Saç Telinden Örümcek İpeğine

meridyen2

Kayıtlı Üye
Saç Telinden Örümcek İpeğine


Keratin saç tellerinin parlak olmasını nasıl sağlar?


Saç kremi kullandıktan sonra saç tellerinin birbirlerine karışmadan kolayca açılması keratinin hangi özelliğinden kaynaklanır?


Tırnak, kuş tüyü, deri, ipek, yün gibi birbirinden çok farklı maddelerin yapıtaşı olan keratinin, en önemli özelliği nedir?

Evrenin her parçasında, en küçük bir zerresinde bile Rabbimiz’in ilmini sergileyen muazzam bir yaratılış vardır. Bizler, her yanı moleküllerin birleşiminden meydana gelmiş bir dünyanın içinde yaşıyoruz. Bazı moleküller kokudan ve tattan sorumludurlar. Bazıları havada uçar, bazıları vücudumuzu, bazıları da suyun derinliklerindeki ihtişamlı güzellikleri meydana getirirler. Kısacası yaşantımızdaki herşey moleküldür. İnsan yaşamının her yerini kuşatan bu moleküllerden bir tanesi de, birbirinden tamamen farklı yapıları oluşturan ve özellikle koruyucu özelliğiyle ön plana çıkan keratindir.

Keratin Molekülünün Saç Teline Verdiği Özellikler

Saçlarınız, birbirine sülfür köprüleri ile bağlanmış keratin moleküllerinden oluşur. Saçınızdaki herhangi bir değişiklik sırasında aradaki bu sülfür bağları kırılır. Örneğin saçın çeşitli işlemler ile dalgalandırılması, bu gözle görülmeyen molekül bağlarının değişikliğe uğramasından ibarettir.

Saçlarınızın esnek olmasının nedeni, keratini meydana getiren hidrojen bağlarıdır. Esnek hidrojen bağlarının sağladığı bu özellik nedeniyle saçlar hareket eder ve kolay kolay kopmaz. Bir de bunun tersini düşünelim. Eğer keratin molekülü farklı bir kimyasal bağ ile bağlansaydı, şekil alan, rahat hareket edebilen saçlarımız yerine kitlevi ve son derece sert saçlara sahip olurduk. Ancak hidrojen bağları sayesinde hiçbir zaman böyle bir durum söz konusu olmaz.

Saçın parlaklığı da, saçın ışığı yansıtabilme yeteneğidir. Bazı saç ilaçları ve şampuanlar, keratin moleküllerindeki hidrojen iyonlarını çıkararak bunların elektrik yük dağılımlarını değiştirirler. Bunun sonucunda keratin molekülleri ve mikrofibril tutamları daha sıkı yapışırlar ve ışığı daha iyi yansıtma özelliği kazanırlar. Söz konusu malzemeler kullanıldıktan sonra saçın daha fazla parlamasının nedeni moleküllerde meydana gelen bu küçük değişikliktir.

Saç kremi kullanımı ardından saçların daha rahat açılması da moleküler seviyede meydana gelen çeşitli değişikliklerin sonucudur. Saç kremlerinde iyonik maddeler bulunur ve bunlar keratin liflerine bağlanarak elektrik yüklerini etkilerler. Bu durum, birbirlerine yaklaşıyor gibi görünen saç tellerinin arasındaki itici gücü arttırır. Saç telleri birbirlerinden uzaklaştıklarından birbirlerine dolaşıp kırılmaları zorlaşır.

Keratin Her Yerde

Keratin molekülü, bedenimizde, canlılarda ve günlük hayatta kullandığımız eşyalarda da çok çeşitli şekillerde bulunmaktadır. Bunlara verilebilecek bazı örnekler şunlardır:

Pençe ve Tırnaklar

Pençeler ve tırnaklar keratinden oluşurlar. Fakat bunlar daha fazla sülfür köprüsü ile çaprazlama bağlıdırlar. Bu çaprazlama bağ, keratinin daha fazla işlenmiş olduğunu gösterir. Bu durumda meydana gelen molekül daha kuvvetlenir ve sertleşir. Tırnak ve pençelerin sert olmasının nedeni budur.

İpek

İpek de keratin moleküllerinden oluşur. Pek çok böcek tarafından salgılanan ve katılaşmış bir sıvı olan ipeği oluşturan keratin molekülleri, diğer maddelerdekinin aksine bir sarmal biçiminde değillerdir. Bunun yerine birbirlerinin üzerine yığılarak bağlanmış sert amino asit levhaları oluştururlar. İpeğin yüzeyine dokunduğumuzda bu pürüzsüz, düz yapıyı hissedebiliriz.

Deri

Deriyi koruyan madde keratindir. Derinin ne kadar korunaklı ve özel bir malzeme olduğu bilinmektedir. Keratin, kendine has moleküler yapısı ile deriyi dış etkilere karşı korunaklı bir hale getirir, derinin yapısını özel bir şekilde belirler. Bir örnek vermek gerekirse derinin gözenekli yapısı insanın hayatta kalabilmesi için son derece önemlidir. Bu gözenekli yapının olmaması durumunda vücuttaki fazla ısı ve suyun dışarı çıkması mümkün olmaz ve insan ateşlenerek ölür. Keratin bu gözenekli yapının temelini oluşturur. Sürekli olarak dışarıdaki ortamla ve çeşitli zararlı mikroorganizmalarla muhatap olan deri, bütün bunlara karşı koyabilecek yapıyı keratin sayesinde kazanmıştır.

Örümcek İpliği

Bilim adamlarına göre örümcek ipliği yeryüzündeki en sağlam malzemelerden biridir. Örümcek ipliğini bu kadar üstün yapan ipeğin kimyasal yapısında ve üretim merkezinde gizlidir. Örümcek ipliklerinin hammaddesi, örgülü helezonik aminoasit zincirlerinden oluşan "keratin" adlı proteindir. Keratinin esnek hidrojen bağlarıyla bağlanmış aminoasitlerden oluşuyor olması, örümcek ipliğine çok sağlam bir esneklik kazandırır. Bu esneklik, Amerika'nın ünlü bilim dergilerinden Science News'da şöyle bir benzetme ile tarif edilmektedir:

"Örümcek ipliğinden oluşmuş insan ölçülerinde balık ağına benzer bir ağ, bir yolcu uçağını yakalayabilir."

Keratin çeşitli özelliklerinden dolayı oldukça farklı yerlerde kullanılabilmekte, birbiriyle ilgisiz pek çok malzemenin ana maddesini oluşturmaktadır. Örneğin, deri ile tırnak birbirlerinden farklı maddelerdir. Yün ise apayrıdır. Ama hepsi keratinden oluşmuştur ve hepsi keratinin kendine has özellikleri nedeni ile çeşitli nitelikler edinirler. Örneğin saçın ve derinin esnek olması önemlidir. Ama tırnaklar sert olmalıdır. İpeğin pürüzsüz bir görünüm verebilmesi için yapısının düz olması gerekmektedir. İşte hepsinin bu birbirinden farklı özelliklere sahip olmasına vesile olan keratin molekülüdür.

Kuş Tüyleri

Kuşların kolayca uçabilmeleri için kanatlarının mümkün olduğunca hafif olmaları gerekir. Tüyler de bu ihtiyaçlarına en uygun olacak maddeden yaratılmışlardır. Bu madde 'keratin proteinleri'dir. Kuşların tüylerini meydana getiren bu hayati madde aslında bir nevi atıktır. Bu atık derinin alt tabakalarında ölen yaşlı hücrelerden oluşmaktadır. Ölü hücreler yerlerini genç hücrelere terk ederler. Böylece besin ve oksijen kaynaklarından uzaklaşarak sert ve dayanıklı keratin maddesini oluştururlar.

Keratin, kuş tüylerindeki açıklı-koyulu renklerin oluşmasında da etkilidir. Örneğin bir tavus kuşunun tüyündeki görüş açısına göre değişen göz alıcı renkler, ince-film adı verilen optik (görme ve gözle ilgili) bir etki sayesinde ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu ince-film etkisi, üç keratin tabakada aynı anda gerçekleşir ve ortaya değişik renkler çıkar.

Keratin tabakaların belli bir rengi üretmesi, ancak son derece ince olmaları sayesinde mümkün olur. Keratin tabakaların kalınlığı, milimetrenin sadece yirmi binde biri kadardır ve bu, en parlak rengi üretmede 'optimal' kalınlıktır. Çünkü tabaka kalınlığı, gözle görülebilir ışığın dalga boyunu geçmemelidir.

Tukanların Gagaları

Ekvatora yakın bölgelerde yer alan yağmur ormanlarında yaşayan tukanların en dikkat çekici özellikleri, vücutlarına oranla hayli büyük olan parlak renkteki gagalarıdır. Yağmur ormanlarında yaşayan tukanların gagaları, yenmesi oldukça zor olan meyveleri dahi kolaylıkla yiyebilecekleri kadar güçlü bir yapıda yaratılmıştır. Bu denli büyük ve güçlü bir gaganın ağır olabileceği düşünülse de durum böyle değildir. Bu gagaların en önemli özelliği, çok güçlü olmalarına rağmen şaşırtıcı derecede hafif olmalarıdır. (Our Amazing World Of Nature, Its Marvels & Mysteries Reader’s Digest, s. 187) Bunun nedeni ise tukanların rengarenk yaratılmış olan gagalarının büyük oranda keratin maddesinden meydana gelmesidir.

Keratinin esnek hidrojen bağlarıyla bağlanmış amino asitlerden oluşması, maddelere çok sağlam bir esneklik kazandırır. Bu nedenle tukanların gagalarının uzunluğu 20 cm’yi bulmasına rağmen içerdiği keratinin esnekliği sayesinde, hareket kabiliyetleri oldukça fazladır.

Bizim vücudumuzda farklı bir görünüme ve yapıya sahip olan keratin molekülü, kuşların vücudunda bambaşka bir yaratılıştadır. Kuş tüylerindeki keratin maddesi hiçbir zaman şaşırıp tüy yerine insan vücudundaki gibi saça veya tırnağa dönüşmez. Gerçekten de her madde ihtiyaç duyulan yerde yine ihtiyaca göre şekillenir. Buna karar veren göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hakimi olan Yüce Allah’tır.

Keratin Molekülü Yüce Allah’ın Detayda Yarattığı Bir Mucizedir

Allah, çeşitli özellikler vererek molekülleri üstün bir sanat ve ilimle yaratmıştır. Aynı keratin molekülünün, deriyi dış etkilere karşı koruması, ipeğin yüzeyindeki pürüzsüz yapıyı sağlaması, saça esneklik vermesi, saçı dış etkilere karşı koruması ve aynı zamanda da tırnak ve pençelerin sert olmasını sağlayabilmesi gözle görülmeyen atomlarda Allah'ın sergilediği büyük bir mucizedir. Allah, yeryüzünü yoktan yaratmış ve tüm kainatta hayranlık uyandırıcı bir sanat sergilemiştir.

Keratin, doğada kendi işlevini yerine getirmek için Yüce Rabbimiz'in yarattığı ayette bildirildiği gibi genelleme yaparak dahi sayamayacağımız nimetlerden sadece bir tanesidir. (Nahl Suresi, 18) Bir molekülün böyle mükemmel bir sisteme sahip olması canlılığın tesadüfen meydana gelmiş olmasının imkansızlığını tek başına kanıtlamaktadır. Çevremizde gördüğümüz veya göremediğimiz tüm detaylarda yaratılışın apaçık izleri vardır. Kuşkusuz bunların tümünün varlığı her şeyin Yaratıcısı olan Allah'a aittir. Allah'ın kusursuz yaratmasıyla ilgili olarak bir ayette şöyle buyrulmaktadır:

"Bu, Allah'ın yaratmasıdır. Şu halde, O'nun dışında olanların yarattıklarını bana gösterin. Hayır, zulmedenler, açıkça bir sapıklık içindedirler." (Lokman Suresi, 11)
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst