Prednol tb

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
Bileşimi

Her tablet, 4-16 mg metilprednisolon içerir.
Özellikleri

·Sentetik ve florsuz bir kortikosteroiddir.
·Antienflamatuar etkisi hidrokortizon ve prednisolondan daha kuvvetlidir.
·Mineralokortikoid aktivitesi çok düşüktür.
·Orta süreli bir kortikosteroid olduğundan gün aşırı tedaviye çok uygundur.

Endikasyonları

·ENDOKRİN HASTALIKLARI

Adrenokortikal yetmezlik
Konjenital sürrenal hiperplazi
Non-süpüratif tiroidit
·ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE KOLLAJEN HASTALIKLARI

Artrit ve osteoartritler
Akut romatizmal ateş
Akut romatizmal kardit
Ankilozan spondilit
Akut ve subakut bursit
Akut non-spesifik tenosinovit
Polimiyozit
Akut gut artriti
Temporal arterit
Poliarterit
Sistemik lupus eritematosus
·SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI

Semptomatik sarkoidoz
Löfler sendromu
Aspirasyon pnömonosi
Akut ve yaygın tüberküloz
·ŞİDDETLİ İNFEKSİYONLAR
·NEOPLASTİK HASTALIKLAR

Lösemi ve lenfomalar
·NEFROTİK SENDROM
·ALERJİK HASTALIKLAR

Bronşiyal Astım
Alerjik rinit
Serum hastalıkları
İlaç alerjileri
Ürtiker
Kontakt dermatit
Atopik dermatit
Anjio-ödem
·DERMATOLOJİK HASTALIKLAR

Pemfigus
Bulöz herpetiform dermatit
Eritema multiform
Eksfoliatif dermatit
Fungoid mikoz
Şiddetli psoriasis
Şiddetli seboreik dermatit
·OFTALMİK HASTALIKLAR

Alerjik kornea ülseri
Oftalmik herpes zoster
Ön segment enflamasyonu
Üveit ve koroidit
Sempatik oftalmi
Alerjik konjunktivit
Keratit
Korio-retinit
Optik nevrit
İritis ve iridosiklit

Kontrendikasyonları

Uzun süreli tedavilerde; herpes simpleks, kratitis, akut psikoz, latent veya aktif tüberkülozlu hastalarda ( buna rağmen bazı akciğer ve menenjit tüberküloz vakalarında anti-tüberküloid ajanlarla beraber uygulanması hayat kurtarıcı olabilir) relatif olarak, peptik ülser, Cushing sendromu, divertikülit, barsakta yeni oluşmuş anastomoz, osteoporoz, renal yetmezlik, tromboembolik temayüllerde, kronik psikozik reaksiyonlarda, varisella, fungal hastalıklar ve diğer ekzamatöz hastalıklarda kontrendikedir.
Uyarı ve Önlemler

Beklenmeyen bir stresle karşılaşan hastalarda stresli durumdan önce, stresli durum sırasında ve sonrasında çabuk etkili kortikosteroidler artırılmış dozlarda kullanılmalıdır. Kortikosteroidler infeksiyonların bazı belirtilerini maskeleyebilir ve bunların kullanımı sırasında yeni infeksiyonlar görülebilir. Uzun süreli kortikosteroid kullanımı posterior subkapsüler katarakt ve glokom oluşumuna yol açabilir, optik sinirlere hasar verebilir ve mantar ya da virüslere bağlı sekonder oküler infeksiyonların ortaya çıkmasını artırabilir. Parenteral kortikosteroid tedavisi uygulanan hastalarda nadiren anafilaktik reaksiyonlar görülebilir, özellikle hastalarda ilaç alerjisi ile ilgili bir geçmiş varsa, uygulamadan önce gerekli önlemler alınmalıdır. Steroidler nonspesifik ülseratif kolit, divertikülit, yeni intestinal anastomozlar, aktif ya da latent peptik ülser, renal yetmezlik, hipertansiyon, osteoporoz ve myastenia graviste dikkatli kullanılmalıdır. İmmünosüpresif dozlarda kortikosteroid uygulanan hastalarda canlı aşı kullanımı kontrendikedir; bu hastalarda öldürülmüş ya da inaktive aşılar kullanılabilir. Latent tüberkülozlu ya da tüberkülin reaktivitesi olan hastalarda kortikosteroid uygulanması durumunda yakın takip gerekir. Hamilelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır. Hamilelik sırasında zorunlu olarak fazla kortikosteroid kullananların bebekleri hipoadrenalizm olasılığına karşı kontrol edilmelidir. Ayrıca uzun süreli tedavilerde, bebek ve küçük çocukların büyüme ve gelişmeleri dikkatle izlenmelidir.
Yan Etkileri

Metilprednisolon tedavisi sırasında görülen yan etkiler genellikle başka kortikosteroidlerde rastlananlardan daha hafif ise de şekil bakımından diğerlerinin aynıdır. Glukokortikoidlerle tedavide ortaya çıkan peptik ülser, infeksiyonlara karşı direncinin azalması, osteoporoz oluşması, psişik bozukluklar, hirsutizm, amenore, akne, purpura gibi yan etkilere metilprednisolon tedavisinden sonra rastlanabilirse de bunlar daha hafif belirtiler halinde görülür.
İlaç Etkileşmeleri

Rifampisin, fenobarbital ve fenitoin gibi enzim salgılanmasını kamçılayan ajanlar, kortikosteroidlerin hepatik bağlanması ve safradan atılmasını hızlandırdığından aktif metilprednisolon düzeylerini düşürür; antikoagülanlara cevap azalabilir. Özellikle erkeklerde salisilatların metobolizmasını hızlandırır.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler

Kronik doz aşımında adrenal supresyon ihtimali düşünülmelidir. Tedavi semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Metilprednisolon diyalize edilebilir.
Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, oda sıcaklığında (25ºC nin altında) ve ambalajında saklanmalıdır.
Ticari Şekli

PREDNOL tablet 4 mg, 20 tabletlik blister ambalajda
PREDNOL tablet 16 mg, 20 tabletlik blister ambalajda
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst