LoKuMuM<3
Bayan Üye
Dilara Koçak, Milliyet Gazetesi'nde yazdığı yazıda Ramazan ayında neden kilo aldığımızı konu aldı. Koçak, "İftara doğru kan şekerimiz düşer. Bu yüzden kısa zamanda yemek yeme ihtiyacı içinde oluruz. çok yemek tüketir, özellikle de şekere aşırı yükleniriz" dedi... Yazının devamı şöyle:
"Ramazanda sizin de tatlı tüketme isteğiniz artıyor olabilir. Nedeni çok basit: Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Bu durumda tatlı seçimlerinizde şeker yerine bal kullanılmış tarifleri ve kuru meyveleri deneyebilirsiniz.
Sağlıklı seçimler
Orucumuzu açarken hurma, peynir, domates, zeytin, bal gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Fazla ağır olmayan çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra mümkünse yarım saat beklemeliyiz. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir. Tatlı için bir saat bekleyin. Şeker yerine balla hazırlanmış tatlılar ile tanışın. Hatta çayınızı balla içmeyi deneyin. Sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Peynir, yumurta, süt, bal, lifli gıdalar idealdir.
İpuçları
- Ramazanda yapılan başlıca hatalardan biri az meyve yemektir. Günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin. Kompostolarda şeker yerine bal tercih edin.
-Tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış olanlarla gidermeye gayret edin. Yağı azaltın, kepekli un kullanın, şeker yerine bal veya kuru meyveleri seçin.
-Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.
-Mutlaka sahura kalkın.
-Bol su içmeye özen gösterin.
-Posa içeriği yüksek besinleri tüketin.
-Her gün iki su bardağı az yağlı süt, yoğurt veya türevlerini tüketin.
-Izgara, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin."