Psikotik hastalığı olan yakınlarıyla iletişimde dikkat etmeleri gereken noktalar

AySe^^

Bayan Üye
Psikotik hastalık ; bir insanın hissetme bağlantıya geçme davranma yeteneklerine zarar vermesine rağmen genellikle hastanın temel doğasına zarar vermez. Önceden sevilen ya da sevilmeyen şeyler değişmez.

Bir şizofreni hastasından ne beklenebilir?
Hasta yakını olarak yanlış umutlardan kaçınmalıyız!
Gerçekdışı beklentilerin hem bize hem hastamıza zararı olur.
Hastaneden yeni çıkmış birine basit ev işleri dahi ağır gelebilir fakat bu kendine ait işleri yapamayacağı anlamına gelmez.
Yakınımız okula işe gidebilir mi?
Bu konuda üzerinde bir baskı hissetmezse gitmesi daha kolay olacaktır.
İşlev düzeyinin artması zamana bağlıdır.
Kendisi için kendi bakımı ve sahip oldukları şeyler için sorumluluk almaya cesaretlendirilebilir.
Hasta olan yakınlarının üstüne duygusal olarak fazla düşen ailelerde hastalığın alevlenme olasılığı daha yüksek bulunmuştur.

*Aşırı duygusal ilginin biçimleri:

Ses tonu;
Sesin eleştirel bir ton taşıması
Örneğin ; Sen hala yataktan kalkmadın mı? gibi
Sesin şiddeti;
Örneğin ; yukardaki cümlenin yüksek sesle söylenmesi
Eleştirel bir tarzda yapılan yorumlar;
Örneğin ; Sen zaten ben söylemeden kalkmazsın ki ! gibi
Kişisel eleştiriye yönelik saldırgan sözler;
"Bıktım senden"
"Bizi mahalleye rezil ediyorsun"
"Senin yüzünden eve misafir çağıramıyorum"
"Şimdi polis çağırıp seni Bakırköy'e tıktıracağım"
Aşırı koruyucu tutumlar
Önemsiz konularda çok fazla endişelenme;
Örneğin; dışarıya çıktığında başına birşey geleceğini düşünme.
Aşırı koruyucu bir tutum içine girmek. Örneğin yalnız gidebileceği yerlere birlikte gitmeyi istemek
Aşırı müdahaleci olmak. Örneğin ; dışarı çıkarken montunu giy ya da mavi kazağını giy demek gibi.

*Genel Tutum

Yakınınızın inatçı ağzı sıkı olmadığını hatırlayın.Zor bir zaman geçirdiğini kendisine neler olduğunu anlamaya çalıştığını bu tür bir karışıklığı kelimelere dökmenin hiç de kolay olmadığını düşünmemiz cevap vermemesine zamanını kullanmasına izin vermemiz söylediği şey mantık dışı da olsa uzun zaman da alsa dinlemeye çalışmamız ve sabırlı olmamız önemlidir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri