Psikoterapi Nedir?

endLesS

Webmaster
Psikoterapi, geleneksel anlamda psikolojik sıkıntıları olan kişilere, sıkıntılarının ne olduğunu anlamalarına, kökenleri hakkında bir iç görü kazanmalarına ve bunlara uygun çözüm yollan bulmaları için öneriler getiren her türlü yöntem diyebiliriz. Psikoterapiye belli bir kuramın getirdiği, belli bir açıklama ve bu açıklamayla uyuşan bir çözümleme yolu olarak da bakabiliriz. Günümüzde çok farklı ve çok sayıda psikoterapiler kullanılıyor. Bunları birtakım ortak yönleri var ve bu ortak yönler de öncelikle kişinin problemini normalleştirmek, yani bu sıkıntıların başka insanlarda da olduğu ve bunlarla ilgili bilgi sahibi olunduğu söylenerek kişiye umut aşılamak, bu problemi sistemli bir yaklaşımla anlamak ve tedavi etmek diyebiliriz.
 
---> Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi; davranışsal ve zihinsel süreçlerdeki sosyal veya bireysel uyumsuzluğu ortadan kaldırabilmek amacıyla uygulanan yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler bütününde temel ortak nokta terapi içinde danışanın ve terapistin bire bir iletişim içinde olmasıdır. Elbette bu iletişimin doğası gereği gizliliğe saygı içerisinde tüm bilgilerin ve danışanın güvenliği ön planda tutulmalıdır.
Yaklaşımlar
Her ne kadar danışanın davranışlarının üzerinde değişiklik terapinin temel hedefi gibi görünse de, genel olarak duygu-davranış-düşünce aksının düzgün ve uyumlu çalışması için çeşitli yaklaşımlar kullanılır.
Psikoterapi, psikoanalitik psikoterapi, psikodrama, bilissel psikoterapi gibi çeşitli ekoller ve yaklaşımlar temelde danışanın duygu-düşünce-davranış aksındaki yanlış yönlenmeleri normale döndürmeye çalışır. Elbette buradaki NORMAL tanımı tamamen bireysel talebe yöneliktir. Bazı danışanlar için sadece sosyal uyum ve üretebilme yeteneği normale dönüş olarak belirlenirken, bazı danışanlar için sevebilme yetisini geliştirmek normale dönüş olarak kabul edilebilir.
Terapide seçilecek yöntem; temel olarak danışanın uyumuna, hedefine ve onayına bağlı olarak belirlenir. Sonuçta psikoterapideki tüm çabalar insancıl bir yaklaşımla mümkün olan en yüksek iletişim ve uyumu yakalayabilmeye yöneliktir.
Psikoterapideki tıbbi modelde danışan sağlıklı olmayan bir kişi olarak kabul edilir ve terapist sağlığı geri getirme yönünde çabalar gösterir.
Günümüzde psikiyatrik tedavide ilaç kullanılması, EKT veya Freud'cu analitik terapi gibi yöntemlerin kullanılmasının amacı budur. İnsancıl modelde ise kişinin kendisini daha yakından tanıyarak gerekli değişim konusunda cesaretlendirilmesi ve yönlendirilmesi söz konusudur. Örneğin; Gestalt tedavisi veya bütünleyici terapiler.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, terapinin sonucu ve süresi danışanın katılım sınırları ve bütçesi ile bağlayıcıdır. Bu nedenle psikolojik sorunların sigorta kapsamında olduğu hallerde kurumlar en süratli yaklaşımı tercih etmektedirler. Yine de bu yaklaşımın her danışanda etkili olacağı gibi bir kesinlik söz konusu olmamaktadır
 
takipçi satın al tiktok takipçi satın al instagram beğeni satın al takipçi satın al takipçi satın al Buy Instagram Followers bugün haber vozol
Geri
Üst