Rakıyı kim icat etti, Rakıyı kim buldu. Rakının sofrası olur, meclis içkisidir. Mercimek Ahmet meze, çerez düşkünü olma öğüdünde bulunur ama sofrada bol çeşit evde de dışarıda da rakıyla aranır. Rakıyı saki koyar, ilk damlasını arındırır. Eskinin şarap meclisi bugün rakıyla devam eder. Şarap bugün ucuzluğu nedeniyle ya öğrencilerin veya toplum dışılığı ifade eden şarapçıların içkisidir. Özel kutlama günlerinin veya lüks yerlerin şarabı Batılı bir tarzı ifade eder.
Rakı yenidir, eski Osmanlı kaynaklarında adı geçmez. Arapça arak tan geldiği anlaşılmaktadır ve arak Orta Asyaya kadar girmiştİr, Çincede de arak sözcüğü vardır. 1526da Delhi Sultanının şarap yerine pirinçten yapılan arak içtiği biliniyor. 1638de Guceratta arak içildiği saptanmıştır.
Orta Asyaya kadar yayılmış olan arakın rakıyla aynı değildir. Rakı, Avrupada 17. yüzyıldan itibaren tüketimi artan ve artık kendi türleriyle bugünkü toplumun içkisi olarak mayalanmış içkilerle bir kopuşu ifade eden ispirtolu içki sınıfına girer. Evliya Çelebinin zamanında yaygın bir içki olan ve esrarla karıştırılarak bozahanelerde içildiği anlaşılan boza veya IV. Muradın yasağına hedef olan şarap, eski toplumun içkileridir.
Sakızlı rakı mastika ve anasonlu saf rakı düziko, adlarından da belli olduğu üzere İstanbullu Rumların icadıdır. Yunanistanda da uzo üretilmiştir. Anadoluda boğma rakı ve Tekirdağın ünlü boğma incir rakısı, Tekelin kurulmasından sonra yıllarca kaçak üretilmiştir. Tekel rakıyı tescil çalışmalarına nihayet başlayarak, 70 lik ve 35lik rakıdan sonra litrelik Tekirdağ rakısını da üretti. İlk rakı fabrikasını yabancı sermaye kurdu. Bomonti kardeşler daha önceki bira fabrikalarından sonra 1912 de İzmir Halkalıda rakı fabrikası açtılar. 1922de kurulan bir fabrika Tekel tarafından işletilemedi ve yönetimi 1926da bir Polonya şirketine verildi. 1929da Tekel bu şirketin bütün imalathanelerini devraldı ve 1931de Diyarbakırda, 1933te Antepte rakı fabrıkaları açtı. 1940ta Aydın bira fabrikasını alarak burada da rakı üretimine başladı. Özel sektörün de rakı ürettiği dönemde 10, 25, 50 ve 100 santilitrelik rakılar da vardı.
Tekel bir ara rakı tüketimini azaltmak için rakıyı iki litrelik şişelerle piyasaya verdiği gibi, 1946da da ispirto kullanımını azaltmak için rakıyı ucuzlatmıştı. Bugün eskinin limonata bardağı rakı bardağı olarak biliniyor, karafaki birkaç lokantada kaldı. Fakat artık topluca veya tek tek içkiler için olduğu gibi, rakı adabını öğreten kitaplar da yazılmıyor değil.
Rakı yenidir, eski Osmanlı kaynaklarında adı geçmez. Arapça arak tan geldiği anlaşılmaktadır ve arak Orta Asyaya kadar girmiştİr, Çincede de arak sözcüğü vardır. 1526da Delhi Sultanının şarap yerine pirinçten yapılan arak içtiği biliniyor. 1638de Guceratta arak içildiği saptanmıştır.
Orta Asyaya kadar yayılmış olan arakın rakıyla aynı değildir. Rakı, Avrupada 17. yüzyıldan itibaren tüketimi artan ve artık kendi türleriyle bugünkü toplumun içkisi olarak mayalanmış içkilerle bir kopuşu ifade eden ispirtolu içki sınıfına girer. Evliya Çelebinin zamanında yaygın bir içki olan ve esrarla karıştırılarak bozahanelerde içildiği anlaşılan boza veya IV. Muradın yasağına hedef olan şarap, eski toplumun içkileridir.
Sakızlı rakı mastika ve anasonlu saf rakı düziko, adlarından da belli olduğu üzere İstanbullu Rumların icadıdır. Yunanistanda da uzo üretilmiştir. Anadoluda boğma rakı ve Tekirdağın ünlü boğma incir rakısı, Tekelin kurulmasından sonra yıllarca kaçak üretilmiştir. Tekel rakıyı tescil çalışmalarına nihayet başlayarak, 70 lik ve 35lik rakıdan sonra litrelik Tekirdağ rakısını da üretti. İlk rakı fabrikasını yabancı sermaye kurdu. Bomonti kardeşler daha önceki bira fabrikalarından sonra 1912 de İzmir Halkalıda rakı fabrikası açtılar. 1922de kurulan bir fabrika Tekel tarafından işletilemedi ve yönetimi 1926da bir Polonya şirketine verildi. 1929da Tekel bu şirketin bütün imalathanelerini devraldı ve 1931de Diyarbakırda, 1933te Antepte rakı fabrıkaları açtı. 1940ta Aydın bira fabrikasını alarak burada da rakı üretimine başladı. Özel sektörün de rakı ürettiği dönemde 10, 25, 50 ve 100 santilitrelik rakılar da vardı.
Tekel bir ara rakı tüketimini azaltmak için rakıyı iki litrelik şişelerle piyasaya verdiği gibi, 1946da da ispirto kullanımını azaltmak için rakıyı ucuzlatmıştı. Bugün eskinin limonata bardağı rakı bardağı olarak biliniyor, karafaki birkaç lokantada kaldı. Fakat artık topluca veya tek tek içkiler için olduğu gibi, rakı adabını öğreten kitaplar da yazılmıyor değil.