inci_himes
Bayan Üye
MALZEMELER
500 gr un
100 cc. sıvı yağ
4 çorba kaşığı yogurt
15 gr tuz
5 damla sirke
5 damla limon
2 adet yumurta
150 - 200 gr civarında su
100 gr tereyağı veya zeytinyağı
Beyaz Peynir veya çiğ yağsız kıyma
İnce çintilmiş maydanoz
Elenmiş unun tezgah üstünde ortasını açıp, havuz haline getirin. Havuzun içine iki bütün yumurta, sıvı yağ, yogurt, tuz, sirke ve limonu koyun. Unu parmaklarınızın ucu ile yavaş yavaş konulan malzemeye yedirmeye başlayın.
Arada su da katarak hamuru iyice yoğurmak suretiyle muntazam bir hamur elde edin. (Hamurun iyi yoğurulmuş olması, işin püf noktasıdır.) Hamuru yuvarlak bir topak haline getirip, üzerine nemli bir tülbent veya peçete örterek 15 -20 dakika dinlendirin. (Buzdolabına koymaya gerek yoktur.) Dinlenmiş hamuru 8 eşit parçaya bölerek, merdane yardımı ile bu parçaları birer birer, ½ cm. kalınlığında açın.
Açılmış hamurun üzerine tereyağı veya sıvı yağı bir fırça yardımı ile sürün. Yağlı hamur üzerine açılmış ikinci parçayı da koyarak gene yağ sürün. Bu şekilde bütün hamuralar araları yağlanmış hale gelir. Bunun üzerine tekrar nemli bezi örterek yarım saat dinlendirin. (Bütün bu tezgah işlemleri sırasında hamurun tezgaha veya merdanaye yapışmaması için tezgah üstünde devamlı un bulundurun ve gerektiği anda hamurun üzerine veya tezgaha serperek yapışmayı önleyin.)
8 Parça hamuru önce merdane yardımı ile mümküm olduğunca inceltin ve sonra oklava yardımı ile puf böreklik ince yufka haline getirin. Fazla aralıklı olmamak üzere, peynir veya çiğ kıymadan oluşan iç malzemeyi kenardan 5 cm içeri açılmış hamurun kenarına dizin. Yufkayı malzemenin üzerine döndürerek kapayın.
Bir fincan tabağı veya özel tırtıllı bir tekerlek ile keserek tek tek puf böreklerini çıkarın. Fazla klan hamurları tekrar yoğurup oklava ile açarak aynı işlemi tekrarlayın. </I>(Puf böreği bol sıvı yağda kızartılır.Kızartılmamış puf börekleri buzdolabında 24 saat kalabilir.)</I>
500 gr un
100 cc. sıvı yağ
4 çorba kaşığı yogurt
15 gr tuz
5 damla sirke
5 damla limon
2 adet yumurta
150 - 200 gr civarında su
100 gr tereyağı veya zeytinyağı
Beyaz Peynir veya çiğ yağsız kıyma
İnce çintilmiş maydanoz
Elenmiş unun tezgah üstünde ortasını açıp, havuz haline getirin. Havuzun içine iki bütün yumurta, sıvı yağ, yogurt, tuz, sirke ve limonu koyun. Unu parmaklarınızın ucu ile yavaş yavaş konulan malzemeye yedirmeye başlayın.
Arada su da katarak hamuru iyice yoğurmak suretiyle muntazam bir hamur elde edin. (Hamurun iyi yoğurulmuş olması, işin püf noktasıdır.) Hamuru yuvarlak bir topak haline getirip, üzerine nemli bir tülbent veya peçete örterek 15 -20 dakika dinlendirin. (Buzdolabına koymaya gerek yoktur.) Dinlenmiş hamuru 8 eşit parçaya bölerek, merdane yardımı ile bu parçaları birer birer, ½ cm. kalınlığında açın.
Açılmış hamurun üzerine tereyağı veya sıvı yağı bir fırça yardımı ile sürün. Yağlı hamur üzerine açılmış ikinci parçayı da koyarak gene yağ sürün. Bu şekilde bütün hamuralar araları yağlanmış hale gelir. Bunun üzerine tekrar nemli bezi örterek yarım saat dinlendirin. (Bütün bu tezgah işlemleri sırasında hamurun tezgaha veya merdanaye yapışmaması için tezgah üstünde devamlı un bulundurun ve gerektiği anda hamurun üzerine veya tezgaha serperek yapışmayı önleyin.)
8 Parça hamuru önce merdane yardımı ile mümküm olduğunca inceltin ve sonra oklava yardımı ile puf böreklik ince yufka haline getirin. Fazla aralıklı olmamak üzere, peynir veya çiğ kıymadan oluşan iç malzemeyi kenardan 5 cm içeri açılmış hamurun kenarına dizin. Yufkayı malzemenin üzerine döndürerek kapayın.
Bir fincan tabağı veya özel tırtıllı bir tekerlek ile keserek tek tek puf böreklerini çıkarın. Fazla klan hamurları tekrar yoğurup oklava ile açarak aynı işlemi tekrarlayın. </I>(Puf böreği bol sıvı yağda kızartılır.Kızartılmamış puf börekleri buzdolabında 24 saat kalabilir.)</I>