Rezene Nasıl Yetiştirilir?

Purgatory

Forum Prenses
Bayan Üye
rezene.jpg



Maydanozgiller familyasından sayılan rezene, boyu iki metreye kadar uzayabilen iki yıllıklı otsu bir bitki türüdür. Rezenenin ana vatanı Akdeniz ve Uzakdoğu olup genellikle baharat yapımında kullanılır. Rezene aynı zamanda sağlık sorunlarına karşı da etkin olarak kullanılan bir bitki türüdür.

Toprak ve İklim İsteği

Rezene toprak isteği bakımından verimli, derin ve kireç bakımından da zengin toprakları sever. Rezenenin yetiştiği topraklar aynı zamanda nem oranını bakımından da düşük olmalıdır. Rezene iklim olarak ise genellikle ılıman iklimleri seçer. Sonbaharları uzun geçen bölgeler ise rezene için en ideal bölgelerdir. Ayrıca humuslu ve tınlı topraklar da rezene için idealdir.

Gübreleme

Rezene toprak olarak verilmli toprakları seçtiği için ekstra olarak gübrelenme ihtiyacı duymaz. Ancak toprağa gübre atılacaksa eğer dekar başına 4-6 kilogram azot, 4,5-7 kilogram fosfor ve 8-10 kilogram potasyum içeren mineral gübre kullanılmalıdır. Ayrıca rezene ekilecek tarlaya daha önceden ahır gübresi ile gübrelenmiş patates ekilirse rezene bu toprak üzerinde çok iyi yetişir ve ekstra olarak gübre atılmaz.

Ekim Zamanı

Rezene direkt olarak tarlaya ekilebileceği gibi çelikleme yöntemi ile de üretilebilir. Verim açısından direkt olarak tarlaya ekilmesi daha iyi bir yöntemdir. Tohumlar sonbahar aylarının başlarında 60 santimetre sıra aralıkta mibrezlerle dikilmelidir. Dekar başına kullanılan tohum miktarı ise 1 kilogram olmalıdır. Eğer çelikleme yöntemi ile üretim yapılacaksa tohumlar Mart başından Mayıs başına kadar 30 santimetre aralıklarla 3 santimetre derinliğe kadar dikilebilir. Bu yöntem için ise 100 metrekare alan için yarım kilogram tohum yeterlidir.

Hasat Zamanı

Rezene yetiştiriciliğinde hasat meyvelerin çok sayıda olduğu zamanlarda yapılır. Hasat için ise pek çok farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı biçer bağlar yardımı ile hasat yapılmasıdır. Biçilen demetler ise dik şekilde bırakılarak kurutulur. Yeterince kuruyan demetler tarlada harman makinesi ile harman yapılır. Demetlerin iyi kurutulamaması söz konusu olduğunda ise hasat biçerdöverler yardımıyla yapılır. Biçerdöver yardımıyla hasat edilen rezeneler ise son bir kere daha kurutulur ve ardından gerekli satış işlemleri yapılabilir.​
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst