Saç Hastalıkları

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Kıl yapımı fetal hayatın 3. ayında başlar ve giderek tüm vücut medullasız, uzun lanügo tüyleri ile kaplanır. Bunlar 8. fetal ayda dökülürler ve yerlerini kısa lanügo tüyler alır. Saçlı deri dışında bulunan bu tüyler ise hayatın 3. veya 4. aylarında dökülürler. Lanugo tüyleri bundan sonra normal şartlarda görülmez. İki tip kıl bunun yerini alır; vellus ve terminal kıllar.

Vellus kılları (ayva tüyü) renksiz, ince, 2 cm den kısa medullasız kıllardır. Terminal kıllar ise koyu renkli (kişiye özgü), kalın, uzun ve medullalı kıllardır. Bu iki kıl tipinin ara formlarına da sıkça rastlanılır. Kılların vellustan terminale dönüşümleri 2. yaştan sonra artış gösterir. Aksiller ve pubik kıllanma hem kadın, hem de erkeklerde androjenlere bağımlı (seksüel kıllar) dır. Erkeklerde ayrıca sakal, dış kulak yolu ve bir kısım vücut kılları da androjenlere bağımlıdır. Kaşlar ve kirpikler ise non seksüel kıllardır. Kafkas ırkında cm2’ye düşen kıl yoğunluğu; doğumda ortalama 1200 civarında iken, 20-30 yaşlarında 600 dolayına iner. Bir kişideki kıl folliküllerinin sayısı ve dağılımı genetik olarak belirlenmiştir. Saç büyümesi yaklaşık 3 günde 1 mm’dir. Günde dökülen saç mikdarı ise en çok 100 dolayındadır.

Her kıl folliküli oluşumundan başlayarak; büyüme (anagen), geçiş (katagen) ve dinlenme (telogen) safhalarından geçer, bir taraftan da tekrar büyüme şeklinde aynı süreç devam eder gider. Anagen devre; kıl folliküllerinin aktif dönemidir. Saçlı deride ortalama süresi 3 yıl veya daha fazladır. Katagen devre; anagen devrenin bitimi ile dinlenme devresinin (telogen) başlaması arasındaki geçiş devresidir. Matriksteki mitozun durması, melanositlerin dendritlerini çekmesi ve sonunda follikülin kısalması ile kendini gösterir. Birkaç gün içinde tamamlanır. Telogen devre; bulbus depigmente durumda ve dermal papilla yukarı çekilmiş haldedir. Süresi 3 ay kadardır. Sonunda anagen devrenin yeni kıl yapımı başlar.

İnsanlarda kılların önemli fonksiyonu çok hafif dokunmaları bile alabilen bir duyu organı olması özelliğidir. Bunun yanı sıra saçlar güneş yanığına karşı koruyucudur ve ayrıca sıcak ve soğuğa karşı belki de izolasyon görevi görmektedir. Fakat en önemli özelliği kozmetik yönüdür. Saçlardaki sayı, renk, yapı ve dağılım değişiklikleri önemli olabilir. Saçhastalıkları sıklıkla tırnak ve diğer deri hastalıkları ile birliktedir. Bu yüzden saç hastalığı olanlar tırnaklar da dahil olmak üzere, tam bir dermatolojik muayeneden geçirilmelidir.

Saç hastalıkları denince akla ilk gelen saçdökülmeleridir. Saçların dökülmesine efluvium veya defluvium, bunun sonucu oluşan duruma da alopesi (kellik) adı verilir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst