ashli
Bayan Üye
Açıklama & Notlar
* Arzuya göre dereotu da eklenebilir.
İçindekiler
* 12 küçük ya da 6 büyük boy enginar
* Limon suyu (büyükçe bir limonun yarısının suyu ya da daha fazlası)
* 1 (cup) su bardağı zeytinyağı
İç Malzemesi :
* 3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz yaprağı
* 3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
* 3 diş sarımsak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarımsak yerine 4 adet taze soğan kullandım)
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* Taze öğütülmüş karabiber
* 1.5 limon, dilimlenmiş
Hazırlanışı
* Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı narinse sert dış kabuklarını soyun ve 3 cm yüksekliğinde bırakın. Eğer sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak iyice temizleyin.
* Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine atın.
* İçini hazırlarken limon haricindeki bütün malzemeyi karıştırın ve temizlenmiş enginarların içine sıkıştırarak koyun.
* Bütün enginarların yanyana sığacağı genişçe bir tencereye, doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde, içlerindeki malzeme pişerken dağılmaz.
* Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir miktar tuzu gezdirin.
* Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir (ben 40 dakika pişirdim).
* Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir. İdeali, tenceredeki yağın kremalize olduğu halidir.
* Soğuduktan sonra enginarları ters çevirip içindeki malzemeyi göstecek şekilde, dilimlenmiş limonla servis yapın.
* Sapları duruyorsa piştiği şekilde de servis yapabilirsiniz.