UÇANKUŞTAN DEV ANKET!... UÇANKUŞ REFERANDUMU ÜNLÜLERE SORDU!... İŞTE İLGİNÇ KARARLAR
İBRAHİM TATLISES: EVET (Teknoloji değişti hayat değişti ama Türkiye Cumhuriyeti hala aynı kanunlarla yürüyor. Tahtaları yenileyelimçivileri değiştirelim yeni anayasaya "EVET" diyelim... Dış ülkeler de bize "bunların tahtası da çürümüş çivisi de çürümüş" demesinler... Yani "tahtası eksik" demesinler)
ZAFER ERGİN: HAYIR- (Anayasa paketindeki 3 maddeye evet ama diğerlerinin hepsine hayır. Bu yüzden de hayır diyorum.)
SEZEN AKSU: EVET (Eksikliklerine rağmen tabii ki evet diyeceğim. Dört dörtlük gerçek bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim!")
MÜJDAT GEZEN: HAYIR (Hayır diyorum... Bir 12 Eylül mağduru olarak hem Diyarbakıra götürülmüş hem Bayrampaşa Cezaevinde yatmış biri olarak sivil 12 Eylül Anayasasına Hayır diyeceğim.)
TUNCEL KURTİZ: HAYIR
DAVUT GÜLOĞLU: EVET ( AKPnin yaptığı işleri benimsiyor ve doğru buluyorum. Bu yüzden evet)
NİLGÜN BELGÜN: KARARSIZ (Anayasa paketindeki bazı maddelere evet bazılarına hayır. Bu yüzden hala kararsızım.)
LEVENT KIRCA: HAYIR (Bütün partiler kendi düşünce ve iradelerini birleştirerek yeni bir Anayasa hazırlamalı. Bu Anayasada dokunulmazlıklar kayıtsız şartsız kaldırılmalı yüzde 10 barajı kaldırılmalı. Ben bunun için Hayır diyorum)
İLHAN ŞEŞEN: Oy kullanmayacağım.
METİN ŞENTÜRK: EVET (Referandumda ''evet'' diyeceğim. Gerekçesi de esprili: "Evet dememek için kör olmak gerekir.)
TARIK AKAN: HAYIR (Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde bir parti üyeleri tek başına oturup Anayasa hazırlamaz. Buna da hakları yoktur. Şayet tek bir parti kendince bir anayasa hazırlarsa bunun 12 Eylül faşizminden farkı olmaz. Hitler rejiminden Mussolini rejiminden bir farkı kalmaz. Hayır diyeceğim. Bu Anayasa Türkiyenin sonu olur)
ORHAN GENCEBAY:EVET (12 Eylül Anayasasının değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerekir)
EDİP AKBAYRAM: HAYIR
EDİZ HUN: EVET (Anayasa paketini baştan sona okudum ve referandumda ''evet'' diyeceğim. ''Hayır'' demeye hazırlananlara da aynı şeyi tavsiye ediyorum. Eğer şartlanmamışsanız siz de ''evet'' dersiniz.)
ZUHAL OLCAY: HAYIR
TEOMAN: EVET (Kararımı AKP''yi düşündüğüm içi vermedim. Eksikleri olsa da yapılan çalışmanın demokrasi adına ileri bir hamle olduğunu düşünüyorum)
IŞIN KARACA: HAYIR
İSMAİL TÜRÜT: ( Bana hayır diyenlere hayır diyeceğim. Başka açıklama yapmıyorum.)
BEHZAT UYGUR: (Allah Hayırlısını versin)
LALE MUNSUR: EVET (Mevcut anayasanın delinmesi adına halkın çoğu referandumda "evet" demesi lazım)
METİN ÖZÜLKÜ: HAYIR (Bana kalırsa yapılan düzenlemeler yeterli değil. Çok açıklar var gibi gözüküyor. Bir de bu iş particiliğe döndü. Evet verenler AK Partili hayır verenler değil ortamına döndü bu referandum. Halbuki böyle olmamalı. Daha çok kutuplaşma doğmaya başladı.)
EMEL MÜFTÜOĞLU: EVET (Demokratik bir ülke olmamız adına sonuç çok değişmese de benim referandumda kararım Evet yönünde olacak. Çok fazla da bir şey söylemek istemiyorum. Bunlar çok hassas konular)
EGE: HAYIR (Anayasa toplumsal bir sözleşmedir. Bu toplumun tamamının gönüllü olarak onaylayacağı bir sözleşme olmalıdır. Eğer çoğunluğun istediği azınlık haklarını korumuyorsa demokratik olduğu söylenemez. Bu bir grubun anayasası olur. Bunun için hayır.)
SEHER DİLOVAN: EVET (Referandumda "hayır" denmesi taraftarı değilim)
EDA ÖZÜLKÜ: HAYIR (Konulara vakıf olan insanların evet diyeceğini sanmıyorum. Kimseyi yeterli bilgiyle donatmadan referandum yapılıyorsa ben ona hayır derim. Herkesin anlayacağı dilde değişikliklerin anlatılması gerekirken bu iş partilerin gövde gösterisine döndü. O yüzden hayır diyorum.
NİHAT DOĞAN: EVET (12 Eylül günü yapılacak Anayasa referandumunda belki değişim için yetmese de "evet" diyeceğim)
NİLAY DORSA: HAYIR (Yeni Anayasa taslağının tamamını görmemiz mümkün olmadı ama görüp izleyebildiğim kadarıyla yeterli bulmadığım için hayır)
HAKAN PEKER: (Bir kararım var. Fakat biz sanatçılar bir şey söylediğimiz zaman bazı kesimler etkilenebiliyor. Hele siyasi çatışmaya dönen ve bunu devamında provokasyona ulaşan referandum hakkında oyumun ne olacağını söylemek istemiyorum. Ama oyum tabii ki belli.)
HALİL ERGÜN: EVET (12 Eylülle hesaplaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkeden alacağı olan biriyim. Görülecek hesabım için evet)
NİRAN ÜNSAL: HAYIR (Hâlâ şehit anneleri ağlıyor. Tekel işçileri sokaklarda yatıyor sürünüyor. Çiftçiler zor durumda. Emekliler ikinci sınıf vatandaş. Oyunu AKPye verip hiçbir şey alamayan 74milyon Türk vatandaşı için. Demokratik laik özgür bir ülke ve Atatürk için hayır oyu vereceğim)
AHMET YENİLMEZ: EVET (Bayrama gider gibi oy vermeye gideceğim ve "evet" mührünü bir başka basacağım)
MUSTAFA ALTIOKLAR: HAYIR (AK Parti''nin hazırladığı anayasa paketinin göstermelik ve halkı yanıltan bir değişiklik içerdiğini düşünüyorum)
YEŞİM SALKIM: EVET (Referandumda evet oyu vereceğim. Çünkü bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Herkesin hayrına olacak şeyler varsa Anayasa bile değişmelidir.)
CAHİT BERKAY: HAYIR (Çünkü bu Anayasa 12 Eylül cuntasının getirdiklerini kaldırmıyor ki... 12 Eylülün ürünü seçim barajı ve dokunulmazlıkları kaldırmıyor. Keşke AK Parti bunları değiştirebilseydi de Evet deseydim.)
MUSTAFA ERDOĞAN: EVET (''''12 Eylül''ün faşist anayasasının değiştiriliyor olması çok pozitif bir durum iyi bir başlangıç. Bana göre değişiklik yeterli değil bazı eksikleri var. Ama söz konusu olan şey bu ülkeyi 30 yıldır baskı altında tutan yetersiz hukuksal bir metnin daha da iyileştiriliyor olması. Burada içerikten çok biçim tartışılıyor. Anayasayı değiştirmek isteyen kim ise ona yönelik eleştiriler yapılıyor. Partiler arası bir mücadeleymiş gibi görünüyor ve içerik hiç tartışılmıyor. AKP değiştirdiği için diğer partiler karşı çıkıyor ama neye karşı çıktıklarını da anlamıyoruz. Biz bugün siyasi bir partiye oy vermeyeceğiz bir metne oy vereceğiz. Ben bu değişikliğe ''Evet'' diyorum.)
GÜLBEN ERGEN: KARARSIZ (Bazı endişelerim var)
RUTKAY AZİZ: HAYIR (Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye''de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu ''hayır'' noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür.)
AHMET ÖZHAN: EVET (Anayasa değişikliğin Türkiye''nin önünü açacağına inanıyorum. Ben bunu Türkiye''nin önünün açılması için gereken bir atılım olarak değerlendiriyorum.
SİNAN ÇETİN: EVET (Devletlerin seçilmişler tarafından yönetilmesini sağlamak atanmışların seçilmişlerin iş yapmasını engellemek ve bir daha darbe olmamasını garanti almak adına)
SEYFİ DURSUNOĞLU (HUYSUZ VİRJİN) HAYIR (Maddelerin içinde kabul ettiklerim de var etmedikler de. Kabul ettiklerimin geçerli olması için evet kabul etmediklerim için hayır demem gerek. Paket olarak sunulması esas problem 8''ini kabul edecek insan 2''sini reddedecek. Bu işin referanduma kadar gelmemesi lazımdı. Bu problemleri mecliste halletmeliler)
YELİZ: HAYIR
MAHMUT TUNCER: EVET
MUSTAFA TOPALOĞLU: GÖRÜŞ BİLDİRMİYECEM (Halk karar verecek buna. Bir sanatçı olarak halkı yönlendiremem.)
POPSTAR MEHTAP: EVET (Başbakanımı çok seviyorum sonuna kadar destek veriyorum. Her şeyin en güzelini yapacağına inanıyorum. Samimiyetine çok güveniyorum. Ve de Evet diyorum)
NEBAHAT ÇEHRE: KARARSIZ (Aslında konu uzun bir süredir tartışılıyor ama ben bir türlü yoğunlaşamadım. Yeni Anayasa ülke için önemli ve büyük bir değişim. Bu noktada birden karar verip evet ya da hayır demeyi doğru bulmuyorum. Acele etmemek çok iyi deşmek araştırmak ve sağlıklı bir karar almak gerekiyor.)
MURAT GÖĞEBAKAN: EVET (Tabii ki evet. Daha modern daha çağdaş bir hayat için 12 eylüle hayır demek için evet diyorum.)