sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Turuncu renk size ne hissettiyor? Sevinç duygusu, refah, neşe gibi duyguları teşvik eden turuncu rengin en yakın tonlarından olan portakal rengi, adını portakal meyvesinden alıyor. Aslında portakal da yediğinizde benzer güzellikler veriyor.
Aperatif olarak oldukça iyi bir seçim olan portakal, enerji veren bir meyvedir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği meyveler arasında ilk sırada yer alır.
İlk olarak M.Ö. 2500 yılında Çinde yetiştirilen portakalın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. 1.yyda Romalılar tarafından Hindistandan getirilen portakal Romaya dikiliyor.
Kristof Kolomb, 1493 yılında Kanarya Adaları ve Atlas Okyanu genelindeki yerlere turunç tohumları getiriyor. 1518 yılında Panama, Meksika ve Brezilyada portakal yetişmeye başlıyor.
Dünya üzerinde portakal; çikolata ve vanilyadan sonra en sevilen 3.lezzettir.
Portakal; deri, akciğer, meme, mide ve kolon dahil olmak üzere kanser çeşitlerinde mücadele için etkili bir meyvedir.
Düzenli portakal yemek, böbrek hastalıklarını önler ve böbrek taşı riskini azaltır.
Japonyada yapılan araştırmalara göre, mandalina ve portakal yemek, karaciğer üzerindeki hastalıklara karşı mücadeleyi güçlendiriyor. Bunun karotenoidler ve A vitaminine bağlı olduğu düşünülüyor.
Portakal lifli bir meyve olduğundan, kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Potasyum açısından zengin olan portakal, kalp fonksiyonlarını düzenlemede büyük destekçidir. Potasyum düzeyleri çok düşük olanlarda, aritmi denilen anormal kalp ritmi gelişebilir.
Portakal, serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri koruyan C vitamini açısından zengindir.
Portakalda bulunan polifenollerin bolluğu, viral enfeksiyonlara karşı korunmayı destekler.
Sindirim salgılarını uyarır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur.
A vitamini ve karotenoidler, maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olarak, göz sağlığınızı destekler.
Portakal, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kan basını koruyan magnezyuma sahiptir.
Portakallar beta-karoten dolu serbest radikallere karşı cildi korur ve yaşlanma belirtilerini önler. Hücre hasarını koruyan güçlü bir antioksidandır.
Portakal asidik olmasına rağmen, vücudu dengeleyen alkali mineraller içerir. Benzeri içerik limonda da vardır.
Tüm meyveler gibi portakalda da basit şeker vardır ancak oranı düşüktür. Kan şekeri ve insülin sorunu yaşamanıza neden olmaz.
Aperatif olarak oldukça iyi bir seçim olan portakal, enerji veren bir meyvedir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği meyveler arasında ilk sırada yer alır.
İlk olarak M.Ö. 2500 yılında Çinde yetiştirilen portakalın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. 1.yyda Romalılar tarafından Hindistandan getirilen portakal Romaya dikiliyor.
Kristof Kolomb, 1493 yılında Kanarya Adaları ve Atlas Okyanu genelindeki yerlere turunç tohumları getiriyor. 1518 yılında Panama, Meksika ve Brezilyada portakal yetişmeye başlıyor.
Dünya üzerinde portakal; çikolata ve vanilyadan sonra en sevilen 3.lezzettir.
Portakal; deri, akciğer, meme, mide ve kolon dahil olmak üzere kanser çeşitlerinde mücadele için etkili bir meyvedir.
Düzenli portakal yemek, böbrek hastalıklarını önler ve böbrek taşı riskini azaltır.
Japonyada yapılan araştırmalara göre, mandalina ve portakal yemek, karaciğer üzerindeki hastalıklara karşı mücadeleyi güçlendiriyor. Bunun karotenoidler ve A vitaminine bağlı olduğu düşünülüyor.
Portakal lifli bir meyve olduğundan, kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Potasyum açısından zengin olan portakal, kalp fonksiyonlarını düzenlemede büyük destekçidir. Potasyum düzeyleri çok düşük olanlarda, aritmi denilen anormal kalp ritmi gelişebilir.
Portakal, serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri koruyan C vitamini açısından zengindir.
Portakalda bulunan polifenollerin bolluğu, viral enfeksiyonlara karşı korunmayı destekler.
Sindirim salgılarını uyarır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur.
A vitamini ve karotenoidler, maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olarak, göz sağlığınızı destekler.
Portakal, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kan basını koruyan magnezyuma sahiptir.
Portakallar beta-karoten dolu serbest radikallere karşı cildi korur ve yaşlanma belirtilerini önler. Hücre hasarını koruyan güçlü bir antioksidandır.
Portakal asidik olmasına rağmen, vücudu dengeleyen alkali mineraller içerir. Benzeri içerik limonda da vardır.
Tüm meyveler gibi portakalda da basit şeker vardır ancak oranı düşüktür. Kan şekeri ve insülin sorunu yaşamanıza neden olmaz.