Piranha Salgın Hastalıkları Nasıl Engeller?

meridyen2

Kayıtlı Üye
Piranha Salgın Hastalıkları Nasıl Engeller?

piranha_salgin_hastaliklari_nasil_engeller_tr.jpg


Piranhalar koku alma ve işitme duyuları ile avlarının yerini nasıl bulurlar?

Bu etçil canlıların diş ve çene yapıları nasıldır?

Sadece Güney Amerika’da yaşayan bu canlılar, salgın hastalıkları nasıl engellerler?

Güney Amerika’nın en uzun nehri olan Amazon Nehri ve kollarında 30 piranha türü yaşar. 6.437 km’lik uzunluğuna sahip tek bir akarsuda 30 farklı türün yaşaması Yüce Allah’ın tek bir nehir üzerinde yarattığı çeşitlilik sanatına örnek oluşturur. Bu farklı türlerden çok azı kuraklığın baş gösterdiği dönemlerde filmlere konu olan saldırı özelliklerini gösterirler. Fakat Yüce Allah piranhaların bu özelliği göstermesinde de hayır ve hikmet yaratmıştır.

Piranhalar Yüce Allah’ın Bahşettiği Hassas Algıları ve Organları ile Avlanabilirler

Belgesellerde avlanma şekilleri detaylı olarak gösterilen piranhalar pek çok insan için ürkütücü olabilmektedir. Oysa sadece Güney Amerika’da yaşayan bu canlılar, Yüce Allah’ın tüm detaylarla birlikte özel olarak yarattığı mükemmel özelliklere sahiptirler.

Piranhaların Diş ve Çene Yapıları Avlanmaya Uygun Olarak Yaratılmıştır

Piranhalar son derece keskin ve sivri dişlere sahiptir. Yüce Allah bu balıkların diş ve çene yapılarını kusursuz bir avcı olmaları için özel olarak yaratmıştır. Piranhaların dişleri çenelerde bulunan elastik dokuların içerisine gömülü olarak bulunur. Dişler, dudak derileriyle örtülmüştür. Bu deri yukarı kaldırıldığı zaman ustura keskinliğindeki üçgen dişler ortaya çıkar. Balık ağzını kapattığında, kama şeklindeki alt ve üst dişler bir fermuar gibi kilitlenir.

Piranhaların dişleri ve bu dişlerle avı yakalama yöntemi köpekbalıklarına benzer. Balık, dişlerini avına geçirdikten sonra fermuar gibi kilitlenen keskin dişlerini, hızlı kuyruk hareketleriyle daha da keskinleştirir. Bu güçlü çenesi ve dişleri vesilesiyle, her büyüklükte avı rahatlıkla yakalayabilir.

Yaratılışları gereği balıkların pek çok kara hayvanının sahip olduğu pençe, ön ve arka ayaklar gibi uzuvları bulunmaz. Zaten suda yaşayan bir canlının bu tür organlara ihtiyacı da yoktur. Fakat beslenmesi ve yaşamını devam ettirebilmesi için Yüce Allah onlara pençe, kol ve bacaklar yerine güçlü bir çene ve keskin sivri dişler bahşetmiştir. Sonsuz şefkat sahibi Rabbimiz her canlıyı ihtiyacına yönelik olarak yaratmıştır. Kuran’da bu gerçek şöyle haber verilmektedir:

“Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a tevekkül ettim. O’nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir (dosdoğru yolda olanı korumaktadır.)” (Hud Suresi, 56)

Koku Hisleri Oldukça Gelişmiştir

Bu canlıların üstün yaratılış özellikleri sadece dişleri ile sınırlı değildir. Kan ve çürüme kokusuna karşı da oldukça hassastırlar. Tüm canlıları bulundukları ortama uygun özelliklerle var eden Yüce Allah, bu canlıları da ihtiyaç duyacakları koku alma özelliğine sahip olarak yaratmıştır.

Piranhaların koku alma konusundaki hassasiyeti Amazon nehrinin genel yapısından kaynaklanır. Bu nehirde şiddetli yağmurlar nedeniyle toprak tabakası taşınır. Bu yüzden nehir genellikle bulanıktır ve görüş uzaklığı 10 cm’yi aşmaz. Yüce Allah’ın bu canlılara bahşettiği hassas koku alma özelliği sayesinde piranhalar bu bulanık sularda avlarını kokusundan tanırlar. Nitekim bilim adamları, aynı köpekbalıkları gibi, piranhaların da hassas koku alma özellikleri sayesinde kanı, 1/1,5 milyon oranında sulandırılmış haliyle bile seçebildiklerini belirlemişlerdir. Sonsuz şefkat sahibi Rabbimiz Kuran’da şöyle buyurur:

“Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 4)

Piranhalar Mükemmel Bir İşitme Duyusuna Sahiptir

Piranhalar bulanık sularda yaşadıkları için hassas koku alma özellikleri yanında oldukça gelişmiş işitme duyusuna da sahiptir. Yüzen balıkların düşük frekansta yaydıkları karakteristik yüzme hareketleri ses dalgaları oluşturur. Bu ses dalgaları suyun altında, havadakinden yaklaşık 5 kat daha hızlı yayıldığı için, piranhalar, çırpınan yaralı balıkların oluşturdukları yüksek frekanslı basınç dalgalarını en bulanık sularda bile çok kısa sürede algılar ve avlarına doğru hızla hareket ederler.

Piranhaların Hayati Görevi: Salgın Hastalıkları Önleme

Amazonlarda, yağışlı dönemde su baskınları olur. Fakat yağışlı mevsimin dışında da zaman zaman su baskınları yaşanır. Ayın yeniay ve dolunay dönemlerinde iki kez, Atlantik Okyanusu’nun kabaran suları kıyıdan içeriye doğru yayılır ve nehir suyunun akış yönünü değiştirir. Denizin etkisiyle kabaran dev dalgalar, anakaranın 700 kilometre kadar içine girebilir. Nehir normal seviyesinde akarken, bu dev dalgaların karanın iç kısımlarına ulaşmasıyla kilometrelerce uzaklıkta yaşayan hayvanlar boğularak yaşamlarını kaybederler. İşte nehrin yüzeyinde kalan ve çürüme sonucu salgın hastalıklara neden olabilecek olan hayvanların ölü bedenleri piranhalar tarafından temizlenir.

Eğer piranhaların bu özelliği olmasaydı nehrin taşmasıyla yaşamlarını yitiren hayvanlar, suyun içinde çürüyecek ardından ortaya çıkan mikroorganizmalar, bu sıcak bölgede bulaşıcı hastalıklara neden olacak, yaralı ve hasta hayvanların yanı sıra insanlar da mikroorganizmaların yaydığı hastalıklar sonucu yaşamlarını yitireceklerdi. Fakat Yüce Allah’ın kurduğu kusursuz denge hem nehrin ekolojik yapısını korumakta hem de meydana gelecek salgın hastalıkları önlemektedir. Kuşkusuz bu örnek, Yüce Allah’ın dünyada yarattığı kusursuz düzeni bir kez daha kanıtlar. Rabbimiz’in yaratmasındaki kusursuzluk Kuran ayetlerinde şöyle haber verilir:

“O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir.” (Mülk suresi 3-4)

Göklerin ve Yerin Yegane Sahibi Olan Allah Çok Yücedir

Yüce Allah, tüm canlıları yaşamları için mutlak şart olan üstün özelliklerle birlikte yaratmıştır. Öğrendiğimiz zaman bizi hayrete düşüren tüm bu özellikler, Allah’ın her şeye Kadir olduğunun, benzersiz yaratışının ve sonsuz gücünün örneklerinden biridir.

Piranhalar da sahip oldukları duyuları ve diğer organları ile bulundukları ortamda son derece rahat bir şekilde yaşamaktadırlar. Bu canlılar kuraklık ve yağış dönemlerinde farklı davranışlar sergileyen özellikleri ve yaşadıkları nehirleri temizlemeleri ile Yüce Allah’ın yaratma sanatına örnek oluştururlar.

Elbette ki canlıların her davranışı, sahip oldukları her özellik Yüce Rabbimiz’in ilmi ve üstün aklı ile gerçekleşir. Sonsuz merhamet ve ilim sahibi Yüce Allah, canlılar üzerindeki ilmini ayette şöyle bildirmektedir:

“Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır…” (Nahl Suresi, 66)

İnsanlara düşen hayvanlardaki muhteşem yaratılış delillerini görebilmek ve bu vesileyle Allah’ın kudretini hakkıyla takdir edip O’nu övgüyle yüceltebilmektir. Bir ayette Rabbimiz’in yaratış ilmi şöyle haber verilmiştir:

“Allah, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üzerinde yürümekte, kimi iki ayağı üzerinde yürümekte, kimi de dört (ayağı) üzerinde yürümektedir. Allah, dilediğini yaratır. Hiç şüphesiz Allah, herşeye güç yetirendir.” (Nur Suresi, 45)

Piranhalar Yüce Allah’ın Çeşitlilik Sanatına Örnek Oluşturur:

Güney Amerika’da, genellikle küçük balıklar, çalı karidesleri, hayvan cesetleri ya da böceklerle beslenen 30 piranha türü yaşar. Bunlar içinde sadece kırmızı ve siyah piranhalar (en tehlikeli olarak bilinen türler) saldırgandırlar.

Piranhalar genellikle de kuraklık dönemlerinde yaşam alanlarının daralmasıyla ya da canlıların kanayan yaraları olduğu takdirde saldırgan bir tavır gösterirler. Ancak piranhaların saldırganlıkları, bol yağmur yağdığı ve Amazon nehrinin su seviyesi 15 metre kadar yükseldiği dönemlerde son bulur. Çünkü çevredeki tropik ormanlar sular altında kalır. Bu dönemde her yer bol miktarda yiyecekle doludur. Piranhaların hiçbir tehlike oluşturmadığı bu dönemde Amerikan yerlileri piranhalarla dolu sularda rahatlıkla yüzebilirler. Fakat bu görünüm kurak mevsimlerin gelmesiyle birlikte değişir. Kurak mevsimde küçük nehirler daralır, büyük nehirlerin su seviyesi düşer ve her yerde içinde balıkların, kaymanların (Güney Amerika’da yaşayan bir timsah türü) ve nehir yunuslarının tutsak kaldığı lagünler, su birikintileri ve kilometrelerce uzunlukta kıyı gölleri oluşur. Yiyecek kıtlığı piranhaların suyun içinde hareket eden her şeye saldırmalarına neden olur.
(makale harun yahya)

Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 86. sayı (Ağustos 2011) 60. sayfada yayınlanmıştır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst