Roma batığında iki bin yıllık göz ilacı bulundu

Néppox

Kayıtlı Üye
Araştırmacılar, İtalya’da bulunan 2 bin yıllık bir Roma batığının kalıntılarında gerçekleştirdikleri yeni incelemede, göz ilacı olarak kullanıldığı düşünülen maddelere rastladı. Keşfin, antik dönemlerdeki tedavi yöntemlerinin anlaşılmasına katkıda bulunacağı ifade edildi.

011013_cinko.hlarge.jpg


İtalyan araştırmacılar, 1974 yılında Toskana bölgesinin Baratti Körfezi’nde bulunan Roma batığı ‘Relitto del Pozzino’ üzerinde yapılan araştırmalarda, şaşırtıcı bulgulara ulaştı. Gemide bulunan gri tabletlerde bulunan çinko ve balmumunun, göz ilacı olarak kullanılmış olabileceği düşünülüyor.

Baratti Körfezi’nde yatan batığın 15-18 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindeki gövdesine ait kalıntılar, yıllardır müzede tutuluyor. M.Ö 140 yılına ait olan geminin kalıntılarında yapılan yeni araştırmalar, altı tane, 4 santimetreye 1 santimetre ölçülerinde tabletin bulunmasını sağladı. Tabletlerin tümü bir büyük kalay kutu içinden çıktı.

Roma batığı, Romalıların M.Ö 3’üncü yüzyıl içinde fethettiği Etrüskan medeniyetinin antik Populonia kenti açıklarında bulunmuştu. Populonia, geminin battığı dönemde İtalya’nın kuzey ve güneye açılan ticararet noktaları için bir merkez görevi görüyordu. Batıkta, şarap dolu çömleklerin yanı sıra mürekkep şişeleri, kalay ve bronz sürahiler, Suriye ve Filistin’den getirilen cam çanaklar ve Efes kandilleri bulundu.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, “Bulunan kargo, geminin doğudan geldiğini ve muhtemelen Yunan kıyıları ve adalarından geçtiğini gösteriyor” ifadesi kullanıldı.

ANTİK MEDİKAL EŞYALAR
LiveScience sitesinin haberine göre, Roma ticaret gemisinde, çeşitli yüklerin yanı sıra medikal eşyaların da bulunması, yaralanma ve hastalıklara karşı gemide tedavi yapıldığına işaret etti. Bronz kaplar ve dokuya müdahale etmek için kullanılan demir eşyaların, kan almak ve acıyı bastırmak için kullanıldığı düşünülüyor.

Medikal özelliği bulunan tabletlerin kimyasal, mineralojik ve botanik bileşiğini inceleyen araştırmacılar, Relitto del Pozzino’da sıra dışı bilgiler elde ettiklerini ifade etti.

011013ancient-tabletskucuk.jpg


Tabletlerin, yüzde 80 inorganik madde içerdiği ve bu oranın yüzde 75’inin çinkodan geldiği anlaşıldı. M.S 1’inci yüzyılda yaşamış olan Romalı filozof ve yazar Büyük Plinius, çinkonun antik zamanlarda deriye ve göze müdahale edilirken ilaç olarak kullanıldığını belirtmişti.

Tabletlerde çinkonun yanı sıra nişasta, çamsakızı, balmumu ve bitki ile hayvanlardan elde edilmiş yağlar bulundu. Ayrıca, kesin olmasa da zeytinyağına ait izler elde edildi. Nişasta, Romalılar için kozmetik bir ürün olarak bilinirken, zeytinyağı parfüm ve ilaç üretiminde; çamsakızı ise antiseptik özelliği sayesinde yağı taze tutarak ve mikroplara karşı kullanılmasında işe yarıyordu.

GÖZ BAKIMINA İŞARET EDİYOR
Tabletler üzerinde yapılan botanik incelemede ise gram başında 1400 polen taneciği tespit edildi. Polenlerin, zeytin, buğday ve ısırgan otu ile kızılağaç gibi çeşitli bitki ve ağaçlardan geldiği anlaşıldı. Detaylı incelemede, polenlerin yüzde 60’ının bilinçli olarak değil, böcek ve arılar tarafından ilaç kutularına bulaştığı anlaşıldı.

Araştırmacılar, tabletler üzerinde keten lifi bulunduğunu ve bu maddenin tabletlerin alabileceği hasarı düşürmek için kullanıldığı belirtildi. Ayrıca,diğer maddelerden kaynaklanan veya biliçsizce konduğuna inanılan odun kömürü izine rastlandı.

LiveScience, Latincede ‘göz yıkama’yı temsil eden kelimenin, Yunancadan türeyen ‘collyrium’dan geldiğini ve bu kelimenin de ‘küçük yuvarlak somunlar’ anlamına geldiğini belirtti. Böylece, küçük medikal eşyalarla göz sağlığı arasında bir bağlantı olduğu ifade edildi.

010913shipwreck.jpg

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst