ashli
Bayan Üye
Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi ile hem gün içinde oruç tutulan sürenin uzun olması hem de hava sıcaklığının yüksek değerlere ulaşması oruç ibadetini yaparken bazı konulara ekstra önem verilmesini gerektiriyor.
Beslenme Uzmanı Pınar Kural Enç, yaz aylarında oruç tutanlarda yemekten sonra üşüme ile birlikte halsizlik ve uyku hissi görülebileceğini belirterek, iftarda hızlı ve fazla miktarda besin alınmasının kan şekeri regülasyonunun bozulmasına neden olduğuna dikkat çekti. Son yapılan bilimsel çalışmaların, yoğun bir öğün sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Enç, bu nedenle oruç tutulmayan saat diliminde belli aralıklarla yavaş yavaş ve az miktarda beslenilmesi gerektiğini söyledi. Öğün sayısının ikiye düşmesinin hiç ara öğün yapılmayacağı anlamına gelmemesi gerektiğine değinen Enç, sahurdan başlayarak planlı bir şekilde saatleri bölerek beslenmeye dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.
Besinlerin sindiriminin kolaylaşması ve ertesi gün susuzluk hissinin yaşanmaması için yemek arasında yeterli sıvı alınması ve mümkün olduğu kadar sulu yemekler tercih edilmesi gerektiğine değinen Enç, "Sahurda 3 bardak, iftardan sonra da saat başı bir bardak su tüketerek 8-10 bardak su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Susuzluğu gidermek için meyve suyu, asitli içecekler yerine bol bol su tüketilmelidir. Çay ve kahve tüketimi yemekten 45 dakika sonra yapılmasında fayda var. Özellikle sahurda kan şekerini çabuk düşüren beyaz ekmek, pilav, tatlı, patates ve konsantre meyve suyu yerine kepekli ekmek, süt, peynir, yumurta, domates, salatalık gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gün içinde açlık hissinin daha az duyulmasını sağlar. İftarda ağır yağlı yiyecekler yerine çorba, etli sebze yemekleri, salata, yoğurt, kepekli ekmek tercih edilmeli. Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalı, yemeklerin yavaş tüketilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. " dedi.
İftardan sonraki ara öğünde sütlaç, muhallebi, güllaç, meyve tatlıları, dondurma gibi hafif tatlıların tercih edilmesini tavsiye eden Enç, meyve tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Oruç tutan kişilerin, eğer bir zorunluluk yok ise, çok sıcak havalarda dışarıya çıkmamaya özen göstermesi gerektiğini kaydeden Enç, "Dışarı çıkmak gerekiyorsa sabah erken ya da akşamüstü saatler tercih edilmeli, bol ve açık renk giysiler kullanılmalıdır. Yaz mevsiminde çok kalabalık ve sıcak ortamlarda bulunmak hem sıvı kaybı hem de kan şekerinde düşme gibi durumlar yaratacağından bu konuya da dikkat etmek gerekiyor. Sıvı kaybı ile birlikte direkt güneş ışığına maruz kalma olursa sıcak çarpması tablosu da gelişebilir. " şeklinde konuştu.
Beslenme Uzmanı Pınar Kural Enç, yaz aylarında oruç tutanlarda yemekten sonra üşüme ile birlikte halsizlik ve uyku hissi görülebileceğini belirterek, iftarda hızlı ve fazla miktarda besin alınmasının kan şekeri regülasyonunun bozulmasına neden olduğuna dikkat çekti. Son yapılan bilimsel çalışmaların, yoğun bir öğün sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Enç, bu nedenle oruç tutulmayan saat diliminde belli aralıklarla yavaş yavaş ve az miktarda beslenilmesi gerektiğini söyledi. Öğün sayısının ikiye düşmesinin hiç ara öğün yapılmayacağı anlamına gelmemesi gerektiğine değinen Enç, sahurdan başlayarak planlı bir şekilde saatleri bölerek beslenmeye dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.
Besinlerin sindiriminin kolaylaşması ve ertesi gün susuzluk hissinin yaşanmaması için yemek arasında yeterli sıvı alınması ve mümkün olduğu kadar sulu yemekler tercih edilmesi gerektiğine değinen Enç, "Sahurda 3 bardak, iftardan sonra da saat başı bir bardak su tüketerek 8-10 bardak su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Susuzluğu gidermek için meyve suyu, asitli içecekler yerine bol bol su tüketilmelidir. Çay ve kahve tüketimi yemekten 45 dakika sonra yapılmasında fayda var. Özellikle sahurda kan şekerini çabuk düşüren beyaz ekmek, pilav, tatlı, patates ve konsantre meyve suyu yerine kepekli ekmek, süt, peynir, yumurta, domates, salatalık gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gün içinde açlık hissinin daha az duyulmasını sağlar. İftarda ağır yağlı yiyecekler yerine çorba, etli sebze yemekleri, salata, yoğurt, kepekli ekmek tercih edilmeli. Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalı, yemeklerin yavaş tüketilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. " dedi.
İftardan sonraki ara öğünde sütlaç, muhallebi, güllaç, meyve tatlıları, dondurma gibi hafif tatlıların tercih edilmesini tavsiye eden Enç, meyve tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Oruç tutan kişilerin, eğer bir zorunluluk yok ise, çok sıcak havalarda dışarıya çıkmamaya özen göstermesi gerektiğini kaydeden Enç, "Dışarı çıkmak gerekiyorsa sabah erken ya da akşamüstü saatler tercih edilmeli, bol ve açık renk giysiler kullanılmalıdır. Yaz mevsiminde çok kalabalık ve sıcak ortamlarda bulunmak hem sıvı kaybı hem de kan şekerinde düşme gibi durumlar yaratacağından bu konuya da dikkat etmek gerekiyor. Sıvı kaybı ile birlikte direkt güneş ışığına maruz kalma olursa sıcak çarpması tablosu da gelişebilir. " şeklinde konuştu.