Pırlanta hakında bilinmesi gereken bilgiler...

slr456

Kayıtlı Üye
Pırlantanın değeri 4C ile ölçülür.
Bir pırlantanın fiyatı da değeri de pırlantanın 4 özelliğine bağlı olarak değişir. Çıplak gözle bakıldığında aynı görünse de, hiçbir pırlanta bir diğerinin aynı değildir. Pırlantaları birbirinden 4C ayırır.

Karat (Carat)
Pırlantanın ağırlığı karat ile ölçülür. Karat ağırlığı, pırlantanın en kolay ölçülebilir niteliğidir. Günümüzde karat 0.2 gramlık (200 mg) standart bir metrik ölçüdür. Her karat 100 eşit puana bölünür. Örneğin bir çeyrek karat 25 puandır ve 0,25 ct şeklinde yazılır. Türkçe’de bu puanlara "santim" denmektedir. İki farklı pırlantanın eşit karat ağırlığına sahip olması, aynı fiyatta olmasını gerektirmez.

Berraklık ( Clarity)
Elması özgün kılan, kristalleşme sürecinde içine karışan diğer minerallerdir. Doğanın parmak izleri olarak nitelendirilen bu maddeciklerin sayısı, rengi, yapısı, büyüklüğü ve konumu, elmasın doğallığını gösterir. Doğal izler ne denli az olursa, pırlanta o kadar çok ışık yansıtır ve bu nedenle daha çok değer kazanır.

Kesim (Cut)
Kesim,elmas üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Pırlantanın ışıltısı kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Kesimin hassasiyeti ve inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Kesim ne denli iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli artar.

Renk (Colour)
Pırlantaların çoğu renksiz gibi gözükür. Fakat aralarında belli belirsiz ton farkları vardır. Genel olarak bir pırlanta ne kadar renksiz ise o kadar değerlidir. Pırlantada renk D’den Z’ye kadar sınıflandırılır.

Pırlanta ve Sertifika
Pırlanta takı alırken sertifikalı ürün almaya özen gösterin. Sertifika bir taşın yani pırlantanın nüfus cüzdanı özelliğini taşır. Nasıl sizin bir kimliğiniz varsa ve bu kimlikte sizin adınız soyadınız ve diğer bilgileriniz var ise sertifikada da aldığınız pırlanta takının özellikleri vardır.

Sertifikadan sertifikaya fark vardır. Eğer üstünde tek başına 0.30 Ct.'dan küçük taşlar kullanılmış ise üreticinin kendi verdiği sertifikanın hiç bir mahsuru yoktur gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ancak ; Pırlantanın büyüklüğü 0.30 ve üzeri ise (taktaş) artık bağımsız bir laboratuarın sertifikasına ihtiyacınız var demektir. Bu laboratuarlar pırlantaya has çok pahalı cihazlarla taş'ın gerçek renk ve berraklık özelliklerini belirlerler.

Bizim arzumuz sizlerin aldığı Tektaş ürünleri gerçek renk değerleri ile almanızdır. I diye beyan edilen bir taş'ın J çıkmaması buna en güzel örnektir yada berraklığı VS olan bir ürün SI çıkması gibi sayabiliriz.

J olan bir pırlanta tektaş 'ı H diye size satarlarsa gerçekten fazladan bir para ödemişsiniz anlamına gelir. Eğer aşağıda saydığımız sertifikalardan alırsanız aldığınız taş H diye beyan ediliyorsa o pırlanta gerçekten H renktir.


Laboratuar isimleri
IGI Worldwide
Bluediamond
HRD
GIA
IDL

Pırlanta Alırken nelere Dikkat Etmeli
Pırlanta yüzük alırken dikkat etmeniz gereken çok önemli hususlar vardır. Bunlar gerek ürün bazında gerekse dükkan yada marka bazında dikkat etmek gereken konulardır.

Öncelikle mağazasında yada sadece 30 veya 40 parça pırlanta ürünü olan dükkanlardan ürün almamaya özen gösterin. Bu dükkanlar esas işi pırlanta olan dükkanlar değil sadece alıp satan yada etiketin üstünde gizli şekilde maliyeti gözüken fiyatına üstüne belirli kat koyup satan firmalardır. Oysa mücevher demek pırlanta demektir. Hatta mücevher firması demek sadece pırlanta ürünler satan firma anlamına gelmektedir. Bu kişiler pırlanta konusunda uzmandır, bilirkişidir.

Ürün bazında yani Pırlanta yüzük, kolye, gerdanlık yada küpe alırken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Öncelikle muhakkak ürünün sertifikalı olup olmadığına dikkat edin yarıca bir üst paragrafta belirttiğim yani kişi kuyumcumu mücevhercimi bunun ayrımını iyi yapın. Kuyumcu firmanın mağazasında altın model çoktur. Mücevhercide esas olan pırlantadır.

Ayrıca aldığınız sertifikanın karton yada matbaada basılmış bir kağıt olmamasına dikkat edin. Sertifika ya ehliyet mantığı ile yapılmış yada HRD yada IGI, GIA gibi uluslararası bağımsız kuruluşlar tarafından verilmiş organizasyonlardan almayı tercih edin. Bu sertifikalar uluslararası geçerliliğe sahiptir.

Sizler birer mücevher yada pırlanta uzmanı değilsiniz. O zaman ne yapmalısınız ?

Öncelikle Renk nedir bilmek gerekiyor. Pırlantanın rengi pırlantanın en önemli özelliklerinden biridir. Tabi sizler rengi nasıl anlayacaksınız. ? Gerçek mücevher firmasında ışıklandırma pırlantanın rengini iyi anlamak için saf pırıl pırıl beyaz bir ışık olur.

Bu ışık altında taşın rengine bakın. Tabi burada dikkat edilmesi gereken taş büyüklüğü 0.10 Ct.tan büyük taşlar için geçerlidir. Eğer pırlanta'nın renginde çok hafif bir sarılık hissediyorsanız taş J rengi demektir. Eğer mağaza sahibi bu taş için I rengi diyorsa o mağazadan hemen çıkınız. Ama bu J renginin kötü olduğu anlamına gelmez çünkü cilası ve rodajı güzel bir montürün üstünde J renk taş çok güzel gözükebilir. Gerçek beyaz taşlar I ve üstü rengi taşlardan başlar, H , G sıralaması ile D'ye kadar çıkar

İkincisi fiyatı belirleyen en önemli unsurlardan birisi berraklıktır. Berraklık dediğimiz konu pırlanta'nın içindeki gözüken karbon parçalarıdır. Bu parçalar ne kadar az ise pırlantanın değeri o kadar artar. Türkiye'de satılan standart SI1'dir. SI1 berraklığındaki taş ın içindeki parçalar çıplak gözle gözükmezler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst