve onlardan farklı bir usul takip etti. Fıkhın usulleri ile ilgili ilk eser olan "ER-RİSALE" isimli kitabı yazdı. Zaman içerisinde fakihler onun etrafında toplandılar ve onun geliştirdikleri usullere göre fetva verdiler.

Böylece şafii mezhebi doğdu.

Şafii mezhebine bağlı bilginlerden bazıları

Hadis bilginlerinden İmam Nesâi kelam (akaid) bilginlerinden Eşari İmam-ı Maverdi İmam Nevevi İmam-ül-Haremeyn Abdülmelik bin Abdullah Gazali İbn Hacer Kaffal-ı Kebir İbni Subki İmam-ı Suyuti v.b.

İmam Nesâi'nin "Sünen"i meşhurdur Eşari Ehl-i sünnetin itikaddaki iki im******* birisidir. Hocalarının zinciri İmam-ı Şafii'ye ulaşmaktadır.
 
---> Şafilik Mezhebi Hakkında Bilgiler

Şafii mezhebinin en büyük İmamlarından birisi İmam Hacer'dir. Hem diğer mezheplerde hem kendi mezhebinde verdiği bir fetvanın üzerine fetva veren görülmemiştir. Muhteşem bir zeka ve akla sahiptir. Tahlil ve tevil'i en üst seviyededir. Çok ahlaklı ve ileri görüşlüdür.

İmam Şafii k.s Çocukken bir medreseye gidermiş. Çok kere dersleri kafası almıyormuş. Dikkatini toplayamıyormuş, bu sebepten ötürü Hocasına durumu açıklamış ve ben anlıyamıyorum ve yapamıyorum bari yalnız yaşayan anacığıma hizmetle vaktimi geçireyimde sevap işlemiş olalım demiş. Hocasıda peki evledım serbestsin demiş. Yolda bir kayanın gölgesine sığınan küçük Muhammed İdris, kayanın tepesinden damla damla akan suyun taşı ne derece deldiğini farkedince aklında şimşekler çakar ve der ki: Bu damla damla akan su kayayı nasılda delmiş.. Öleyse bende sabretmeli ve öğrenmek için gayret göstermeliyim... bunun sonucunda İslam alemi İmam Şafii gibi bir fakih ile tanışır. Kendisi Zamanının büyük mürşidlerinden ayrıca ders almıştır. Bazen fakih arkadaşları O'nu eleştirir ve Koskoca İmam, İnsanların çeşitli bölgeden gelip karşısında ilim için diz çöktükleri imam, bir çobanın karşısında diz çöker ve O'ndan soru soruyormuş derlerdi. Daha sonraları Ahmed bin Hanbel'in ısrarı züerine Bu çoban'ın yanına giderler ve İmam hanbel soru sormak istediğini söylediğinde İmam Şafii sormaması için sıkıştırır. Sorulan soru üzerine büyük mutasavvıf olan çobandan aldıkları cevap karşısında İmam hanbel şaşkın ve vecd halinde geri döner. Bundan sonra Haris Muhasibi ile tanışır ve eskiden Sufileri kötülerken Oğluna Sufilerle birlikte olması gerektiğini, Allah'ı onların en iyi bildiğini vasiyet etmiştir.

Teşekkür ederiz çok faydalı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst