' Kontes..
Bayan Üye
Ramazanda tok tutan yiyecekler
Ramazanda tok kalmak için beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini
meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Uzmanlar
oruç tutanlara iftara kadar acıkmamaları için sahurda yulaf gibi posalı gıdalar yemelerini öneriyor.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz
iftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda
daha sağlıklı ve kolay oruç tutulabileceğini belirtti. Unutmaz
Ramazan’da sağlıklı ve tok tutan gıdalarla beslenmenin başlıca yollarını anlattı:
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?
En önemli özellik; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır. Oruç tutan kişi ihtiyaç duyduğu protein
vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli şekilde dağıtmalı. Öğün sayısına dikkat etmeli.
İftar ve sahur arasında 1 veya 2 ara öğün yapmak
çok daha faydalı olur. İftardan 1.5-2 saat sonra almamız gereken vitamin
mineral ve posayı düşünüp; meyve ara öğünü yapabilirsiniz. Açlık süresinin uzun olacağı bu yıl en çok dikkat edilmesi gereken konu; su tüketimi.
İftar ile sahur arasına kişi 3 litre suyu sığdırmak zorundadır. Eğer sudan hoşlanmıyor ise; bunun yarısını su olarak alır
geri kalan kısmı içinse ayran ya da çay içebilir.
İftar sofrasında
beslenme sıralaması nasıl olmalıdır?
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek en azından 20 dakika geçirmeye çalışmak faydalıdır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak gerekir. Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir. İftar yemeğinden 1.5-2 saat sonra meyve ara öğünü yapmak faydalı olacaktır. Yemekten 1-2 saat sonra
yarım saatlik ufak bir yürüyüş de yapılabilir.
Ramazanda tok kalmak için beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?
En önemli özellik; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır. Oruç tutan kişi ihtiyaç duyduğu protein
İftar ve sahur arasında 1 veya 2 ara öğün yapmak
İftar ile sahur arasına kişi 3 litre suyu sığdırmak zorundadır. Eğer sudan hoşlanmıyor ise; bunun yarısını su olarak alır
İftar sofrasında
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek en azından 20 dakika geçirmeye çalışmak faydalıdır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak gerekir. Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir. İftar yemeğinden 1.5-2 saat sonra meyve ara öğünü yapmak faydalı olacaktır. Yemekten 1-2 saat sonra