ashli
Bayan Üye
Kadınların vazgeçilmezlerinden olan makyaj ürünlerinin insan sağlığını tehlikeye atabilecek derecede kimyasal maddeler içerdiğini ortaya koyan rapor “Environmental Defense Fund” (Çevre Koruma Vakfı) tarafından yayınlandı. Kozmetik ürünlerinde arsenik ve nikel gibi çok sayıda kimyasal madde bulunduğu açıklandı.
Raporda aralarında dünyaca ünlü markaların da bulunduğu firmaların zehirli kimyasal maddeler kullandığı belirlendi. İçinde pudra, allık, rimel, far, göz kalemi parlatıcı ve rujun da bulunduğu 49 ürün testen geçirildi.
Ürünlerde sağlık riski oluşturan arsenik, kadmiyum, kurşun, civa, nikel ve selenyumun maddelerinin oranları araştırıldı. Sonuçta kozmetik ürünlerinde cıva dışındaki tüm diğer maddelerin bulunduğu tespit edildi.
Tüm ürünlerde nikele rastlanırken kurşun ikinci sırada yer aldı. Kozmetiklerde rastlanılan kimyasal ürünlerin saç dökülmesi, başağrısı, kusma, böbrek veya hafıza zorunları gibi pek çok ciddi rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekildi.
Daire, miktarın çok az olduğu, bu yüzden de tehdit oluşturmadığı görüşünde. Denisse Condetti, "Biraz tedirgin oldum açıkçası, ama rujlarımdan vazgeçecek kadar değil" şeklinde konuşuyor.
Amerika’da kozmetik ürünler yılda 50 milyar dolarlık bir pazar. Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi Bilimsel Araştırmalar Direktörü Halyna Breslawec, 600’ü aşkın firmayı temsil ediyor: "Rujlar sağlığa zararlı değil. Tüketiciler rujların tehlikeli olduğundan kaygı duymamalı."
Kurşun, yıllarca benzin, boya ve daha birçok üründe kullanıldı. Ancak kadın ve özellikle çocuk sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle kullanımı önemli ölçüde yasaklandı.
Halyna Breslawec’e hamile kadınların ruj kullanmaya devam edip edemeyecekleri soruldu. Breslawec, "Bu kişisel bir tercih. Ama size şunu söyleyebilirim, sağlığı tehdit etmeyecek kurşun miktarının belirlenmesine ilişkin tüm testler hamile ve emzikli kadınlar dikkate alınarak yapılıyor" dedi.
Ancak bu tür güvenceler, Çevre Çalışma Grubu Direktörü Jason Rano’yu ikna etmiş değil: "Kurşunun en azı bile tehlikelidir."
Amerika Çevre Koruma Dairesi, kurşunu tehlikeli maddeler arasında sayıyor, ancak kandaki kurşunun tehlike seviyesini belirlemiş değil.
Jason Rano, Internet’te veri tabanı oluşturduklarını, bu siteye girenlerin kullandıkları kişisel bakım ürünlerinin sağlıklı olup-olmadığını görebileceklerini söylüyor: "Veri tabanında 69 bin ürün var. Bunlardan bin 500 kadarı da farklı ruj marka ve türleri.
Her ne kadar kozmetik sanayii ruj imalatında değişikliğe gitmeyi düşünmese de, Çevre Çalışma Grubu, Kongre’ye, kozmetik ürünlerdeki zararlı kimyasalların tamamen yasaklaması için baskı yapacağını söylüyor.