Rock Yıldızları Genç Ölüyorlarmış...

Rockßottom

Bayan Üye
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre Hızlı yaşa, genç öl' prensibini benimseyen rock yıldızları, 'sıradan' insanlara göre çok kısa yaşıyor. Bizim rockçılar ise ölüme fazla takılmadan düzene meydan okuyarak yaşayacaklarını söylüyor...

Aslı:
Ölüm bana hep soğuk ve korkutucu gelir. Genç olmaktan memnunum ama hayatın bana getirdiklerini görmeyi, bir gün yüzümde kırışıklarla dolaşmayı da istiyorum. Rockçıların genç öldüğüne katılmıyorum. Rockçılardan ziyade şöhreti ve parayı erken yakalayıp, bocalayan insanlardan söz edebiliriz. Uyuşturucu ve diğer zararlı alışkanlıklara gelince; bunlar maalesef birçok insanın başvurduğu şeyler. Bence intiharların ve talihsiz ölümlerin çoğu bu tür kötü alışkanlıkların sonucu gelişiyor.

Emre Aydın:
Hayat kimsenin bir felsefe edinmesine müsaade etmiyor. Ben ne genç yaşta ölmekten korkuyorum, ne de ölümle ilgili bir felsefe sahibi olacak kadar güçlüyüm. Alanım sınırlı ya da güçsüzüm; adını ne koyarsanız koyun. Benim için çok da mühim değil. Yaşamak su üstüne yazı yazmak gibi bir şeydir. Sen ne yazarsan yaz, suyun umurunda olmuyor. Onun bir kabı var ve o kap şeklini çoktan almış durumda...

Hayko Cepkin:
Aslında her şey görsel bir illüzyondan ibaret ama maalesef insanlar bazen bu renkli dünyadan zevk alacaklarına, gerçekte var olmayan şeyleri bünyelerine hapsediyor. Bu nedenle de kaybediyorlar. Rock müziğin felsefesinde; anlatım, haykırış, karşı koyma, isyan, arayış ve barış vardır. Bunları herkes kendi aklının erdiği noktaya kadar algılayıp, istediği gibi yaşar. Ben ise, 'kaplumbağa gibi ilerleyeyim, hakkım olan kadar yaşayayım' derim...

Birol Namoğlu (Gripin) :
Yaşamanın güzel olduğunu düşünüyorum. Bence hızlı yaşamak lazım ama sadece kendimiz için değil... Ayrıca yalnızca kendisini ölüme hazır hissetmeyen insanların ölümden korkacağını düşünüyorum. Ölümsüzlüğün sırrını uzaklarda değil; mısralarda, notalarda, zihinlerde veya başkalarının hayatlarına bırakılan izlerde aramak gerek...

Gülay Boyalar (Efsun) :
18 yaşından beri bar ve çeşitli organizasyonlarda sahne alıyorum. Adrenalini yüksek bir iş yaptığımız için stres ile baş etmemiz gerekiyor. Kendi adıma genç ölmekten korkmuyorum. Galiba kendimi o kadar önemsemiyorum.

HABERİN AYRINTILARI

Bilimadamları, rockun sağlığa ciddi zarar verdiği kanısına vardı. İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırma, "hızlı yaşa, genç öl" felsefesini benimseyen rock yıldızlarının yaşamlarının normal insanlara göre çok daha kısa olduğunu ortaya koydu. Erken ölen rock yıldızlarının ortalama ömrünün, Kuzey Amerika'da 42, Avrupa'da ise 35 yıl olduğunu belirlendi.

Liverpool'daki John Moores Üniversitesi Sağlık Merkezi'nden Prof. Mark Bellis'in liderliğinde gerçekleştirilen araştırma, rock yıldızlarının yaşam tarzları büyüteç altına alındı. The Guardian gazetesince yansıtılan araştırma sonuçlarına göre, "hızlı yaşa, genç öl" yaşam felsefesini benimsenen rock yıldızları, normal insanlara göre çok daha kısa yaşıyor.

Genç yaşta ölen 100 rock yıldızının incelendiği araştırmayı yürüten bilim adamları, rock ve pop yıldızlarının ve normal vatandaşların yaşam sürelerini karşılaştırdılar. Bu çalışmalar, rock yıldızlarının listelere ilk girmeye başardıktan sonra geçen ilk beş yıldaki ölüm oranının normal insanlardan üç kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Gerçekten "hızlı yaşamanın genç ölüme yol açtığı"nı kanıtlayan araştırma, genç ölen rock yıldızlarının ortalama ömrünün Kuzey Amerika'da 42, Avrupa'da ise 35 yıl olduğunu ortaya koydu.

Prof. Mark Bellis ve ekibi, 2000 yılında 200 binden fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirilen bir anketin sonucunda belirlenen tüm zamanların en iyi bin albümü kataloğuna girebilen bin 64 sanatçısını inceledi.

Bu sanatçılardan 100'ü, 2005 itibariyle vefat etmişti. Ölen 100 sanatçılardan 16'sı kazadan, 19'u uyuşturucu ve alkolden ölmüştü.

Araştırma da, bir rock yıldızı için en tehlikeli dönemin başarıya ulaşmadan sonra geçen ilk beş yıl olduğunu da gösterdi.

Genç ölen rock yıldızları arasında Otis Redding (26), Sid Vicious (21), Buddy Holy (22) ve Elvis Presley (42) de bulunuyor. Freddie Mercury ve Joey Ramone de 40 yaşlarında hayata veda etti.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri