PLC Genel Özellikleri

Buğra1

Kayıtlı Üye
Genel Özellikler:

PLC’ler marka ve modellere göre çok değişik özellikleri bünyelerinde barındırırlar. İhtiyaç duyulan sisteme uygun bir PLC seçiminde bu özelliklerin bilinmesi, gereksiz özellikleri barındıran bir PLC için ödenecek fazla bedellerin önüne geçilmesini sağlar.

BU özelliklerden başlıcaları;
  • Program Hafızası Boyutu: PLC İçerisine yüklenecek kullanıcı programının büyüklüğü arttıkça gerekli hafıza da buna bağlı olarak artmak durumundadır. Sistemde ilerideki geliştirmeleri de göz önüne alarak ihtiyaç duyulacak program büyüklüğünü belirlemeli ve seçilen cihaz hafızasına yükleme imkânının olup olmadığı dikkate alınmalıdır.
  • Çalışma Gerilimi: Cihazın kullanılacağı şebeke gerilimi yada düşük gerilimle çalışacaksa gerilim değeri belirlenip tercih buna göre yapılmalıdır AC/DC yada 24V. 220V. Gibi.
  • Giriş Çıkış Gerilim Değerleri: Girişi oluşturan kontrol sinyallerinde kullanılacak gerilim ve girişte bağlı bulunan sensorların çıkış gerilim değerleri, çıkıştaki röle/kontaktör çalışma gerilimi gibi değerler, giriş-çıkış biriminin gerilim değerleri ile uyumlu olmalıdır. Örneğin 24V. Çıkışlı sensörün bağlanacağı bir PLC’ ninde giriş gerilimi 24V. Olmalıdır.
  • Çıkış Birimi Tipi: Çıkış birimi röle çıkış yada transistör çıkışlı olmak üzere iki türdür. İhtiyaç olan çıkış türü seçilmelidir.
  • Giriş ve çıkış sayıları: Sistemde bulunan umanda cihazları ile kumanda edilecek alıcıların sayısına uygun giriş-çıkış adetli bir PLC seçilmelidir.
  • Giriş ve çıkış tipleri: Giriş ve çıkış birimlerinin analog-dijital olması da önemlidir. Eğer analog gerilim değerleri okunmayacak yada analog çıkış ile kontrol gerçekleştirilmeyecekse tüm giriş çıkışları dijital olan bir model seçilmelidir. Peki nedir bu analog ve dijital giriş? Açıklayalım.
    • Dijital Giriş-Çıkış: Yalnızca iki mantıksal konum içeren giriş yada çıkışlardan oluşan birim analog giriş-çıkış birimidir. Gerilim ya vardır (Lojik ‘1’) yada yoktur (Lojik’0’). Örnek olarak; Giriş ünitesindeki anahtar-buton kapalı yada açık yani girişte gerilim var yada yok. Çıkış ünitesindeki alıcı çalışsın yada dursun yani çıkış biriminde gerilim var yada yok.
    • Analog Giriş-Çıkış: Gerilimin ara değerlerinin de önem kazandığı noktalarda ihtiyaç duyulan birim tipidir. Girişe bağlı cihazın bir analog çıkışlı termokupul olduğunu kabul edelim. Bu durumda Termokupulun ölçtüğü sıcaklığa göre oluşturacağı çıkış gerilimi PLC tarafından gerilim var-yok (1-0) mantığı ile okunamaz. Gerilim seviyesinin algılanması gerekir ki sıcaklık PLC tarafından algılanabilsin. Aynı durum çıkışlar içinde geçerlidir.
  • Zamanlayıcı-Sayıcı Adetleri: PLC’ nin dahili sayıcı ve zamanlayıcıları, programda bulunabilecek sayıcı ve zamanlayıcı sayılarını karşılamalıdır. Üst seviye modellerde genellikle bu sayı yeterli olurken küçük modellerde dikkat edilmesi gereken bir husustur.
  • Bağlanabilecek Harici Ünite Tipleri ve Sayısı: Cihaza bağlanabilecek maksimum giriş-çıkış ünitesi (adedi) ile analog giriş-çıkış modülü gibi ek modüllerin bağlanma kapasitesi de bilinmesi gerekenler arasındadır.
kaynak : http://www.bilgial.net/index.php?mai...azitype=teknik
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst