---> polis akademisi hakkında bilgisi olan var mı
Sloganı: "Bölünmez bütünlüğün, huzurun bekçisiyiz"
Kuruluş yılı: 06.11.1937
Eğitim dili: Türkçe
Yeri: Ankara, Türkiye
Web sitesi: pa.edu.tr
Akademi Marşı
Bölünmez bütünlüğün, huzurun bekçisiyiz.
Cumhuriyet polisi, kanunların sesiyiz.
Ufuktan doğan güneş, gökteki parlayan ayyıldız
İnsanlığın erdemi, sevginin simgesiyiz.
Albayrağa renk veren, şehitlerin kanıdır
Polis Akademisi, Türkün şeref şanıdır.
Atatürkün izinde engelleri aşarız.
Vatanın her yerine görev için koşarız.
Haksızın karşısında, haklının, kanunun sesiyiz
Bu yolda can versek de gönüllerde yaşarız.
Albayrağa renk veren, şehitlerin kanıdır
Polis Akademisi, Türkün şeref şanıdır
Tarihçe
Polis Akademisi, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 18. maddesi gereğince, teşkilatın orta ve üst kademe yöneticilerini yetiştirmek üzere Polis Enstitüsü adı altında, bir yıllık Meslekiçi Yüksek Okul olarak, 06 Kasım 1937 yılında kurulmuştur. Polis Enstitüsü, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Kararlarıyla 1940 yılında iki yıllık, 1962 yılında üç yıllık yüksek okullar içerisine alınmış olup, 1980 yılından itibaren öğretim süresi 4 yıla çıkarılmıştır. Anayasamızın 132. maddesi ve ükseköğretim Kanununun 2. maddesi gereğince, ayrı bir kanuni yapıya kavuşturulmuş ve 06 Aralık 1984 tarihinde, 3087 Sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Polis Akademisi adını alıp, 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumu haline getirilmiştir. Emniyet Teşkilatının ihtiyaç duyduğu diğer branşlardaki personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu kapsamında, 1989 yılında değişiklik yapılarak, 1991 yılından itibaren Fakülte Yüksek Okullar (FYO) adı altında öğrenci alınmaya başlanmış ve bu hizmetlerin yürütülmesi için Polis Akademisi görevlendirilmiştir. Polis Akademisi; 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla, Polis Üniversitesi anlayışıyla yeniden yapılandırılmış olup, bünyesinde eğitim-öğretim hizmeti veren Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Polis Meslek Yüksek Okulları, Fakülte ve Yüksek Okullar bölümü ile üniversite statüsüne kavuşturulmuştur. Daha önce Emniyet Teşkilatının Polis Memuru ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Polis Okullarına, 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla önlisans eğitimi veren Polis Meslek Yüksek Okulları hüviyeti kazandırılmıştır. Hâlihazırda 25 Polis Meslek Yüksek Okulu, eğitim-öğretime devam etmektedir. 2002 yılında kuruluşu tamamlanan Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde; 4 ana bilim dalında (Suç Araştırmaları - Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi - Uluslararası Polislik Çalışmaları Ceza Adaleti ve Yönetimi Anabilim Dalı) yüksek lisans eğitimi verilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu Yürütme Kurulunca onanmış ve Anabilim Dalları kurulmuştur. 2006 yılında doktora eğitimine başlanmıştır.
Amaç
Bilimsel özerkliğe sahip bir yüksek öğretim kurumu olarak Polis Akademisinin amacı; Emniyet Teşkilatının memur, amir ve üst düzey yönetici ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans, lisansüstü ve doktora eğitim-öğretimi vermek, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmaktır.
Ön Lisans Eğitimi Polis Meslek Yüksek Okullarında Akademik eğitim, her eğitim-öğretim yılında 28 hafta olup, iki yıllık ön lisans eğitimini kapsamaktadır. Ön lisans eğitiminde devamlılık ve sınıf geçme esası uygulanmaktadır. Lisans Eğitimi 4 yıllık lisans eğitimi, Güvenlik Bilimleri Fakültesinde sürdürülmektedir. Yabancı öğrencilere ayrıca 1 yıl Türkçe hazırlık eğitimi verilmektedir. Eğitimde devamlılık ve sınıf geçme esastır.
Yüksek Lisans Eğitimi
Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde; Yüksek Lisans eğitimini tamamlama süresi dört yarıyıl olup, 2 yarıyıl ders, 2 yarıyıl ise tez dönemi olarak öngörülmüştür. Yüksek Lisans eğitimini kazanan Emniyet Teşkilatı mensupları, 1 yıl ücretli izinli sayılmaktadır. Enstitümüzde, öncelikle teşkilatımızın ihtiyaç duyacağı alanlarda Anabilim Dalları kurulabileceği gibi, Yüksek Lisans ve Doktora programları da açılabilecektir.
Doktora Eğitimi
Doktora eğitimini tamamlama süresi dört yarıyıl olup, tez aşamasında, uygun bulunduğu takdirde, öğrenciye iki yarıyıla kadar ek süre verilebilmektedir. Fakülte ve Yüksek Okullar (FYO) Eğitimi Başkanlığımız bünyesinde, Fakülte ve Yüksek Okullar adı altında, teşkilatın ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında, nitelikli personel yetiştirilmesi amacıyla, özel branşlar hariç, Ankaradaki devlet üniversitelerinde öğrenci okutulmakta olup, öğrencilerin teşkilata adaptasyonunu sağlamak için ayrıca mesleki ve uygulamalı eğitim dersleri de verilmektedir.
Yöneticilik Eğitimi
Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin, Rütbe ve Terfi sınavlarında başarılı olan 3. Sınıf Emniyet Müdürleri için Yüksek Kademe Yöneticilik Eğitimi ile Başkomiserler için düzenlenen Meslek içi Orta Kademe Yöneticilik Eğitimi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsünce verilmektedir.
Öğrenci Kaynağı
Güvenlik Bilimleri Fakültesi
Güvenlik Bilimleri Fakültesinin öğrenci kaynağını; Polis Koleji ve Lise (en az Polis Kolejinden alınanların %25i kadar genel lise, erkek kız teknik öğretim, ticaret ve turizm eğitimine bağlı okul) mezunları ile yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır.
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
Güvenlik Bilimleri Enstitüsünün öğrenci kaynağı; Lisans eğitimini almış Polis Akademisi mezunu, Harp Okulları, Akademi tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü adına okutulan fakülte mezunları ve diğer yüksek öğretim kurumları (hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri) mezunlarıdır.
FYO (Fakülte ve Yüksek Okullar)
Fakülte ve Yüksek Okulların öğrenci kaynağı; Polis Koleji, genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim ile ticaret ve turizm öğretimine bağlı lise mezunlarıdır. FYO öğrencilerini; Polis Akademisinin bulunduğu il merkezinde, Emniyet Genel Müdürlüğünün her yıl belirlediği kontenjan listesi dahilinde, Devlet üniversitelerinin 1., 2. ve 3. Sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır.
Polis Meslek Yüksek Okulları
Polis Meslek Yüksek Okulları, Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan Polis Memurlarına mesleki ilk eğitimi vermek ve yetiştirmek üzere, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı 2 yıl süreli ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim verilen parasız yatılı ve üniformalı eğitim kurumlarımızdır.
Yüksek okullarda öğretim süresi sınıf geçme esası ile iki öğretim yılıdır. Eğitim-öğretim yılı Ekim ayının ikinci haftası başlar. Öğretime başlama tarihinden önce birinci sınıf öğrencilerine en az 15 gün süreyle intibak eğitimi verilir. Dönemler arasında 2 haftalık sömestr izni verilir. İki öğretim yılı arasında Akademi tarafından belirlenen takvime göre uygulamalı eğitim yaptırılır. Uygulamalı eğitim dışında kalan süre yaz tatili olarak kullandırılır.
Yüksek okullardaki eğitimi başarı ile bitiren öğrenciler, Emniyet Teşkilatının birimlerine Aday Polis Memuru olarak atanırlar.
Güvenlik Bilimleri Fakültesi
Amaç
Güvenlik Bilimleri Fakültesi; Emniyet Teşkilatının orta ve üst kademe amir ve yönetici adaylarını, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini taşıyan, Türk olmanın şeref ve mutluluğunu duyan, toplum yararını şahsi menfaatinin üstünde tutan; aile, ülke ve millet sevgisiyle dolu, Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren; beden, zihin, ruh, ahlâk ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş, hizmetin kanunları uygun olarak yapılması ve arzu edilen neticeye ulaşması için inançlı ve şuurlu bir şekilde, meslek disiplininin gerektirdiği tavır ve davranışları gösteren, polis üniformasının gerektirdiği saygınlığı yaratabilen kişi ve meslek mensubu olarak yetiştirmektir. Güvenlik Bilimleri Fakültesinde eğitim-öğretim, sınıf geçmeye dayalı, yarıyıl esasına göre yapılır. Eğitim-öğretim süresi 4 yıl olup, öğrenimlerini bu süre içinde tamamlayamayanlara 1 yıl ek süre tanınır. Öğrenimlerini toplam 5 yıl içerisinde tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin, bulundukları sınıfa bakılmaksızın fakülteden ilişkileri kesilir.
Staj (Görev Başı) Eğitimi
Yıl içi eğitimleri ile uygulamalı eğitimlerini başarıyla bitirerek son sınıfa geçmeye hak kazanan öğrenciler, 3. sınıfın yaz tatilinde Temmuz ayında, mezun olduktan sonra görev alacakları birimlerde, görevleriyle ilgili olarak yapılan işlemleri öğrenmek, amirlik yasışarını Müdürlüğünün uygun göreceği il ve ilçelerde, bir ay süreyle uygulamalı mesleki eğitime tabi tutulurlar.
Uygulamalı Kamp Eğitimi
Polis Akademisi birinci sınıftan ikinci sınıfa, ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçen veya bu sınıfı tekrarlayan öğrenciler, Emniyet Genel Müdürlüğünce aksine bir karar verilmedikçe, Aydın Didim Uygulamalı Eğitim Merkezi Tesislerinde, en az bir, en çok iki ay süreyle, mesleki eğitim, atış tatbikatı, fiziki kondisyon ve ilk yardım konularında uygulamalı eğitime alınırlar. Öğrenciler, uygulamalı eğitim sonunda, uygulamalı eğitim konularının her birinden, görevli öğretim elemanlarınca değerlendirmeye tabi tutulurlar. Başarılı sayılan öğrenci yeterli, başarısız sayılan öğrenci yetersiz olarak değerlendirilir ve sonraki uygulamalı eğitiminde, yetersiz durumundan yeterli duruma gelmedikçe sınıfta kalmış sayılır.
Fakülte Öğrenci Kaynağı
Koleji ve Lise (en az Polis Kolejinden alınanların %25i kadar genel lise, erkek kız teknik öğretim, ticaret ve turizm eğitimine bağlı okul) mezunları ile yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır. İlgili devletlerle yapılacak ikili anlaşmalara bağlı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin Fakülteye kabul edilmeleri, İçişleri Bakanının onayı ile olur. Yabancı uyruklu öğrenciler, eğitim ve öğretimi izleyebilecek Türkçe dil yeterliliklerinin sınav ile tespit edilmesinden sonra öğretime başlatılır. Güvenlik Bilimleri Fakültesinde 227 yabancı uyruklu öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Fakültemizde şu an 13 ayrı ülkeden öğrencimiz bulunmaktadır. Bu ülkeler: Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Kırgızistan, Ürdün, Makedonya, Moğolistan, Moldovya, Şlistin, KKTC, Türkmenistan, Sudan.
Socrates/Erasmus
Polis Akademisi; Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına aktif olarak katılmaktadır ve Erasmus Üniversite Beyannamesine (Erasmus University Charter-EUC) sahiptir. Socrates Erasmus Programı kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirmek üzere aşağıdaki yüksek öğretim kurumları ile ikili anlaşmalar imzalanmıştır:
General Jonas Zemaitis Askeri Akademisi Litvanya
Polis Akademisi Çek Cumhuriyeti
Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesi Slovenya
Salford Üniversitesi İngiltere
Lyon 3 Üniversitesi Fransa
Marburg Üniversitesi Almanya
20052006 akademik yılında, Erasmus öğrenci değişimi faaliyetleri doğrultusunda, Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesinden 3 lisans öğrencisi, Güvenlik Bilimleri Fakültesinde bir dönem öğrenim görmüştür. Aynı yıl içinde Litvanya Askeri Akademisinden 2 yüksek lisans öğrencisi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde tez çalışması yapmıştır. Akademimiz Güvenlik Bilimleri Fakültesinden 3 öğrenci de, Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesine, bir dönem öğrenim görmek 2005-2006 akademik yılında Litvanya, İngiltere ve Slovenyada bulunan yüksek öğretim kurumlarından bazı öğretim elemanları, Akademimize kısa süreli dersler vermek üzere gelmiş ve aynı ülkelere de Akademimiz öğretim elemanları, ders vermek üzere gitmişlerdir.
Bologna Süreci
Polis Akademisi, Bologna Süreci dâhilinde eğitim ve öğrenimde kalite güvencesinin sağlanması ve derecelerde tanınabilirlik adına, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmektedir. Bu bağlamda, Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) geçiş ve Diploma Eki (DE) verilmesi çalışmalarını tamamlamıştır. Bologna Süreci ile belirlenen diğer ilke ve hedeşere uyum konusunda çalışmalar, titizlikle yürütülmektedir.