Reflü Nedir?

AnKaRaLiM

Kayıtlı Üye
REFLÜ NEDİR?
Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.


Sağlıklı bir mide Fıtıklaşmış bir mide

Mide içeriği midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.

REFLÜ TANISI
Reflü'yle ilgili yapılan bazı testler vardır. Bunlar;

Empedans pH metri
Empedans pH metri 2 nokta arasındaki iletkenliğin, buradan geçen madde tarafından değiştirilmesi prensibine dayanan bir yöntemdir. Klasik pH metride asit reflüsü belirlenirken, empedans pH, asit, alkali ve/veya gaz-buhar reflüsünü de belirler. Özellikle ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda yararlı olabilir. Henüz rutin kullanımda değil.

Empedans Manometri
Empedans pH metri ile aynı prensip ile çalışır. Rutin kullanımda olmamakla birlikte özellikle yutma güçlüğü olan post-op hastalarda kullanılmaktadır.

Antraduodenal Manometri
Akademik çalışmalarda kullanılan, mide çıkışında pilor olarak adlandırılan bölümün basınç ve kasılma paternini ölçen bir yöntemdir.

Mide boşalım sintigrafisi
Mide boşalım güçlüğünü dökümante etmek amacı ile kullanılır. Radyoaktif maddenin mideden oniki parmak barsağına geçişinin zamansal gösterimidir. Nadiren kullanılır.

Endoskopik yöntemler
Entereks Gatekeeper ve Endocinch Mayıs 2007 itibariyle sonuçların başarısız olması ve/veya ciddi komplikasyonlar oluşması nedeniyle piyasadan çekildi.

Endoskopik dikiş yöntemleri
Yine endoskopik yöntemle bu kez mide içinden yaklaşılarak tek bir adet tam kat dikiş konulabilir.(Plicator) Cihazın 2. kuşağının çıkması ile birlikte işlem süresi kısalmış ve sonuçların da daha iyi olacağı öngörülmüştür. Kullanılan endoskopik yöntemler arasında büyük bir olasılıkla en sık kullanılan yöntem olacaktır.
 
---> Reflü Nedir?

bende bir kaç bilgi vermek istiyorum.
Reflü' nün kelime anlamı geri akım ya da geri kaçmaktır ve bize Fransızca'dan alınmış latin kökenli bir sözcüktür.

Normalde sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna ; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak barsağına doğrudur. Bunun tersine, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak barsağından mideye doğru bir içerik kaçması olmaması lazımdır. Onikiparmak barsağından mideye doğru bir kaçak olması durumunda bir tip gastrit oluşabilir ve buna tıpta "alkalen reflü gastrit" hastalığı denilmektedir. Burada oluşan gastritin nedeni pankreas sıvısı ve safra içeren alkali özellikteki onikiparmak barsağı içeriğinin mide yüzeyinde oluşturduğu hasardır. Bu durum çok ciddi problemlere yol açmaz ve nadiren ilaçla tedavisi gerekir.

Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü hastalığı dendiği zaman anlaşılan; genellikle asit olan mide içeriğinin fazla miktarda yutma borusunun içine ve ağız/genize doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi şikayetlerdir. Bu kaçak belli bir sürenin ve miktarın üstünde olunca ciddi problemlere yol açar ve bu önemli bir sağlık sorunudur.

Mideden yukarı yutma borusu içine kaçan içerik sadece asit özelliğinden değil kimi zaman da onikiparmak barsağı kapsamını da içerebildiğinden yutma borusunda hasara yol açabilmektedir. Normalde onikiparmak barsağı safra ve pankreas sıvılarını da içeren bir kısımdır ve buradan mideye bir kaçmanın da söz konusu olduğu bir hastada ; mideden yutma borusuna doğru da kaçma varsa bu durumda hem asit ve hem de safra tuzları yutma borusunda hasara birlikte yol açabilirler.

Zamanımızda çok yeni olarak reflü hastalığı üç kategoride ele alınmaya başlanmıştır

- Non-eroziv reflü hastalığı
- Eroziv reflü hastalığı
- Barrett oluşturmuş reflü hastalığı

Bunlar arasında en sık gözleneni non-eroziv olanıdır ve bunda tipik reflü şikayetleri olmasına karşın endoskopik olarak yutma borusunda ciddi bir hasar tespit edilemez. Non-eroziv tanımlaması da "erozyon" yani gözle görülebilen tahribat olmadığı anlamındadır. Bu durumun da tedavi prensipleri diğer reflü kategoridekileri ile aynı olmasına karşın uzun dönemde ciddi komplikasyon ve kansere dönüşüm riski yok denecek kadar azdır.

Eroziv reflü hastalığı ise gene tipik şikayetlerle seyretmesine ek olarak endoskopide yutma borusunun alt ucunda ciddi tahribat yani "erozyon" saptanması ile karakterlidir. Bu durum "tedavi edilmediğinde" ileride sıklıkla komplikasyonlara yol açar.

Barrett durumu ise; göreceli olarak nadir olup, uzun süreli ve tedavisi aksamış reflü hastalığının hiç istenmeyen bir komplikasyonudur ve yutma borusu alt ucunda kanser riskinde artmaya işaret eder

Alıntıdır: İch Reflü Tedavi Merkezi
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst