Salvo
Kayıtlı Üye
Aslında makbul bir kış sebzesi olduğu halde yaz mevsiminde de zaman zaman pazarlarda görebildiğimiz pırasayı veren Pırasa bitkisi
Zambakgiller'dendir. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen pırasa bitkisinin yabani örneklerine Akdeniz havzasında rastlanmaktadır
l m'ye kadar boylanabilen bu ikiyıllık otsu bitki
ülkemizde bol bol üretilip tüketilmektedir.
Pırasa bitkisi
soğanın çok yakın akrabasıdır. Ancak kökünden oluşan soğanının gömleği
çok uzayarak toprağın üzerinde 40-45 cm'lik beyaz bölümü oluşturur. Bu gömleğin üst tarafından bitkinin yeşil kısmı (yaprakları) çıkarak 40-50 cm. kadar uzar.
Tüm bölümleri keskin kokulu olan pırasanın
beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve sadeyağlı yemekleri
yalnızca beyaz kısımlarıyla dolması
mücveri ve paça denilen özel yemeği yapılır. Pırasa
sebze çorbalarına katılır
börek içi olarak da kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1
8 gr. protein; 4
6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6
4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12
5 mgr. magnezyum; 0
07 mgr. B1 vitamini; 0
4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüleceği gibi
içerdiği potasyum
demir
kalsiyum mineralleri ve özellikle yüksek orandaki lifi nedeniyle önemli bir besin maddesi oluşunun yanı sıra;
o Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.
o Ayrıca pırasa idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır: Bu etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yenilmelidir.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Pırasa bitkisinin tohumları
mart-mayıs aylarında
önceden hazırlanmış soğuk yastıklara sıkça ekilir. Üzerleri 1-1
5 cm. kalınlıkta gübreli toprakla örtülüp bastırılır. Süzgeçle sulanır. 10-12 gün sonra filizlenme başlar. Zayıf filizlenen fideler sökülerek seyreltme yapılır. Fideler 15-20 cm. kadar boylanıp kurşun kalem kadar kalınlaştığında
bahçe ya da tarladaki asıl yerlerine şaşırtılmaya hazır olur. Fideler
kışın iyice kazılarak düzeltilmiş ve gübrelenmiş toprağa
15-20 cm. aralıkla dikilir.
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Pırasa
ılık iklimli bölgelerin bitkisidir. Serin ama çok soğuk olmayan yörelerde de yetiştirilebilir. Ancak
bitkinin iyi gelişmesi için yetiştirildiği yer bol bol güneş görmelidir.
Toprak isteği: Pırasa bitkisi
toprak isteği yönünden yakın akrabası soğan kadar seçici değildir. Çok ağır bünyeli ve su tutan topraklar dışında her türlü toprakta yetişir. Ama
toprak organik madde yönünden çok zayıfsa pırasa bitkisinden alınan ürün düşkırıcı olur. Şu halde en iyi sonuç
iyi işlenmiş
süzek (suyu iyi akıntılı) ama biraz nem tutma yeteneği bulunan tınlı topraklarda alınır.
Sulama: Pırasa bitkisi
sıcak ve kurak havalarda
toprağı yeterince nemli kalacak biçimde sulanmalıdır.
Gübreleme: Pırasa bitkisinin yetiştirileceği toprak
kışın iki kez kazılarak düzeltilir ve iyi yanmış çiftlik gübresi ya da kompoze fenni gübreyle gübrelenir. Daha sonra bitkinin gövde yapısının kalınlaşması için arada bir gübre ya da şerbet verilir. Ancak bu gübreleme işi ağustos ayı sonuna kadar sürdürülür
daha sonra bitkiye gübre verilmez.
Toprak isleme: Pırasa bitkisinin çevresinde yetişen yabani otlarla
çapalama yapılarak mücadele edilir. Bu arada bitkinin bozuk görünüşlü
sararmış ve kurumuş yaprakları kesilip çıkarılır. Bitkinin beyaz kısmının iyice aklaşması için boğaz doldurma işlemi yapılır.
Hasat (Derim): Ekiminden 30-45 hafta kadar sonra olgunlaşan pırasa bitkisi
çok kalınlaştığında lezzeti azalacağından
gövde kalınlığı 2-3 cm'ye erişince topraktan elle sökülerek hasat edilir. Hasattan önce toprağının sulanması
bitkinin sökülmesini kolaylaştırır. Pırasa hasat edilirken bitki hiçbir zaman zorlanıp koparılmamalı ve sokum işinde gerekirse küçük çapa kullanılmalıdır.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Pırasa bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında
eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
Pırasa bitkisi
Tüm bölümleri keskin kokulu olan pırasanın
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüleceği gibi
o Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.
o Ayrıca pırasa idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır: Bu etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yenilmelidir.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Pırasa bitkisinin tohumları
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Pırasa
Toprak isteği: Pırasa bitkisi
Sulama: Pırasa bitkisi
Gübreleme: Pırasa bitkisinin yetiştirileceği toprak
Toprak isleme: Pırasa bitkisinin çevresinde yetişen yabani otlarla
Hasat (Derim): Ekiminden 30-45 hafta kadar sonra olgunlaşan pırasa bitkisi
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Pırasa bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla