Saç Tellerine Dair Bazı İlginç Bilgiler

meridyen2

Kayıtlı Üye
Saç Tellerine Dair Bazı İlginç Bilgiler

Dış dünyayı tanımamıza yardımcı olan duyu organlarımızın ve en önemlisi vücudumuzun kumanda merkezi olan beynimizin bulunduğu başımız, hem onu koruyan, hem de bize son derece estetik bir görünüm kazandıran saçlarla kaplıdır. Oldukça hızlı uzama özelliğine sahip olan saçlarımızın miktarı, kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 100 bindir. İşte bu 100 bin saç telinden tek bir tanesi incelendiğinde, Yüce Allah’ın kusursuz yaratma sanatını ortaya koyan çok sayıda hikmetli detayla karşılaşırız.

Saç Tellerimiz Hakkında Önemli Detaylar

Saçlarımız Düzenli Olarak Dökülmesine Rağmen Neden Saçsız Kalmayız?

Saçın, büyüme hızı günde ortalama 0,3 mm ile 0,4 mm'dir. Her saç telinin büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir saç teli büyürken diğeri dökülebilir. Saç tellerinin bu farklı büyüme ve dökülme özellikleri saçsız kalmamızı engeller.

Saçlarımızın İçinde Büyüdüğü Yapıdaki Detaylar Nelerdir?

Saçın içinde büyüdüğü yapıya folikül adı verilir. Folikül, yağ üreterek deriyi ve saçı yağlandıran gözenekli yapı ve bu gözenekli yapının dışında görülen kısımlardaki özel kaslardan oluşan oldukça detaylı bir sisteme sahiptir. Ayrıca bizim için saç üreten bu foliküller, hayatımız boyunca birden çok tipte saç üretme kapasitesine sahiptir.

Yaşlanınca Neden Çoğu İnsanın Saçları İncelir Ya Da Azalır?

Çünkü yaşlanma ile birlikte bazı kalıcı saç üreten foliküller bu saçları görünmeyen vellus tüylerle değiştirirler. Yani aslında yaşlanınca saçlarımızı kaybetmeyiz sadece saçlarımız küçülür ve incelir.

Hücrelerden Oluşmasına Rağmen Neden Saçlarımız Kesildiği Zaman Acı Hissetmeyiz?

Saçlar yukarıda söz ettiğimiz gibi folikül denen tüp benzeri bir gözenekten çıkarlar. Saç, folikülün içindeki canlı hücrelerde oluşur. Bu hassas canlı hücreler sonradan saç dediğimiz güçlü telleri oluşturmak için ölürler. İşte bu nedenle saçlarımız kesilirken acı hissetmeyiz. Kuşkusuz saçın ölü hücrelerden oluşması büyük bir nimettir. Çünkü saç tellerimiz eğer canlı hücrelerden oluşsaydı her saç kesimi zor ve acı verici olacaktı. Saç tellerimizde bulunan bu özelliğin bir diğer mucizevi yanı ise canlı saç hücrelerinin bizim acı çekmememiz için ölmeleridir. Açıktır ki aklı ve şuuru olmayan bir hücrenin kendi kendini öldürmeye karar vermesi imkansızdır. Buradaki kusursuz detay, Yüce Allah’ın üstün aklının eserlerinden yalnızca biridir.

Saçlarımızın Uzaması Sırasında Hangi Mucizeler Yaşanır?

Büyüme…
Saç her gün folikülün dibinden metal bir paranın onda üçü kalınlığında uzar. Kuşkusuz burada hassas bir ayar söz konusudur. Görmeyen, düşünemeyen ve matematik bilgisi olmayan hücreler, her gün belirli bir ölçü ile büyümektedirler. Bu elbette Yüce Allah’ın yaratma sanatıdır.

Durma…

Saç veya tüy her folikül içinde belli bir uzunluğa kadar uzar ve sonra kısa bir süreliğine durur.

Yeni Oluşum…

Saç ve tüy folikülünde yeni bir saç oluşmaya başladığı zaman büyümesi durmuş olan saç veya tüy folikülden çıkar ve arkadan yeni saç gelmeye başlar.

Saç Epidermisinin (Üst Deri, Ölü Deri) İşlevi Nedir?

Her saçın mikroskop altındaki görüntüsü, en üstte, üst üste binmiş çatı kiremitlerine benzeyen epidermis adı verilen ölü hücre tabakalarından oluşur. Bu ölü tabaka saçın birbirine dolaşıp düğümlenmesine engel olur. Eğer saça yuvarlaklığını kazandıran epidermis tabakası olmasaydı saçlarımız hiçbir zaman düzgün durmayacak daima birbirine dolanarak karışacaktı.

Epidermisin bir başka yararlı işlevi -belki de en önemli olanı– ise saçı folikülün içine kilitlemesidir.

Eğer Saçımız Folikül İçine Kilitlenmezse Ne Olur?

Eğer bu kilitlenme işlemi olmasaydı saçlarımız hiçbir zaman uzamazlar hatta yerlerinde duramaz ve dökülürlerdi. Bu durum ise beyin gibi önemli bir organımızın yer aldığı başımızın sıcak güneş ışınları veya soğuk hava koşullarında korumasız kalması anlamına gelirdi.

Bu Kilitlenme Nasıl Gerçekleşir?

Saç folikülünün en iç tabakasını çevreleyen ölü deri hücreleri, saç gövdesinin etrafındaki ölü hücrelerle birbirlerine geçerler. Bu iki ölü hücrenin birbirine geçmesi sonucu saç, folikülün bir parçası çıkacak şekilde koparılmadıkça düşmez. Fakat böyle olsa da zarar gören folikülün yerine hemen yenisi üretilir ve yeni saç üretim döngüsü başlar. Bu durum, saçlarımız büyük bir zorlanma ile koparılsa bile yerine yenilerinin geleceği ve hiçbir zaman saçsız kalmayacağımız anlamına gelir.

Saç Kilitlenmişse Uzadıkça Kökten Dışarı Nasıl Çıkar?

İşte bu noktada olağanüstü bir yaratılış mucizesi daha gerçekleşir. Saç folikülü desmozom adı verilen binlerce küçük düğme ile çevrilidir. Aynı dokuya ait hücreler arasında bulunan ve doku bütünlüğünün sağlanması açısından oldukça önemli bir yere sahip olan bu küçük düğmeler, saçın kontrollü şekilde çıkmasına izin verecek şekilde tam bir düzenle hızlıca iliklenir ve çözülür. Bu kilit tam gerektiği anda saç deriden çıkmadan önce, özel enzimler sayesinde açılır.

Allah Her Detayda Kendi Yüceliğini ve Kudretini Gösterir

Saçlarımız Yüce Allah’ın üstün aklının, detay ve estetik sanatının, benzersiz yaratmasının delillerindendir. Her biri Yüce Allah’ın ilhamıyla kendi işlevlerini yerine getirmek için yaratılmışlardır. Varlıkları, şekilleri, renkleri, uzamaları, dökülmeleri hepsi Rabbimiz’in hikmetle yarattığı nimetlerdendir. Yoktan var eden, her şeyi dilediği gibi takdir eden ve onları her an dilediği gibi yaratmaya kadir olan Yüce Allah için kuşkusuz bu son derece kolaydır. Rabbimiz kusursuz yaratmasıyla ilgili olarak bir ayette şöyle buyurmaktadır:

“Bu, Allah'ın yaratmasıdır. Şu halde, O'nun dışında olanların yarattıklarını bana gösterin. Hayır, zulmedenler, açıkça bir sapıklık içindedirler.” (Lokman Suresi, 11)

Gözü toz ve yabancı maddelerden koruyan kirpiklerimiz ve güneş ışınlarını kırarak gözün içine yansımasını engelleyen kaşlarımız, koptukları veya kesildikleri zaman tekrar uzar. Ancak saçlarımızın aksine kirpiklerimiz de kaşlarımız da eski boyutuna geldiğinde bu uzama durur. Çünkü bu iki önemli yapı da Allah tarafından en ideal uzunlukta duracak şekilde yaratılmıştır.

Hayvanların Tüyleri Neden Bizim Saçlarımız Gibi Uzamaz?

İnsanlar yaşamları boyunca birçok kez saçlarını kestirmek zorunda kalırken birçok hayvanın tüyleri hem mükemmel şekilde taranmış gibi dümdüzdür, hem de düzenli olarak kesilmiş gibi hep aynı uzunluktadır. Peki hayvan tüylerindeki bu benzersiz organizasyon nasıl gerçekleşir? Bunun nedeni tüylerin periyodik olarak ve oldukça uzun bir zaman diliminde uzamasıdır. Tüyler belli bir uzunluğa ulaştığında alttan yeni bir tüy çıkmaya başlar, alttaki tüy uzadığında ise üstteki tüy dökülür böylece tüyler hep belli bir boyda kalırlar.
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst