` Nur ~
Bayan Üye
Oruçluyken kaybedilen suyun geri alınması gerek...
Gaziosmanpaşa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Müjdat Kara, uzun yaz günlerinde oruç tutanların sağlıklarını kaybetmemeleri için önemli uyarılarda bulundu.
Kara sıcaklıklar nedeniyle vücudun su kaybının yüksek olduğunu belirterek; “Bu kaybı yerine koymak için iftar ve sahur arasında 4 litre sıvı tüketilmesi gerekir” dedi. Sıvı tüketirken yaz aylarının en gözde meyveleri kavun ve de özellikle karpuzdan yararlanılmasının gerekli olduğunu belirten Kara şunları söyledi; “Karpuzun yüzde 95’u sudur. En önemli özelliği ise bedeni temizlemesidir. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kalorisinin düşük olması ve sindirimi kolaylaştırması yanında A ve E vitamini içerir. Lifli meyve olan karpuz tokluk hissi vererek oruç süresinin daha kolay geçmesini sağlar. ” Kara; iftar ve sahurda neler yenilmesi gerektiği konusunda da çarpıcı bilgiler verdi. İftarı çorbayla açtıktan sonra yaklaşık 20 dakika yemeğe ara verilmesinin doğru olacağını vurgulayan Dr. Müjdat Kara, “verilen ara sonrasında salata ve az yağlı yiyeceklerle yemeği tamamlamak doğru beslenmenin temeli olur” şeklinde konuştu.
Dr. Müjdat Kara, sahurda ise protein ağırlıkla beslenme önerdiklerini belirterek şunları söyledi; “Et, fasulye, mercimek, nohut ve yoğurt gibi yiyecekler tercih edilmeli… Dikkat edilmesi gereken yiyeceklerin yağ açısından fakir olmasıdır. Ayrıca tatlı yenilecekse sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilmelidir.”
SODA DEĞİL, MADEN SUYU
Şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmalarının doğru olmadığını, tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Kara, su tüketimi konusunda halk arasında bazı yanlış bilgiler olduğunu söyledi. Dr. Müjdat Kara şöyle konuştu; “Suyu kesinlikle yemeklerden önce içmek gerekiyor. Aksi halde şişkinlik yapacaktır. Bu tür durumlarda yemek sonrası hazmı kolaylaştırsın diyerek soda içilmesi de hatadır. Soda karbondioksit basılmış sudur. Sindirime katkısı olmaz sadece geğirme hissi oluşturur. Soda yerine tercih edilmesi gereken, doğal maden suyu olmalıdır. Yemeklerden en az bir saat sonra içilecek maden suyu vücudun oruç sırasında kaybettiği minerallerin yerine konmasını sağlar, böylece mineral eksikliği nedeniyle oluşan halsizliği ortadan kaldırır”
Gaziosmanpaşa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Müjdat Kara, uzun yaz günlerinde oruç tutanların sağlıklarını kaybetmemeleri için önemli uyarılarda bulundu.
Kara sıcaklıklar nedeniyle vücudun su kaybının yüksek olduğunu belirterek; “Bu kaybı yerine koymak için iftar ve sahur arasında 4 litre sıvı tüketilmesi gerekir” dedi. Sıvı tüketirken yaz aylarının en gözde meyveleri kavun ve de özellikle karpuzdan yararlanılmasının gerekli olduğunu belirten Kara şunları söyledi; “Karpuzun yüzde 95’u sudur. En önemli özelliği ise bedeni temizlemesidir. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kalorisinin düşük olması ve sindirimi kolaylaştırması yanında A ve E vitamini içerir. Lifli meyve olan karpuz tokluk hissi vererek oruç süresinin daha kolay geçmesini sağlar. ” Kara; iftar ve sahurda neler yenilmesi gerektiği konusunda da çarpıcı bilgiler verdi. İftarı çorbayla açtıktan sonra yaklaşık 20 dakika yemeğe ara verilmesinin doğru olacağını vurgulayan Dr. Müjdat Kara, “verilen ara sonrasında salata ve az yağlı yiyeceklerle yemeği tamamlamak doğru beslenmenin temeli olur” şeklinde konuştu.
Dr. Müjdat Kara, sahurda ise protein ağırlıkla beslenme önerdiklerini belirterek şunları söyledi; “Et, fasulye, mercimek, nohut ve yoğurt gibi yiyecekler tercih edilmeli… Dikkat edilmesi gereken yiyeceklerin yağ açısından fakir olmasıdır. Ayrıca tatlı yenilecekse sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilmelidir.”
SODA DEĞİL, MADEN SUYU
Şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmalarının doğru olmadığını, tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Kara, su tüketimi konusunda halk arasında bazı yanlış bilgiler olduğunu söyledi. Dr. Müjdat Kara şöyle konuştu; “Suyu kesinlikle yemeklerden önce içmek gerekiyor. Aksi halde şişkinlik yapacaktır. Bu tür durumlarda yemek sonrası hazmı kolaylaştırsın diyerek soda içilmesi de hatadır. Soda karbondioksit basılmış sudur. Sindirime katkısı olmaz sadece geğirme hissi oluşturur. Soda yerine tercih edilmesi gereken, doğal maden suyu olmalıdır. Yemeklerden en az bir saat sonra içilecek maden suyu vücudun oruç sırasında kaybettiği minerallerin yerine konmasını sağlar, böylece mineral eksikliği nedeniyle oluşan halsizliği ortadan kaldırır”